De gevaren van een kerstboom

De gezelligste periode van het jaar staat weer voor de deur. Tijdens de feestdagen is het heerlijk om lekker op de bank te kruipen met je maatje in een versierde huiskamer. In die kamer kan natuurlijk de kerstboom niet ontbreken. Maar voor huisdieren zitten er ook uitdagingen en gevaren aan een kerstboom. Hieronder lees je waar je op moet letten en wat je kan doen.

Hoe giftig is een kerstboom voor mijn hond of kat?

Het water waar een kerstboom in staat is, na enkele dagen, giftig voor honden en katten. Dit komt doordat stoffen die giftig zijn voor huisdieren vanuit de dennennaalden en boomstam in het water trekken. De sappen in het water kunnen diarree, braken en maag- en darmproblemen veroorzaken. Als jouw maatje last heeft van darmproblemen, probeer dan eens Diarstop, Diarsanyl of Puur Intestine! Deze producten geven verlichting bij dunne ontlasting en ondersteunen een goede darmwerking, geschikt voor honden en katten.

Zijn dennennaalden gevaarlijk voor mijn hond of kat?

De naalden van de kerstboom kunnen een uitdaging vormen voor huisdieren. Als deze zich hoog in de boom bevinden, laten zij het meestal wel met rust. Maar het is belangrijk om erop te letten dat er geen dennen in het eten of drinken van jouw maatje kunnen vallen. Naast dat er dus giftige sappen in zitten, zijn ze ook nog eens ontzettend scherp. Als een hond of kat er een inslikt kan dit in het ergste geval leiden tot gaatjes in de slokdarm.

Kerstboomversieringen

Versieringen als engelenhaar, slingers, lametta en lichtsnoeren zien er voor honden en katten erg aantrekkelijk uit. Soms kauwen dieren hierop of slikken ze het zelfs door, dit kan darmproblemen veroorzaken. Katten willen nog weleens in de kerstboom klimmen of de ballen eruit slaan. Het is van belang goed op te letten dat de kat of andere loslopende huisdieren niet over de scherven lopen of erop gaan kauwen. Voor het verzorgen van wondjes raadt onze dierenarts de producten van Betadine aan.

Wat kan je zelf doen?

Het is ten eerste aan te raden iets over de bak van de kerstboom te leggen, zodat er niet uit gedronken kan worden. Dit kan heel gemakkelijk met (zilver)folie of een decoratief zeil. Ook is het goed om erop te letten dat eet-en drinkbakjes van je huisdier niet in de buurt van de boom staan en om net wat vaker rondom de boom te stofzuigen. Omdat katten de kerstboom soms zien als leuk klimrek, is het verstandig om de boom extra goed vast te maken met bijvoorbeeld visdraad aan het plafond. Plastic kerstballen kunnen een goed alternatief zijn voor glas. Hier komen geen gevaarlijke scherven van als er eentje uit de boom wordt geslagen. Mocht je toch die ene prachtige glazen kerstbal willen ophangen, hang deze dan zo hoog mogelijk.

Wij wensen jou en je maatje gezellige én veilige feestdagen toe!

Verwante artikelen

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2279 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.