Vanwege Hemelvaartsdag worden bestellingen later verzonden

Diabetes bij de kat

Diabetes oftewel suikerziekte komt ook bij katten voor. Heeft je kat diabetes, wordt er te weinig insuline aangemaakt. Insuline zorgt voor de opname van glucose (suiker) in de lichaamscellen. De glucose komt dan niet in de cellen, terwijl de kat dat wel nodig heeft als brandstof. Hierdoor wordt de hoeveelheid glucose in het bloed juist te hoog. Het teveel aan glucose komt via de nieren in de urine terecht en wordt uitgeplast. Je kat zal meer gaan drinken en plassen omdat de glucose in het bloed vocht onttrekt aan de cellen.

Symptomen van diabetes bij de kat

  • veel drinken;
  • meer en vaker plassen, ook 'ongelukjes' zoals in huis plassen;
  • meer eetlust;
  • gewichtsverlies (ondanks goed eten);
  • gevoeliger voor urineweginfecties;
  • slechte vachtconditie;
  • minder actief - slaapt meer.

Herken je deze symptomen bij je kat of heb je twijfels? Jouw eigen dierenarts kan met een urine- en bloedonderzoek testen of je kat diabetes heeft.

Behandeling van diabetes bij de kat

De meeste dieren met diabetes kunnen goed behandeld worden. Belangrijk is dat het glucosegehalte in het bloed op het juiste niveau blijft. Dit kan door het dagelijks toedienen van insuline per injectie. Hoeveel je kat toegediend krijgt zal zeker in het begin regelmatig gecontroleerd moeten worden.

Naast de behandeling met insuline is routine en regelmaat belangrijk, want zowel beweging als maaltijden hebben bij diabetes invloed op de insuline behoefte. Geef daarom bij voorkeur maaltijden steeds op hetzelfde tijdstip en ook qua samenstelling en hoeveelheid hetzelfde.

Een gezond gewicht is van groot belang want overgewicht kan de gevoeligheid van het lichaam voor insuline beïnvloeden. Een speciaal dieetvoer zoals Sanimed Weight Reduction helpt het glucosegehalte in het bloed van uw kat op peil te houden. Is het moeilijk om je kat te stabiliseren of is er sprake van overgewicht? Raadpleeg dan jouw eigen dierenarts.

Relevante items

Bij verdere vragen zijn wij elke werkdag te bereiken via de chat of via info@dierenapotheek.nl.

Delen
Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9/10 uit 2050 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 49,50

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met dierenarts Martin Hovius. We delen onze kennis en ervaring met liefde.