Haarballen bij je kat

Katten krijgen vaak te maken met haarballen. Vooral langharige katten hebben hier veel last van. Wat is een haarbal? Is een haarbal schadelijk voor een kat? En hoe kun je haarballen voorkomen?

Hoe ontstaan haarballen?

Haarballen ontstaan in de maag van de kat. Katten likken zich met regelmaat schoon, door de ruwe tong laten er soms wat haren los. Deze worden vaak door de kat ingeslikt en komen in de maag als een soort bal terecht. De kat braakt deze haren weer uit. Het ziet er overigens vaak meer als een sliertje uit dan echt als een bal. Meestal komen de opgelikte haren er via de ontlasting weer uit.

Hoe weet je dat een kat een haarbal heeft?

Meestal zijn haarballen niet gevaarlijk. Maar wanneer zij heel groot worden en de maagwand gaan irriteren dan zal je kat proberen te braken. In zeldzame gevallen kan een haarbal vast komen te zitten in de darmen. Symptomen die je dan ziet zijn bv dan:

  • gras eten;
  • braken of loos braken;
  • bolle buik;
  • mager worden;
  • obstipatie (verstopping);
  • slecht of niet eten.

Wanneer deze symptomen optreden maak dan een afspraak met de dierenarts. Soms moet de haarbal door middel van een operatie worden verwijderd

Wat kun je doen om haarballen te voorkomen?

Op zich zijn haarballen een natuurlijk verschijnsel, de kat poets zichzelf nu eenmaal graag! Katten kunnen ongeveer een keer per jaar een haarbal produceren.. Wil je de natuur een beetje helpen is borstelen een goede manier om (te grote) haarballen te voorkomen. Borstel je kat regelmatig en een keer extra wanneer deze in de rui is. De ene kat is echter gevoeliger voor haarballen dan de andere. Kies voor een goede haarborstel die speciaal voor katten ontwikkeld is (proper petshair remover). Het is verstandig om je kitten al aan het borstelen te wennen.

proper-pets-hair-remover-borstel-haren-verwijderen-katten-honden

Proper Pets Hair Remover6,25

In mijn mandje
In mijn mandje

 

Ook kun je je kat een anti-haarbal pasta toedienen. Op de markt zijn hiervan verschillende producten te koop (Vetoquinol Care, Vets Best). De gel verweekt de haarballen voor een makkelijke doorgang. De kattenmout van Diafarm is licht laxerend en de haarballen zullen via de ontlasting verwijderd worden.

Vetoquinol-care-haarballen-kat

Vétoquinol Care - Haarballen13,95

In mijn mandje
In mijn mandje
diafarm-hairball-remedy-kattenmout

Diafarm Kattenmout - Anti-Haarballen10,95

In mijn mandje
In mijn mandje

 

Het neerzetten van kattengras is een goed alternatief om haarballen te voorkomen. De kat zal het kattengras eten om braken op te wekken. Er zijn verschillenden soorten diervoeding te koop waar stofjes inzitten om de vorming van haarballen tegen te gaan.

Tot slot

Borstel je kat regelmatig, in de rui is meerdere keren borstelen per week aan te raden. Geef tijdens extreem verharen of rui een anti-haarbal pasta om problemen te voorkomen. Wanneer je twijfelt over de gezondheid van je kat of je denkt dat je kat een verstopping heeft, ga dan onmiddellijk naar een dierenarts. Overleg ook met je dierenarts als je kat heel vaak haarballen braakt.

Verwante artikelen:

Top 5 producten tegen diarree bij je huisdier

Verstopping bij je kat

Ontwormen op maat

Voor vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2276 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.