Vanwege Hemelvaartsdag worden bestellingen later verzonden

Giardia

Wat is Giardia?

Giardia is een veel voorkomende darmparasiet die zowel bij mens als dier voorkomt. De eencellige parasiet Giardia lamblia komt door eten, drinken of het likken aan de vacht/poten in het darmstelsel terecht. In de darmen vermenigvuldigt de parasiet zich en kan hij een infectie veroorzaken. Lang niet alle mensen en dieren die besmet zijn worden daadwerkelijk ziek van deze parasiet.

Hoe ontstaat een Giardia besmetting?

Besmetting met Giardia vindt altijd plaats via de mond. Door het opeten van de parasiet raakt je huisdier besmet. Bijvoorbeeld door buiten te eten of te drinken, of door het likken aan de poten na het uitlaten. Na het doorslikken van de parasiet, vermenigvuldigt deze zich in de darmen en kan problemen geven, maar dat hoeft niet. Honden met minder weerstand, zoals puppy’s en oude(re) honden en honden in pensions of asielen, kunnen ziekteverschijnselen zoals diarree en braken vertonen.

Komt je huisdier niet buiten? Dan kun je de parasiet bijvoorbeeld via je schoenen mee naar binnen nemen en op die manier kan je huisdier zelfs besmet raken.

Besmette (huis)dieren, gezond en ongezond, kunnen de parasiet bij zich dragen en de omgeving besmetten.

Hoe behandel je Giardia?

Na de diagnose door je de dierenarts of bij een verdenking van Giardia, zal de dierenarts je huisdier behandelen met een wormmiddel op basis van fenbendazole (Panacur) of met metronidazol (UDA middel). Hierdoor worden de parasieten in je huisdier gedood. Een driedaagse kuur met Panacur en na 2 weken nogmaals een herhaling van 3 dagen is hierbij de gebruikelijke behandeling.

Vergeet niet om alle dieren in huis te behandelen, zo voorkom je een herbesmetting.

Hygiënische maatregelen

Ook hygiëne is van groot belang om herbesmetting te voorkomen. Ruim daarom ontlasting altijd op. Denk er ook aan om de ligplaatsen van je huisdier grondig te desinfecteren, door dekens, mand en speeltjes heet te wassen (indien mogelijk) of te reinigen met bijvoorbeeld een stoomreiniger. Reinig ook de eet- en drinkbakken met kokend water want de Giardia-parasiet sterft pas bij minimaal 70 graden.

In de vacht van je huisdier kunnen zich ook eitjes van Giardia bevinden, die door bijvoorbeeld oplikken, voor een herbesmetting kunnen zorgen. Door je hond goed te wassen met een hondenshampoo kun je dit voorkomen.

Omdat Giardia ook voor mensen besmettelijk is, is ook voor ons een goede persoonlijke hygiëne van belang. Was daarom altijd grondig je handen als je in contact bent geweest met je (besmette) huisdier.

Verwante artikelen

Diarree bij je hond

Je hond ontwormen

Ontwormen van je pup

Voor vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].

Delen
Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9/10 uit 2092 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met dierenarts Martin Hovius. We delen onze kennis en ervaring met liefde.