Gratis verzending vanaf €49,50,-

menu

Gebitsverzorging bij je kat

 

Wist je dat 2 van de 3 katten ouder dan 3 jaar last hebben van gebitsproblemen?

Gebitsproblemen worden met  name veroorzaakt door tandplak en tandsteen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de kans op tandvleesproblemen groter is naarmate je kat ouder wordt. Door dagelijks het gebit van je kat te verzorgen blijft het gebit in goede conditie.

Oorzaak gebitsproblemen

Tandproblemen bij je kat worden vaak veroorzaakt door tandplak. Tandplak is een nauwelijks zichtbaar laagje bestaande uit voedselresten, slijm en bacteriën, dat zich voortdurend op de tanden vormt. Wanneer tandplak niet wordt verwijderd, verkalkt het binnen 24 uur naar tandsteen. Beiden veroorzaken ontstoken tandvlees, dat zich weer kan uitbreiden en op de lange termijn kan leiden tot ernstige klachten. Bijvoorbeeld verlies van tanden en kiezen of  zelfs ontstekingen aan vitale organen. Daarom is het belangrijk het gebit van je kat schoon te houden.

Herken je één of meerdere van onderstaande kenmerken bij jouw kat, dan is het verstandig om het gebit te laten controleren bij je dierenarts.

  • slechte adem
  • verminderde eetlust
  • bruine aanslag op de tanden
  • ander gedrag (afstandelijker)

Dagelijkse gebitsverzorging

Iedere dag de tandenpoetsen bij katten blijft in de praktijk voor de meeste baasjes een enorme uitdaging. Speciale voeding of gebitsverzorgende snacks kunnen helpen de opbouw van tandplak bij katten te verminderen. Is het gebit van je kat al aangetast, dan is een gebitsreiniging bij de dierenarts nodig.

Gebitsverzorgende snacks:

Dagelijkse verzorging:

Tip: Geef je kat een wangmassage

Katten zullen moeten wennen aan de verzorging van hun gebit. Masseer de wangen van de kat met je vingers. Dan verdwijnt de eerste tandplak en de meeste katten vinden het een prettig gevoel. Je kat maakt extra speeksel aan en schadelijke bacteriën in de mond verdwijnen als sneeuw voor de zon. Dat maakt een overstap naar het echte tandenpoetsen een stuk makkelijker!.

Hoe je de tanden van je kat het beste kunt poetsen .... lees hier meer (inclusief instructiefilmpje)

 

Verwante artikelen

Melkgebit kitten 

Blijvend gebit van je kat 

Tandenpoetsen bij je kat