Mag mijn huisdier chocolade?

Bij feestdagen als Pasen, Sinterklaas of Kerst denk je natuurlijk meteen aan gezelligheid, lekker eten en... chocolade. Wat voor mensen een ware traktatie is, kan chocolade voor honden en katten erg gevaarlijk zijn. Waarom is chocolade gevaarlijk? En wat moet je doen als je huisdier chocolade gegeten heeft?

Waarom is chocolade zo gevaarlijk?

Chocolade bevat theobromine. Dit is een stimulerend middel dat op het centrale zenuwstelsel van honden en katten inwerkt. Je viervoeter kan door dit stofje epileptische aanvallen, interne bloedingen of hartproblemen krijgen. Dit kan zelfs met het eten van een klein stukje chocolade!

Na ongeveer 7 uur is theobromine afgebroken, maar kan nog zeker 20 uur in het bloed circuleren! Het lichaam van een hond of kat kan dit stofje niet omzetten. Hoe donkerder de chocolade, hoe meer theobromine. Het is belangrijk om jouw maatje te laten braken. Dit om te voorkomen dat de giftige stof in de darmen wordt opgenomen.

Wat te doen als je huisdier chocolade heeft gegeten

Wanneer je huisdier chocolade heeft gegeten ga dan altijd voor de zekerheid naar een dierenarts. De dierenarts zal een middel geven om je viervoeter te laten braken. Dit omdat het nooit zeker is hoeveel theobromine de chocolade bevat, hoe er gereageerd word op het stofje, de grootte van het dier en de hoeveelheid chocolade die je  opgegeten is.

Neem altijd de verpakking van de chocolade mee naar de dierenarts. Het cacaogehalte van de chocolade is bepalend voor de ernst van de vergiftiging. De dierenarts adviseert weleens actieve kool, dit bindt de giftige stof.

Kenmerken vergiftiging

Symptomen van vergiftiging treden na het eten van chocolade 4 tot 12 uur later op. Met een zware vergiftiging kan jouw dier zelfs in coma raken. Vooral oude honden en katten kunnen bezwijken aan een chocolade vergiftiging. Wanneer je maatje chocolade vergiftiging heeft, zijn de volgende kenmerken zichtbaar:

  • Lusteloosheid
  • Trillen en krampen
  • Verhoogde ademhaling en hartslag
  • Hartritmestoornissen
  • Onrustig
  • Braken en diarree
  • Veel drinken en plassen

Schema chocoladevergiftiging

Soms is de hoeveelheid theobromine niet gevaarlijk, denk aan een Sint Bernard die een stukje melk chocolade heeft gegeten. Hieronder staat een schema met een richtlijn, maar bij twijfel of als je hond afwijkende verschijnselen vertoond, neem dan altijd contact op met je dierenarts!

Relevante items:

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2273 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.