De wereld door hondenogen

Alle honden worden blind geboren. Pas na ongeveer 14 dagen gaan de oogjes open en kunnen ze wat zien. De bouw van het hondenoog lijkt veel op die van de mens, maar toch zien zij de wereld anders dan wij.

Hondenogen zien minder kleuren dan mensenogen

Vroeger werd gedacht dat honden helemaal geen kleuren konden zien, maar inmiddels weten we dat dat niet waar is. Wel zien honden minder kleuren dan wij. Dit komt door het aantal kegeltjes in een hondenoog. Een mensenoog heeft 3 soorten kegeltjes, hiermee zien wij de primaire kleuren rood, geel en blauw. Een hondenoog heeft slechts 2 soorten kegeltjes, hiermee zien zij alleen de primaire kleuren geel en blauw.

Rode en groene tomaten zien er voor een hond bijvoorbeeld dus precies hetzelfde uit. Wel kan de helderheid van bepaalde objecten gebruikt worden om het verschil tussen kleuren te zien.

Honden kunnen goed zien in het donker

Achterin een hondenoog ligt een reflecterende laag waardoor honden optimaal gebruik kunnen maken van het aanwezige licht. Hierdoor kunnen ze in de avond en de vroege ochtend beter zien dan bijvoorbeeld mensen.

Honden hebben een breed gezichtsveld

De ogen van een hond staan minder recht naar voren gericht dan bij de mens. Hierdoor hebben ze een breder gezichtsveld. Het zicht van een hond is ongeveer 250 graden breed, terwijl dat van de mens slechts 190 graden breed is. Honden kunnen hierdoor meer beweging waarnemen, maar zien wel minder diepte en details.

Het geheim achter trouwe hondenogen

Je kent ongetwijfeld de uitdrukking ‘trouwe hondenogen’. Dit heeft te maken met de bijzondere manier waarop een hond je aan kan kijken. Amerikaanse onderzoekers zijn er onlangs achter gekomen hoe die aandoenlijke blik precies tot stand komt. Honden beschikken blijkbaar over een speciaal wenkbrauwspiertje. Dat spiertje is in de loop van de eeuwen ontwikkeld, speciaal om extra aandacht te krijgen van de mens.

Het ontstaan van die wenkbrauwspier is dus een direct gevolg van het besluit om honden als huisdier te gaan nemen. Met hun bijzondere wenkbrauwen kunnen honden met grotere ogen en een trouwe blik hun baasje aankijken. Hiermee krijgen ze ontzettend veel van hem of haar gedaan.

Er is overigens één uitzondering: de Siberische Husky. Dit wat oudere hondenras beschikt niet over deze speciale wenkbrauwspier.

Tot slot

Honden zien dus minder kleur, maar meer beweging. Ook kunnen ze goed zien in het donker, maar zien ze juist minder goed diepte. Omdat de ogen ontzettend belangrijk zijn voor de hond is het van belang dat je ze goed verzorgt. Door de ogen van je hond regelmatig schoon te maken kun je een vervelende oogontsteking voorkomen. Heb je nog vragen over de ogen van je hond of over onze producten voor hondenogen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag!

Verwante artikelen:

De ogen van je huisdier schoonmaken

Oogontsteking bij je huisdier

Honden en grasaren

Voor vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2273 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.