Mag mijn huisdier paracetamol?

Wanneer je hond of kat pijn heeft is het natuurlijk altijd het beste om naar de dierenarts te gaan. Ga nooit zelf dokteren en geef je maatje zeker geen medicijnen die voor humaan gebruik bestemd zijn. Is het een risico wanneer je hond of kat  per ongeluk paracetamol heeft gegeten? Moet je dan naar een dierenarts? Wat zijn nog andere gevaarlijke medicijnen voor je huisdieren?

De gevaren van paracetamol

Omdat paracetamol voor mensen redelijk onschuldig is en zonder recept verkrijgbaar, wordt er vaak gedacht dat het geven ervan geen kwaad kan bij dieren.  Maar het is absoluut niet verstandig om honden en katten paracetamol te geven.

Voor een hond kan tablet van 500 mg paracetamol al giftig zijn en voor kleine honden zelfs als een halve tablet. In uitzonderlijke gevallen kan het product toch wel eens voorgeschreven worden door een dierenarts, maar geef het echt nooit zonder dierenartsadvies. Katten zijn veel gevoeliger voor paracetamol, voor een kat kan het geven van paracetamol zelfs fataal zijn. Katten hebben niet het enzym wat paracetamol afbreekt, waardoor snel overdosering ontstaat. Het binnenkrijgen van 1 tablet paracetamol (500 mg) is al dodelijk voor een kat.

Hoe herken je paracetamolvergiftiging?

 • Je huisdier braakt en/of heeft veel speeksel;
 • Je huisdier is benauwd;
 • Het gedrag van je huisdier verandert (sloom, zwak);
 • Je huisdier heeft weinig of geen eetlust;
 • Je huisdier ademt sneller en heeft een hogere hartslag.
 • Leverfalen (na 2-7 dagen)

Ook wanneer je vermoed dat je huisdier paracetamol op heeft, ga dan onmiddellijk naar een dierenarts!

Wat te doen als jouw maatje paracetamol gegeten heeft

Wanneer je trouwe viervoeter per ongeluk toch paracetamol heeft gegeten en het is meer dan 150 mg/kg lichaamsgewicht, bel dan onmiddellijk een dierenarts. De dierenarts kan het dier laten braken. Dit is alleen maar zinvol wanneer dit binnen 2 uur na opname gebeurd, vandaar dat snelle actie geboden is. Er wordt weleens actieve kool geadviseerd, dit bindt de giftige stof en voorkomt opname in het bloed.

Wat als mijn huisdier pijn heeft

Wanneer je huisdier pijn heeft ga dan altijd naar een dierenarts. De dierenarts zal je dier onderzoeken en helpt je verder om de klachten op te lossen. Pijnklachten kun je (voor een groot deel) voorkomen door het geven van:

 • De juiste voeding
 • Op tijd ontwormen en inenten
 • Geven van genoeg beweging
 • Genoeg aandacht (spelen, leuke dingen doen)
 • Fijne rustplaats waar het huisdier zich terug kan trekken
 • Liefde
 • Regelmaat, met name honden houde van een bepaald ritme

De gevaren van ibuproven

Ook andere medicatie voor mensen kan gevaarlijk zijn. Geef honden en katten daarom ook geen ibuprofen. Dit is net zo giftig als paracetamol. Ibuprofen kan nierproblemen veroorzaken en/of problemen aan het ademhalingsstelsel. Als je een pijnstilling wil geven omdat je dier pijn heeft, raadpleeg dan altijd  een dierenarts, zodat je ook de oorzaak kan (laten) wegnemen.

Tot slot

Wanneer je hond of kat paracetamol op heeft of je vermoed het, neem dan altijd contact op met je dierenarts.  Alleen door erop tijd bij te zijn kun je vergiftiging voorkomen! Laat in ieder geval nooit pijnstillers slingeren, maar ruim deze altijd goed op

Relevante artikelen:

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2288 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.