Vanwege Hemelvaartsdag worden bestellingen later verzonden

Temperatuur van je kat

De lichaamstemperatuur van de kat zegt veel over de gezondheid van het dier. Een kleine afwijking in de temperatuur kan duiden op een beginnende ziekte of erger.  Het is daarom van groot belang wanneer je denkt dat je kat een veranderend gedrag heeft dat je de temperatuur opneemt. Het beste kun je de temperatuur opmeten met een digitale thermometer en kijken of uw huisdier koorts heeft.  De normale lichaamstemperatuur van een kat ligt tussen de 38.5 en 39 graden. Ook de normale lichaamstemperatuur van de hond is hoger dan die van de mens, namelijk tussen de 38 en 39°C. Puppy's hebben een iets hogere normaal temperatuur 39,5°C.

Oorzaken van een hoge temperatuur van je kat

Een verhoogde temperatuur kan optreden wanneer het dier zich flink ingespannen heeft of wanneer de kat een infectie heeft. Een verlaagde lichaamstemperatuur kan duiden op hartfalen, bloedarmoede of een shock. Raadpleeg bij een afwijkende temperatuur altijd een dierenarts!

Opnemen van de temperatuur van je kat

De temperatuur kun je het beste rectaal meten met een thermometer speciaal voor dier(en). bijvoorbeeld een herkenbare digitale thermometer. Het makkelijkste kun je de thermometer met een beetje vaseline (bijvoorbeeld grand national vaseline) of olie inbrengen wanneer de kat staat of op de zij ligt.  Om de prijs hoef je het niet te laten. De thermometers kosten relatief weinig en gaan lang mee.

Met de ene hand hou je de staart iets omhoog en met de andere hand breng je de thermometer in, minimaal 1.5 centimeter diep. Vraag eventueel een helpende hand.Wanneer de thermometer niet diep genoeg naar binnen gaat, kan het zijn dat de kat de spieren erg aangespannen heeft. Wacht dan eventjes tot de spieren ontspannen. Forceer het niet, dit kan erg pijnlijk zijn. wellicht kan je je kat afleiden met smeerworst of iets anders wat hij heel lekker vindt.

Ontsmetten van de thermometer

Vergeet niet om de thermometer schoon te maken met warm zeepsop of ontsmettingsalcohol. Laat de thermometer volledig drogen voordat je deze opbergt. Ook moet je de gootsteen waarin de thermometer is schoongemaakt direct ontsmetten en vergeet niet om je handen grondig te wassen!

Tips

Houdt bij het temperaturen altijd een grote handdoek bij de hand. Een kat of hond kan erg onrustig worden wanneer hij tegen de zin wordt vast gehouden. Het kan daarom verstandig zijn het dier strak in te wikkelen in een handdoek zodat hij niet kan bewegen. Dit lijkt erg vervelend voor het dier, maar zorgt ervoor dat de kat zichzelf of jou niet kan verwonden.

Bij verdere vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].

Delen
Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9/10 uit 2094 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met dierenarts Martin Hovius. We delen onze kennis en ervaring met liefde.