Giardia

Wat is Giardia?

Giardia is een veel voorkomende darmparasiet die zowel bij mens als dier voorkomt. De eencellige parasiet Giardia lamblia komt door eten, drinken of het likken aan de vacht/poten in het darmstelsel terecht. In de darmen vermenigvuldigt de parasiet zich en kan hij een infectie veroorzaken. Lang niet alle mensen en dieren die besmet zijn worden daadwerkelijk ziek van deze parasiet.

Hoe ontstaat een Giardia besmetting?

Hoe behandel je Giardia?

Hygiënische maatregelen

Ook hygiëne is van groot belang om herbesmetting te voorkomen. Ruim daarom ontlasting altijd op. Denk er ook aan om de ligplaatsen van je huisdier grondig te desinfecteren, door dekens, mand en speeltjes heet te wassen (indien mogelijk) of te reinigen met bijvoorbeeld een stoomreiniger. Reinig ook de eet- en drinkbakken met kokend water want de Giardia-parasiet sterft pas bij minimaal 70 graden.

In de vacht van je huisdier kunnen zich ook eitjes van Giardia bevinden, die door bijvoorbeeld oplikken, voor een herbesmetting kunnen zorgen. Door je hond goed te wassen met een hondenshampoo kun je dit voorkomen.

Omdat Giardia ook voor mensen besmettelijk is, is ook voor ons een goede persoonlijke hygiëne van belang. Was daarom altijd grondig je handen als je in contact bent geweest met je (besmette) huisdier.

Verwante artikelen

Diarree bij je hond

Je hond ontwormen

Ontwormen van je pup

Voor vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].

Delen
Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2163 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met dierenarts Martin Hovius. We delen onze kennis en ervaring met liefde.