Vanwege Hemelvaartsdag worden bestellingen later verzonden

Dierenleed voorkomen tijdens de feestdagen

Giftige zaken

Chocolade

In de decembermaand is er vaak volop chocolade en snoepgoed in huis aanwezig. Honden die graag snoepen en/of gewoon nieuwsgierig zijn, zullen snel een letter alvast voor het baasje uitpakken of de schaal op tafel met de leuke chocolade hulstblaadjes voor je voorproeven.

Chocolade is echter erg giftig voor honden. Het kan ernstige hartritmestoornissen veroorzaken. Snel ingrijpen is dan ook noodzakelijk! In de praktijk blijken de momenten waarop cadeautjes worden uitgepakt, bezoek wordt verwelkomd of uitgezwaaid, de momenten te zijn waarop het mis gaat. Houdt chocolade buiten bereik van honden.

Heeft je hond toch chocolade gegeten, dan is het goed om zo snel mogelijk contact op te nemen met jouw dierenarts. Bewaar, indien mogelijk, de verpakking en houd deze bij de hand.

Kerstboom en kerststukjes

Met de Kerstdagen wordt menig huis opgesierd met een kerstboom of kerststukjes. Wordt een kerstboom in een bak met water gezet, realiseer je dan dat dit water door erin opgeloste stoffen giftig wordt voor dieren die ervan drinken. Dit geldt natuurlijk ook voor grotere kerststukjes.

Kerstster "Kerstroos"

Wat veel mensen niet weten is dat de kerstster erg giftig is voor honden. Inname kan symptomen als braken, overdadig rillen, hallucinaties en het opzwellen van de keel (verstikking) veroorzaken.

Jonge honden lopen een groter gevaar voor giftige zaken dan volwassen honden. Pups zijn namelijk veel gevoeliger voor giftige zaken dan grote volwassen honden.

Darmproblemen: kerstversiering

Als versiering in de kerstboom worden vaak van die lange glimmende slierten gebruikt. Deze heten Lametta en zijn gemaakt van plastic. Deze slierten kunnen een onweerstaanbare aantrekkingskracht hebben op je huisdier omdat ze bij ieder zuchtje tocht bewegen. Eenmaal opgegeten veroorzaken deze slierten darmverstopping. Dit kan bij niet tijdig (chirurgisch) ingrijpen dodelijk zijn.

Vooral jonge honden zijn dol op kerstballen. Ze zijn net zo mooi rond als een tennisbal. Helaas zijn ze iets minder goed bestand tegen een gezond hondengebit. Met als gevolg een hoop glassplinters die veel narigheid kunnen veroorzaken in de maag en darmen. Let dus goed op je hond als de kerstboom is opgetuigd.

Kurken

(Champagne)kurken vormen leuk speelgoed voor (jonge) honden. Eenmaal doorgeslikt zullen de darmen zich afsluiten en is chirurgisch ingrijpen noodzakelijk.

Rolladenetjes

Voor katten en kleine honden kunnen rolladenetjes een probleem vormen. Ze ruiken heerlijk, kauwen zo lekker weg, maar in de darmen verstoppen ze de doorgang!

Botjes

Tijdens de feestdagen wordt traditioneel veel wild en gevogelte gegeten. De goedbedoelde "left-over" botjes voor de hond en de kat, om lekker te kluiven, kunnen helaas nogal eens een wat minder prettig vervolg hebben. De botjes zijn namelijk erg scherp en kunnen ernstige darm-verwondingen veroorzaken.

Wil jij u huisdier ook wat extra's geven tijdens de feestdagen, haal dan in de dierenwinkel een lekkernij die speciaal voor dieren bedoeld is.

Wacht niet af, maar neem direct contact op met jouw dierenarts!


Delen
Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9/10 uit 1894 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 49,50

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons dagelijks mailen, chatten of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met dierenarts Martin Hovius. We delen onze kennis en ervaring met liefde.