Dierenleed voorkomen tijdens de feestdagen

Giftige zaken:

Chocolade

Kerstkransjes, chocoladeletters, chocoladepepernoten en nog vele andere lekkernijen verschijnen op tafel tijdens de feestdagen. Deze dagen is de kans dus ook groot dat jouw maatje een stukje chocolade binnenkrijgt. Chocolade bevat theobromine en cafeïne, deze beide stoffen zijn erg slecht voor jouw maatje en bij grote hoeveelheden zelfs dodelijk. Heb je jouw maatje chocolade zien eten of vermoed je dit? Neem dan zo snel mogelijk contact op met jouw dierenarts! Lees meer over chocolade en huisdieren in dit artikel...

Kerstboom en kerststukjes

Met de Kerstdagen wordt menig huis opgesierd met een kerstboom of kerststukjes. Wordt een kerstboom in een bak met water gezet, realiseer je dan dat dit water door erin opgeloste stoffen giftig wordt voor dieren die ervan drinken. Dit geldt natuurlijk ook voor grotere kerststukjes.

Kerstster "Kerstroos"

Tijdens de kerstdagen wordt het huis opgefleurd met allerlei groene- en rode tinten. Door de mooie rode kleur is een kerstster of kerstroos altijd graag geziene kerstplant. Let goed op waar je de kerstster bij jou in huis zet want deze plant is giftig voor jouw maatjes! Het sap uit de stam, bladeren en de bloem zorgen voor irritatie van het mondslijmvlies maar veroorzaken ook maag- en darmklachten. Herkenbare symptomen zijn veel speeksel produceren, acuut braken en diarree. Doorgaans is de vergiftiging niet ernstig en zal deze vanzelf overgaan. Toch is het raadzaam om bij jouw dierenarts na te gaan of behandeling nodig is.


Darmproblemen:

Kerstversiering

Jonge honden en katten willen nog wel eens aan de kerstboom of andere kerstversiering zitten. Let hierbij goed op dat ze geen stukjes versiering binnenkrijgen of met hun pootjes terecht komen in kapotte kerstballen.

Kurken

Een fles wijn of champagne hoort bij de feestdagen. Na het openen kan de kurk rond blijven slingeren of onder de tafel komen te liggen. Een hond of kat kan de kurk, of delen hiervan, opeten en zo last krijgen van verstopte darmen. De kurk kan alleen nog operatief verwijderd worden. Om dit probleem te voorkomen is het raadzaam om een kurk direct na het openen van de fles direct op te ruimen!

Rolladenetjes

Veel families eten een lekker rollade bij het kerstdiner. De rolladenetjes zitten bomvol lekkere sappen en achtergebleven stukjes vlees en zijn dus onweerstaanbaar voor elke hond of kat. Hoe lekker ze ook zijn, de rolladenetjes kunnen gevaarlijk zijn voor jouw dier. In de darmen kunnen deze netjes de doorgang namelijk verstoppen met alle gevolgen van dien. Geef jouw dier bij voorkeur dus geen rolladenetjes en als je dat wel doet, let dan enorm goed op dat het netje niet doorgeslikt word!

Botjes

Tijdens de feestdagen wordt traditioneel veel wild en gevogelte gegeten. De goedbedoelde "left-over" botjes voor de hond en de kat, om lekker te kluiven, kunnen helaas nogal eens een wat minder prettig vervolg hebben. Gekookte botjes zijn broos en splinteren makkelijk. De splinters zijn erg scherp en kunnen ernstige darm-verwondingen veroorzaken. Slikt jouw maatje een stuk bot in, of splinter het al bij het kluiven? Wacht niet af, maar neem direct contact op met jouw dierenarts!

Wil je jouw maatje echt wat lekkers geven? Kijk dan tussen onze hondensnacks of kattensnacks!

Verwante artikelen:

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2279 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.