Artrose bij de kat

Artrose bij de kat is vaak moeilijk vast te stellen. Vage klachten worden vaak in verband gebracht met ouderdom. Echter artrose kan wel degelijk een probleem zijn bij oudere katten.

Wat is artrose?

Artrose is slijtage in een gewricht. Bij gewrichtsslijtage wordt kraakbeen vervangen door bindweefsel en kan er extra been- en bindweefsel vorming zijn. Normaliter is een gewricht soepel en kan goed bewegen. Door artrose kan een gewricht minder goed bewegen, een ontstekingsreactie in het gewricht ontstaan en daardoor extra pijn veroorzaken.

Wat zijn de symptomen?

  • Verandering in gedrag. Je kat reageert minder alert, speelt minder en heeft meer stress.
  • Verandering in mate van beweging. Je kat springt minder goed, toont teken van kreupelheid of stijfheid en is minder lang buiten.
  • Je kat heeft minder eetlust.
  • Verandering in poetsgedrag. Je kat wast zich minder, helemaal niet of juist meer.
  • Onzindelijkheid. Je kat plast buiten de kattenbak omdat het pijn doet om in de kattenbak te komen.

Wat kun je eraan doen?

Medicatie

Goede ontstekingsremmers om de ontstekingsreactie af te remmen en pijnstillers om de pijn te bestrijden geven vaak snel en goed resultaat. Deze medicatie kan alleen via de eigen dierenarts verkregen worden.

Voorkom of bestrijd overgewicht

Het gewicht is het allerbelangrijkste! Bij overgewicht worden gewrichten jarenlang overbelast waardoor langzaam artose opgebouwd wordt. Overgewicht is ook een extra belasting voor gewrichten. Daarom is het slim je kat te laten afvallen met dieetvoeding zoals Hills Weight Reduction.

Aanvullende voedingssupplementen

Er is veel onderzoek gedaan naar het effect van glucosaminen en Omega-3 vetzuren op de vermindering van artroseklachten. Gebleken is dat deze voedingssupplementen wel degelijk artroseklachten kunnen helpen verminderen en de gewrichten ondersteunen. Ook onze ervaring is dat honden er zeker baat bij hebben!.

Bioflexa plus - capsules

Catoils Vital - olie

Cosequin kat - capsules

Flexadin Plus - zachte brokken

Fortiflex 225 - tabletten

Omegard - poeder

PUUR Glucosamine compleet - capsules

Synopet kat - vloeistof

Het grote voordeel van het gebruik van voedingssupplementen is dat deze geen bijwerkingen kennen en het gebruik van andere medicijnen, zoals ontstekingsremmers, kunnen verminderen. Het nadeel is dat u waarschijnlijk pas na 3-6 weken resultaat zult zien.

Relevante items

Bij verdere vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken  of via [email protected].

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2279 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.