Tandenpoetsen bij je kat

Maar liefst twee op de drie katten ouder dan drie jaar heeft last van gebitsproblemen of een slechte adem. Dit komt doordat er in de bek van nature veel bacteriën aanwezig zijn die samen met voedsel tandplak vormen. Hierdoor verkleurt de tand bruin. Uiteindelijk kan dit leiden tot tandsteenvorming en tandvleesontsteking, waarbij de tanden/kiezen zelfs los kunnen gaan zitten. Behalve het feit dat de kat hier last van heeft, is het ook nog eens schadelijk voor de belangrijke organen (hart, lever, longen, nieren) omdat de bacteriën via de bek in de bloedbaan kunnen komen.

Tandplak kun je zelf te lijf gaan door regelmatig het gebit te poetsen, al kan dat bij katten wel een enorme uitdaging zijn.

Indien er echt al sprake is van tandsteen, is de enige manier om daar vanaf te komen een professionele reiniging van het gebit onder narcose.

Tanden van je kat poetsen

Met gebitsverzorging kan je het beste zo vroeg mogelijk beginnen, zo leert jouw maatje dat dit normaal is en zal de verzorging weinig problemen opleveren. In de volgende stappen werk je langzaamaan naar volledige gebitsverzorging voor jouw maatje toe.

  • Wennen: Te abrupt beginnen met gebitsverzorging kan een averechtse reactie opleveren. Laat jouw maatje gedurende een langere periode wennen aan aanraking aan het hoofdje, de wangen, kin en het gebit. Beloon jouw kat elke keer wanneer dit goed verloopt.
  • Het gebit: Wanneer de eerste stap goed verloopt kan je ook voorzichtig het gebit blootleggen door de lippen op te tillen. Ga hierbij voorzichtig te werk en forceer jouw maatje niet. Lukt het niet? Probeer het dan een dag later opnieuw.
  • Tandenpoetsen: Net als de eerste twee stappen introduceer je langzamerhand een speciale tandenborstel voor katten of een geschikt alternatief. Poets de de tanden voorzichtig en rustig, niet te hard schrobben. Gebruik eventueel een smakelijke tandpasta speciaal voor katten. Gebruik geen tandapasta voor mensen, fluoride in tandpasta voor menselijk gebruik is giftig voor katten! Focus je bij het poetsen voornamelijk op de kiezen en hoektanden, daar ontstaat de meeste tandplak.

Om gebitsproblemen te voorkomen kun je het beste een aantal keer per week dit ritueel uitvoeren met je maatje. Bijkomend voordeel van het tandenpoetsen is dat je het gebit van je kat goed in de gaten houd en dus snel aan de bel kan trekken.

Tip: Geef je kat een wangmassage

Katten zullen moeten wennen aan de verzorging van hun gebit. Masseer de wangen van de kat met je vingers. Dan verdwijnt de eerste tandplak en de meeste katten vinden het een prettig gevoel. Je kat maakt extra speeksel aan en schadelijke bacteriën in de mond verdwijnen als sneeuw voor de zon. Dat maakt een overstap naar het echte tandenpoetsen een stuk makkelijker!.

Verwante artikelen:

Gebitsverzorging bij je kat

Blijvend gebit van je kat

Gebitsproblemen bij kat en hond

Voor vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2288 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.