Katten en winterkou

Katten kunnen vrij goed tegen de winterkou. In de winter hebben ze een dikkere vacht die een natuurlijke bescherming geeft tegen kou. De meeste katten zullen bij sneeuw en ijs binnen blijven, toch zijn er katten die eropuit trekken. Ook al hebben ze een wintervacht, bij een langere periode van nattigheid en vrieskou ligt het gevaar van onderkoeling op de loer.

Tips om je kat tegen de winterkou te beschermen

  • Zorg dat je kat altijd naar binnen kan. Kijk of het kattenluikje nog goed werkt.
  • Katten gaan ook buiten op zoek naar een warme slaapplaats. Als de je kat niet naar binnen kan, bestaat het risico dat ze andermans garage of schuur opzoeken. Controleer of er geen kat in je schuur verstopt en/of opgesloten zit.
  • Een warm motorblok is voor katten een gewilde en warme slaapplek, evenals de bovenkant van je autobanden. Geef even een klopje op de motorkap voordat je de auto start.
  • Is er gestrooid vanwege sneeuw en/of ijs maak dan de pootjes en onderbuik van je kat schoon met een vochtige doek wanneer hij van buiten komt. Strooizout kan niet alleen makkelijk de kussentjes beschadigen, het prikt ook als het in een wondje komt.
  • Door resten van strooizout bij je kat weg te halen krijgt hij bij het schoonlikken geen zout, antivries of andere gevaarlijke chemicaliën binnen.
  • Als het gevroren heeft en op de vijver in je tuin een dun laagje ijs ligt wees dan extra alert. Het zou niet fijn als je kat door het ijs zakt!
  • Wanneer je kat 's winters meer binnen is, moet je misschien de kattenbak vaker verschonen.
  • Als ze vaker binnen zijn bewegen katten minder en verbruiken ze minder calorieën. Geeft je ze dezelfde hoeveelheid voer als in de zomerperiode dan is er kans op overgewicht. Voor vragen over voeding of speciaal voedingsadvies kun je het beste bij je eigen dierenarts terecht.
  • Jonge kittens en oudere katten hebben extra aandacht nodig bij vrieskou. Houd ze zoveel mogelijk binnen en zorg voor een warme plek, weg van tochtende ramen en deuren.

Wil jij je kat deze winter vitaal houden? Geef jouw maatje één keer per dag CatOils Vital. Deze olie draagt bij aan een een goede algehele conditie van je kat.

Speciaal voor de ouder wordende kat, is Cholodin een bewezen hulpmiddel. Dit helpt bij veel dementie- en ouderdomsklachten.

Verwante artikelen

Temperatuur van je kat

Herfsttips voor katten

Honden en winterkou

Bij verdere vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2279 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.