Herfsttips voor katten
Gekleurde bladeren op de grond, bijzondere paddenstoelen overal waar je kijkt, knusse avondjes binnenshuis; het is herfst! Tijdens deze periode van het jaar zijn er een aantal dingen waar je op moet letten, als kattenbaasje zijnde. Lees snel verder om goed voorbereid te zijn.
Kou en regen
Katten houden ervan om lekker warm en droog te zijn. Ze blijven bij dit natte herfstweer liever binnen zitten. Zorg dat er binnen een fijn plekje voor je maatje is. Hierbij kan je denken aan een zacht en beschut mandje of een speciaal hangmatje aan de verwarming. Als je kat veel binnen zit, krijgt hij minder beweging dan normaal. Let er dan extra op dat zijn gewicht niet toeneemt. Lekker samen (binnen) spelen is ook goed voor de lichaamsbeweging! Is jouw maatje wel een waaghals die het herfstweer trotseert? Zorg er dan voor dat hij makkelijk weer naar binnen kan om op te drogen en op te warmen.
De dagen worden korter
En dus wordt het weer eerder donker! Als je kat vaak in het donker rondloopt, is het wellicht een goed idee om een lichtgevend halsbandje aan te schaffen. Hierdoor is jouw maatje goed zichtbaar voor alle weggebruikers. Als het vroeg gaat schemeren, zetten wij in huis lekker de open haard en kaarsjes. Gezellig! Helaas vormen deze wel een gevaar voor weetgrage katten. Zet kaarsen op een beschutte plek, zorg voor een rooster voor de open haard en vooral: blijf in de buurt en let erop!
Eikels, kastanjes en dennenappels
In eikels (vooral groene eikels) zit een stof die giftig is voor dieren. Als deze heel door worden geslikt, kan dit ook voor verstopping zorgen. Kastanjes en dennenappels zijn niet giftig. Wel kunnen deze bij inslikken verstopping in de darmen veroorzaken. Pas hier goed op, dieren kunnen hier erg ziek van worden en kan alleen met een operatie worden opgelost.
Ratten en muizen
In deze tijd van het jaar zien we ook weer meer overlast van ratten en muizen. Helaas kan ratten- en muizengif ook gevaarlijk zijn voor onze lieve katten. Kijk hier dus mee uit. Een (diervriendelijke) val is wellicht een betere optie.
Paddenstoelen
Paddenstoelen alle kleuren en vormen maken de herfst zeer sfeervol. Katten vinden dit vaak erg interessant. Niet alle paddenstoelen zijn giftig, maar ze zijn er wel. Verschijnselen van een paddenstoelenvergiftiging zijn braken, buikloop en maagklachten. Mocht je deze verschijnselen herkennen bij jouw kat nadat hij buiten is geweest, neem dan contact op met je eigen dierenarts.
Teken en vlooien
Zowel teken als vlooien zijn in deze tijd van het jaar nog actief. Nu de verwarming weer aan gaat, zitten vlooien nu vaak zelfs in huis. Het is dus belangrijk om je kat preventief te blijven behandelen tegen deze vervelende beestjes. Wij raden hiervoor de Seresto anti-vlooien- en tekenband of Frontline spray aan. Heeft jouw kat al een teek? Deze kan je makkelijk en veilig verwijderen met de O’TOM Tick Twister tekentang. Klik hier om ons volledige assortiment tegen teken en vlooien voor katten te bekijken.
Herfstmijt/oogstmijt
Deze vervelende mijt komen vooral op kalkhoudende gronden, in weilanden en grasstroken langs water voor. De beestjes komen op en in de huid terecht en kunnen heftige jeuk veroorzaken. Katten gaan hier dan aan likken, bijten en krabben. Herfstmijten zijn feloranje en zijn te zien met het blote oog. Goed controleren dus als je kat jeuk heeft! Deze zijn goed te behandelen met vlooienmiddelen zoals Amflee Spot-on of Seresto anti-vlgooien- en tekenband.
Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2163 beoordelingen
Deskundigheid van een dierenarts
Veilig en betrouwbaar bestellen
Dagelijkse verzending (ma t/m vr)
Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95