Vanwege Hemelvaartsdag worden bestellingen later verzonden

Gourmetten: denk ook aan je maatjes!

December staat voor de deur. En dat betekent: lekker eten en vooral... gourmetten! Nederlanders houden ervan. Wel kan dit gezellige avondmaal gevaarlijk zijn voor jouw maatje. In dit artikel lees je waarom het gevaarlijk is en natuurlijk, wat je eraan doen.

gourmetten met huisdieren vogel gevaarlijk

Voor wie is het gevaarlijk?

Gourmetten kan gevaarlijk zijn voor alle huisdieren. Voor vogels kan het zelfs dodelijk zijn. Naast vogels kan het ook gevaarlijk zijn voor honden, katten en knaagdieren.

Vogels

Zo goed als ieder gourmetstel en -pannetje heeft een antiaanbaklaag. Deze laag is gemaakt van teflon. Wanner teflon wordt verwarmd tot een zeer hoge temperatuur, zoals gebeurt bij gourmetten, komen er giftige stoffen vrij. Deze stoffen kunnen ook vrijkomen wanneer de pannetjes beschadigd zijn, doordat er bijvoorbeeld bestek in is geprikt.

Vogels zijn erg gevoelig voor deze stof, ze hebben dan ook erg gevoelige longen. Het gebeurt vaak dat vogels vlak na de feestdagen komen te overlijden zonder een aantoonbare reden. Dit geldt overigens voor elke soort vogels, klein en groot!

Het is dus erg belangrijk dat je vogels de dag van het gourmetten, maar ook nog de dag erna, in een andere kamer zet. Daarna zijn alle dampen wel weggetrokken. Een raampje opendoen tijdens het gourmetten is niet genoeg! De gevaarlijke dampen blijven alsnog in de kamer.

Denk je dat jouw lieve vogel toch deze giftige gassen heeft ingeademd? Neem dan echt zo snel mogelijk contact op met je dierenarts. Je vogel heeft snel extra zuurstof nodig en moet behandeld worden tegen shock die vaak optreedt.

Klik hier om al onze producten voor vogels te bekijken.

Honden, katten en knaagdieren

Naast vogels, kan gourmetten ook een gevaar vormen voor vele andere huisdieren. Het is belangrijk om erop te letten dat ze niet bij het snoer van het gourmetstel in de buurt komen. Vooral knaagdieren, maar ook jonge of enthousiaste honden en katten, vinden het erg interessant om hieraan te knabbelen. Dat kan erg gevaarlijk zijn. Ook kan jouw maatje in het snoer verstrengt raken, en zo bijvoorbeeld het gourmetsnel om te gooien. Dit wil je natuurlijk niet!

Sommige honden en katten kunnen nog wel eens stiekem een lekker stukje vlees pikken, als je even niet kijkt. Dit kan erg ongezond voor ze zijn. Daarnaast kunnen zij zich nu ook verbranden aan het gourmetstel. Blijf er dus altijd bij, en houd het goed in de gaten. Als je je huisdier tijdens de feestdagen wil verwennen met iets lekkers, kan dan natuurlijk. Honden vinden Krazy Crunch-Bone erg leuk en lekker. Katten genieten van Chew Stick met Vis van Yarrah (biologisch!). Voor knaagdieren en konijnen kun je eens kijken naar de lekkere snacks van Burgess of Bunny Nature.

Is jouw maatje altijd wel een deugniet? Dan kan je ervoor kiezen om hem bij voorbaat al in een andere kamer te zetten tijdens het gourmetten. Dit kan zielig of ongezellig aanvoelen, maar voel je je er niet schuldig over. Dit is voor nu gewoon even het beste, en natuurlijk maar voor even. Je kan je huisdier ook een fijne avond geven, door ze bezig te houden met een interessant speeltje. Kijk voor honden bijvoorbeeld eens naar de speeltjes van Kong!

En natuurlijk: geniet van de gezelligheid van de komende feestmaand!

Delen
Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9/10 uit 2094 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met dierenarts Martin Hovius. We delen onze kennis en ervaring met liefde.