Tandenpoetsen bij je hond

Zoals jij elke dag je tanden poetst, zo moet je bij je hond ook de tanden poetsen. Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar tanden poetsen voorkomt problemen aan het gebit. Door de tanden van je hond goed te poetsen voorkom je een hoop ellende en een hoge rekening bij de dierenarts.

Waarom tanden poetsen?

80% van de volwassen honden heeft last van gebitsproblemen wat zich kan uiten in een slechte adem, pijn en of tandverlies.

Dit komt doordat er in de bek van nature veel bacteriën aanwezig zijn die samen met voedsel tandplak vormen. Hierdoor verkleurt de tand bruin. Uiteindelijk kan dit leiden tot tandsteenvorming en tandvleesontsteking, waarbij de tanden/kiezen zelfs los kunnen gaan zitten. Behalve het feit dat de hond hier last van heeft, is het ook nog eens schadelijk voor de belangrijke organen (hart, lever, longen, nieren) omdat de bacteriën via de bek in de bloedbaan kunnen komen.

Als tandplak niet dagelijks verwijderd wordt, dan kan tandplak verkalken (net als bij mensen). Verhard tandplak wordt tandsteen genoemd. Tandsteen maakt het oppervlak ruwer waarop weer makkelijker tandplak blijft zitten. Tandsteen kan alleen door de dierenarts of assistent verwijderd worden d.m.v. een gebitsbehandeling. Probeer tandsteen bij jouw viervoeter dus te voorkomen.

Benodigdheden tanden poetsen

Voor de tanden van je hond te poetsen heb je een tandenborstel en speciale tandpasta nodig. Let op: gebruik geen tandpasta voor mensen, hierin zit fluoride in. Je hond kan hier niet tegen! De smaak is te scherp en de fluoride kan irritatie op de maagwand veroorzaken. Er zijn speciale tandenborstels voor honden en katten, door de vorm kun je alle plekken goed bereiken. Om te beginnen met tandenpoetsen kan je het beste beginnen met een vingertandenborstel. Dit is een tandenborstel die je op je vinger zet en waarmee je dan de tanden van je hond kan poetsen.

Vets-Best-Puppy-dental-kit-tandpasta-vingerbostel

Vet's Best Puppy Tandpasta + Vingerborstel Kit14,75

In mijn mandje
In mijn mandje
Vets-Best-vinger-tandenborstels

Vet's Best Vinger Tandenborstels5,95

In mijn mandje
In mijn mandje

 

Stappenplan tandenpoetsen hond

Hoe ga je te werk als je nog nooit de tanden van je hond gepoetst heeft. Hieronder een stappenplan voor mooie schone tanden:

  • Zorg dat je hond ontspannen is en dat je goed bij het gebit kan.
  • Laat je hond van te voren alvast de tandpasta proeven, zodat hij of zij gewend is aan de smaak.
  • Leer je hond zijn lip optillen. Til eerst de zijkant van de lip op. Oefen hierop en doe dit regelmatig. Dat gaat met kleine stapjes. forceer niets.
  • Beweeg vervolgens zachtjes de vingers over de tanden, zo went je hond aan de beweging en aan contact met de tanden en het tandvlees.
  • Als dat alles goed gaat, pak je de tandenborstel erbij en start met het poetsen van de hoektanden
  • Gaat het poetsen van de hoektanden goed, breidt dan uit zodat je het hele gebit kan poetsen. Dwing je hond niet, maar maak het leuk.

Het beste poets je elke dag de tanden van je hond, maar in ieder geval een paar keer per week. Op deze manier voorkom je tandsteen. Lukt het poetsen echt niet, zorg dan voor kauwsticks en/of een bot. Deze zijn in veel variaties en maten te koop. Een gezonde bek voorkomt dat de bacteriën in de bek elders in het lichaam ziektes ontwikkelen. Zeker dieren met een lage weerstand hebben een gezondheidsrisico.

Puppygebit

Je leert het beste de tanden van je hond te poetsen in de socialisatiefase van de pup. Op een leeftijd van 6-12 weken kun je hier al mee beginnen. Je hond raakt dan aan tanden poetsen gewend.

Tot slot

Wanneer je merkt dat je hond plots moeite heeft met kauwen of niet goed meer eet, ga dan naar een dierenarts. Ook stank uit de bek is niet normaal. Er kan bijvoorbeeld een ontsteking in de tanden of het tandvlees zitten. Probeer dagelijks de tanden van je hond te poetsen, dit voorkomt nare problemen.

Relevante artikelen

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2289 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.