Het gevaar van eikels, kastanjes en dennenappels

Honden vinden het heerlijk om in de herfst door de bladeren te rennen. Bovendien zijn ze dol op al die leuke speeltjes die in de herfst van de bomen vallen. Het apporteren van eikels, kastanjes en dennenappels is super leuk. Dit is helaas niet zonder gevaar!

Op zoek naar leuke speeltjes voor jouw maatje die wel veilig zijn? Kijk eens naar ons aanbod aan hondenspeeltjes van Nina Ottoson!

Eikels

Eikels zijn giftig voor je hond, dit komt door de stof tannine (looizuur). Als een hond teveel tannine in het systeem heeft leidt dat buikpijn, diarree en braken. In ernstige gevallen kunnen ook de bloedvaten, darmen en nieren van je hond ernstig aangetast worden. Eikels zijn vaak ook te groot om de darmen te passeren, zeker wanneer ze volledig zijn ingeslikt. Dit kan leiden tot een darmblokkade. Dit dient operatief opgelost te worden.

Symptomen waar je op moet letten als je vermoed dat je hond één of meerdere eikels heeft ingeslikt:

  • Een bolle of kromme rug en aangespannen buik. Dit duidt op buikpijn.
  • Braken
  • Diarree
  • Rusteloos of sloom

Let bij het uitlaten goed op dat je hond geen eikels eet en laat je hond bij voorkeur uit in gebieden waar geen eikels liggen.

Kastanjes en dennenappels

Kastenjes en dennenappels zijn niet giftig, maar net als eikels, kunnen ze tijdens het spel worden ingeslikt. Ook dit kan verstoppingen in de darmen veroorzaken. Je viervoeter wordt dan erg ziek en ook dan kan alleen met een operatie dit probleem verholpen worden.

Het is dus goed oppassen!

Verwante artikelen:

Zijn slakken gevaarlijk voor honden en katten?

Wat vertelt een hondendrol

Herfsttips voor honden

Bij verdere vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2273 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.