Gebitsverzorging bij je hond

Gebitsproblemen behoren tot de meest voorkomende ziekten bij volwassen honden. Maar liefst 80% van alle honden boven de drie jaar heeft gebitsproblemen.

Wanneer bacteriën blijven plakken aan het tandoppervlak vormen ze een gebroken witte, plakkerige laag, tandplak. Als tandplak niet wordt verwijderd, kan dit binnen 24 uur worden omzet in tandsteen, een bruine, grove aanslag op de tanden.

Tandsteen kan leiden tot infecties, bloedingen en geïrriteerd tandvlees. Tandpak beschadigd het tandvlees en andere structuren die de tanden verbinden, zoals gewrichtsbanden en botten. Als het niet wordt behandeld, kunnen de tanden los komen te zitten en uiteindelijke uitvallen.

Hoe herken je gebitsproblemen?

Het is niet makkelijk om gebitsproblemen te herkennen, maar wekelijks de tanden en het tandvlees controleren is een goede start.

Slechte adem

Dit is niet normaal en is bijna altijd een indicatie voor een onderliggend gebitsprobleem.

Bloedend tandvlees

Bloedend of ontstoken tandvlees (rood of gezwollen) tandvlees is een belangrijke indicatie voor gebitsproblemen.

Gedrag

Als een hond minder levendig, minder sociaal of minder geneigd is om te spelen, wordt dit vaak toegeschreven aan "het ouder worden". Terwijl dit eigenlijk het gevolg kan zijn van gebitsproblemen. Deze veranderingen in algemeen gedrag kunnen klein zijn en nemen vaak geleidelijk toe over een lange periode, wat bijdraagt aan de verwarring. Je hond kan ook onwillig zijn om aan zijn kop aangeraakt te worden. Dit kan een teken zijn van pijnlijke tanden of pijnlijk tandvlees.

Het gebit van je hond poetsen is een goede manier om zijn tandvlees en tanden gezond te houden en tandplak tegen te gaan. Het geleidelijk introduceren van tandenpoetsen leidt er waarschijnlijk ook toe dat hij de poetsbeurt leuk gaat vinden.

Wat heb je nodig?

Een tandenborstel

Tandenpoetsen bij je hond is best een uitdaging. Gelukkig bestaan er speciale tandenborstels of vingerborstels om het gebit zo gemakkelijk mogelijk schoon te houden zoals:

Bogadent-Ergo-Dual-Brush

Bogadent Ergo Dual Brush6,45

In mijn mandje
In mijn mandje
Bogadent-Silicone-Finger-2-stuks

Bogadent Silicone Finger 2 stuks8,95

In mijn mandje
In mijn mandje
C.E.T. Gebitsverzorgingsset hond

C.E.T. Gebitsverzorgingsset Hond19,95

In mijn mandje
In mijn mandje

 

Tandpasta

Voor je huisdier mag je nooit gewone tandpasta of kindertandpasta gebruiken. Dit vinden ze niet prettig, waardoor ze het tandenpoetsen niet snel opnieuw zullen toelaten. Voor gewone tandpasta zijn er smakelijke alternatieven zoals:

virbac-cet-tandpasta-kip-lever-smaak

C.E.T. Tandpasta10,25

In mijn mandje
In mijn mandje
Dentisept

Dentisept19,95

In mijn mandje
In mijn mandje
Orozyme Tandpasta

Orozyme Tandpasta12,95

In mijn mandje
In mijn mandje
petosan-tandpasta-pets-poultry

Petosan tandpasta7,45

In mijn mandje
In mijn mandje

 

Kies een rustige plek, liefst zonder afleiding en met tijd en geduld kun je van tandenpoetsen bij je hond op een prettige manier een gewoonte maken. Begin hier zo vroeg mogelijk mee, wanneer een hond als puppy al gewend is dat je aan zijn gebit zit zal het gebit schoonmaken op latere leeftijd veel gemakkelijker gaan.

Gebitsverzorgende snacks

Je hoeft niet alles zelf te doen, jouw maatje kan met de juiste snacks ook zelf het gebit onderhouden. Speciaal voor dit doeleinde heeft Bogadent deze snacks ontwikkeld:

Bogadent-enzyme-stripes-dog

Bogadent Dental Enzyme Stripes - Hond6,45

In mijn mandje
In mijn mandje
Bogadent-dental-clean-bones

Bogadent Dental Clean Bones5,45

In mijn mandje
In mijn mandje
Bogadent-Plaque-Stop-sticks-medium-mini-hond

Bogadent Plaque-Stop Sticks6,45

In mijn mandje
In mijn mandje

 

Dagelijkse verzorging hondengebit

Naast snacks kan je dagelijks een smakelijke vloeistof aan het drinkwater toevoegen ter bestrijding van tandplak, tandsteen en een slechte adem.

vet-aquadent-fresh

Vet Aquadent - FR3SH13,95

In mijn mandje
In mijn mandje

 

Gebitsverzorging tips:

  • Zorg voor een dagelijkse routine voor gebitsverzorging, daarbij gaat "jong geleerd is oud gedaan" zeker op. Tandenpoetsen is de effectiefste methode, maar het is mogelijk om verschillende methodes te combineren.
  • Ook al is je hond al ouder, het blijft nog steed belangrijk om het gebit dagelijks te verzorgen.
  • Het is belangrijk dat je hond één maal per jaar een gebitscontrole krijgt door je dierenarts.
  • Geeft je hond kluiven en speeltjes die aanbevolen worden als "veilig"voor honden. Laat je hond niet op te harde en schurende objecten kauwen (zoals botten, harde nylonspeeltjes of tennisballen), deze beschadigen vaak de tanden en het tandvlees. Gebruik geen harde of zware speeltjes bij het spelen, zoals frisbees.
  • Gebruik een speciale gebitsverzorgende voeding voor honden zoals Royal Canin Dental. Deze speciale voeding helpt de vorming van tandplak en tandsteen verminderen.

Verwante artikelen

Bij verdere vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2279 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.