Vanwege Hemelvaartsdag worden bestellingen later verzonden

Mag mijn huisdier paracetamol?

Veel mensen gebruiken paracetamol als pijnstilling of om de koorts te remmen. Bijna iedereen heeft het in huis. Voor mensen is het relatief vielig, met weinig bijwerkingen. Maar voor honden en katten is het erg giftig en kan het zelfs dodelijk zijn. Geef je huisdier dus nooit een 'paracetamolletje', maar ga altijd naar je dierenarts als je vermoedt dat je huisdier pijn of koorts heeft.

Waarom giftig?

Honden en katten missen in de lever een proces om paracetamol af te breken. Daardoor ontstaan giftige stoffen, die zij niet kwijtraken via hun ontlasting. Die stoffen stapelen zich op, zorgen voor leverschade en tasten de rode bloedcellen aan die in het lichaam zuurstof vervoeren.

Bij je kat zorgt een kwart tabletje van 500 mg al voor vergiftigingsverschijnselen en kan een half tabletje van 500 mg dodelijk zijn. Een hond reageert misschien wat minder heftig, afhankelijk van hoe groot of klein de hond is. Voor een hondje van 5 kg is een tabletje al giftig. Bij grotere honden is het risico kleiner, tenzij de hond vaker paracetamol binnen heeft gekregen.

Hoe herken je paracetamolvergiftiging?

  • Je huisdier braakt en/of heeft veel speeksel;
  • Je huisdier is benauwd;
  • Het gedrag van je huisdier verandert (sloom, zwak);
  • Je huisdier heeft weinig of geen eetlust;
  • Je huisdier ademt sneller en heeft een hogere hartslag.

Wat moet je doen?

Ga zo snel mogelijk naar je eigen dierenarts. Hij zal proberen je huisdier te laten braken, om de giftige stoffen zo snel mogelijk uit het lichaam te krijgen. Probeer dit nooit zelf en geef zeker geen zout om je dier te laten overgeven, dan wordt de schade alleen maar groter. Houd er rekening mee dat je huisdier blijvend last kan krijgen van bloedarmoede en/of problemen met de lever.

Bij verdere vragen zijn wij elke werkdag te bereiken via de chat of via info@dierenapotheek.nl.

Delen
Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9/10 uit 1960 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 49,50

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons dagelijks mailen, chatten of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met dierenarts Martin Hovius. We delen onze kennis en ervaring met liefde.