De ogen van je huisdier schoonmaken

De ogen van je huisdier hebben de nodige verzorging nodig. Op tijd schoonmaken is gewenst, dit om narigheden en vervelende ontstekingen te voorkomen. Gezonde ogen zijn helder, glanzend en vrij van vuil of afscheiding. Traanvocht zorgt ervoor dat vuil op een natuurlijke manier uit het oog wordt afgevoerd. Bij veel honden ontstaat er, door vuil of stof in het oog, in de ooghoeken een korstlaagje. Dit laagje ziet er niet alleen vies uit, maar kan uiteindelijk ook voor problemen zorgen als het niet wordt verwijderd.

Hoe zien gezonde ogen er uit?

Hieronder een opsomming hoe gezonde ogen er uit moeten zien:

  • Het dier kijkt helder uit de ogen, de oogbal is mooi wit.
  • Er zit geen vuil in of rondom de ogen en er is geen afscheiding of korstjes te zien.
  • De binnenkant van de oogleden is roze.
  • De kleur van de irissen (het gekleurde deel van het oog) is niet veranderd.

Bel bij twijfel altijd je dierenarts.

Hoe zien ontstoken ogen er uit?

Hieronder een opsomming hoe onstoken ogen er uit kunnen zien:

  • Een ontstoken oog is vaak rood, soms komt er een etterige uitvloeiing uit.
  • Er zit vaak pus of vuil in de ooghoek.
  • Oogleden kunnen opgezwollen zijn.
  • Het dier houdt het oog dicht of knippert vaak met het oog.

Heeft je huisdier (één van) deze symptomen? Neem dan contact op met jouw dierenarts.

Traanstrepen

Tranen bij honden en katten zijn meestal te wijten aan vuil of stof in de ogen. Maar verwar dit niet met een allergie, ontsteking, beschadigd hoornvlies of een geblokkeerd traankanaal. Bij sommige hondenrassen (Pekinees, Malthezer) en ook kattenrassen (Perzen) is het traankanaal zo nauw dat er voortdurend tranen langs het oog van de hond of kat lopen. Hierdoor krijgt het dier traanstrepen, dat zijn bruinige strepen aan de rand van het oog richting de neus. Het advies is om bij je eigen dierenarts te laten onderzoeken of de oorzaak te verhelpen is door bijvoorbeeld het doorspoelen van de traanbuis.

Bij sommige dieren is dagelijks goed schoon maken de oplossing. Voor het schoonmaken kun je producten zoals Vetoquinol Care - Eye Care of Maxani gebruiken. Ga nooit te werk met zeep, dit is te agressief voor de huid rondom de ogen en kan meer ellende  veroorzaken. Honden en katten hebben ook weleens slaapkorrels in hun ooghoeken, maar er mag geen geel of groen pus in de ooghoeken zitten.

Tip:

Smeer na het schoonmaken een klein beetje vaseline onder het oog waarover het traanvocht naar beneden kan rollen.

Entropion

Een andere reden van tranende ogen kan een afwijkende stand van de oogrand of wimpers zijn. Als de binnenste rand van een ooglid naar binnen is gekruld, noemen we dat ‘entropion’. De haren prikken dan in het oog en er wordt continue geknipperd. Deze afwijking moet chirurgisch verholpen worden.

Het schoonmaken van het oog

Wanneer je hond of kat last heeft van wat vuil of korstjes, probeer dit dan zo snel mogelijk te verwijderen met Vets Best Clean Eye Pads, een vochtig watje of een van de hierboven genoemde producten voor de ogen. Wrijf altijd naar buiten toe en doe dit met alle voorzichtigheid, zodat je het hoornvlies niet beschadigd

Verwante artikelen:

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2268 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.