Temperatuur van je kat

De lichaamstemperatuur van de kat zegt veel over de gezondheid van het dier. Een kleine afwijking in de temperatuur kan duiden op een beginnende ziekte of erger.  Het is daarom van groot belang wanneer je denkt dat je kat een veranderend gedrag heeft dat je de temperatuur opneemt. Het beste kun je de temperatuur opmeten met een digitale thermometer en kijken of uw huisdier koorts heeft.  De normale lichaamstemperatuur van een kat ligt tussen de 38.5 en 39 graden. Ook de normale lichaamstemperatuur van de hond is hoger dan die van de mens, namelijk tussen de 38 en 39°C. Puppy's hebben een iets hogere normaal temperatuur 39,5°C.

Oorzaken van een hoge temperatuur van je kat

Een verhoogde temperatuur kan optreden wanneer het dier zich flink ingespannen heeft of wanneer de kat een infectie heeft. Een verlaagde lichaamstemperatuur kan duiden op hartfalen, bloedarmoede of een shock. Raadpleeg bij een afwijkende temperatuur altijd een dierenarts!

Opnemen van de temperatuur van je kat

De temperatuur kun je het beste rectaal meten met een thermometer speciaal voor dier(en). bijvoorbeeld een herkenbare digitale thermometer. Het makkelijkste kun je de thermometer met een beetje vaseline (bijvoorbeeld grand national vaseline) of olie inbrengen wanneer de kat staat of op de zij ligt.  Om de prijs hoef je het niet te laten. De thermometers kosten relatief weinig en gaan lang mee.

Grand-National-witte-Vaseline-monhoeken-droog-paarden

Grand National Witte Vaseline14,95

In mijn mandje
In mijn mandje
Dierenapotheek-thermometers

Thermometer4,87

In mijn mandje
In mijn mandje

 

Met de ene hand hou je de staart iets omhoog en met de andere hand breng je de thermometer in, minimaal 1.5 centimeter diep. Vraag eventueel een helpende hand. Wanneer de thermometer niet diep genoeg naar binnen gaat, kan het zijn dat de kat de spieren erg aangespannen heeft. Wacht dan eventjes tot de spieren ontspannen. Forceer het niet, dit kan erg pijnlijk zijn. wellicht kan je je kat afleiden met smeerworst of iets anders wat hij heel lekker vindt.Tip: Houdt bij het temperaturen altijd een grote handdoek bij de hand. Een kat of hond kan erg onrustig worden wanneer hij tegen de zin wordt vast gehouden. Het kan daarom verstandig zijn het dier strak in te wikkelen in een handdoek zodat hij niet kan bewegen. Dit lijkt erg vervelend voor het dier, maar zorgt ervoor dat de kat zichzelf of jou niet kan verwonden.

Ontsmetten van de thermometer

Vergeet niet om de thermometer schoon te maken met warm zeepsop of ontsmettingsalcohol. Laat de thermometer volledig drogen voordat je deze opbergt. Ook moet je de gootsteen waarin de thermometer is schoongemaakt direct ontsmetten en vergeet niet om je handen grondig te wassen!

Beste temperatuur voor katten

De ideale temperatuur in huis voor een kat is 21-22 graden. Maar een kat kan ook goed tegen wat lagere temperaturen van 10-25 graden. Zeker gezien de huidige energieprijzen is de temperatuur in huis wat lager. Je kat zal dat misschien niet helemaal ideaal vinden, maar een dekentje of mandje kan wonderen doen. Katten houden van knusheid om lekker te liggen en te ontspannen. Zelfs bij vrieskou kan een kat prima overleven, maar zij zullen dit niet aangenaam vinden.

Let op: bij een zieke kat ligt de ideale omgevingstemperatuur vaak hoger.

Zelfs wanneer het warm is, bij temperaturen boven de 30 graden, heeft je kat geen problemen. Je geliefde huisdier zal dan waarschijnlijk een koude vloer of schaduwplekje opzoeken. De vacht van katten is van nature dik (met uitzondering van naaktkatten), dit om te zorgen dat je dier het lekker warm heeft. Vaak worden katten binnen gehouden, dit zorgt ervoor dat de vacht minder dik wordt en ze het sneller koud hebben, dan dieren die ook buiten komen.

Kunnen katten het koud hebben?

Katten kunnen dus wel goed tegen kou, maar houden er niet erg van. Katten houden erg van warmte. Zorg er daarom altijd voor dat je kat makkelijk weer het huis in kan. Dat kan bijvoorbeeld door het plaatsen van een kattenluik. Katten kunnen niet goed tegen regen, wanneer een kat nat is kan de vacht niet goed isoleren.

Temperatuur voor kittens

In tegenstelling tot volwassen katten, kunnen kittens absoluut niet tegen kou omdat ze hun lichaamstemperatuur de eerste periode nog niet zelf kunnen regelen. Kittens moeten dus altijd goed warm gehouden worden. Voor kittens met een moeder is de ideale omgevingstemperatuur rond de 26 graden. Moederpoes houdt haar kittens lekker warm.

Voor kittens zonder moeder kan er een warmtelamp boven hun mandje met dekens gehangen worden. De ideale omgevingstemperatuur voor kittens zonder moeder is zelfs 30-32 graden! Vraag gerust advies aan een ervaren fokker of dierenarts hoe je een goede tochtvrije werpkist inricht voor je kat.

Verwante artikelen:

Blaasgruis bij je kat

Ontworming van volwassen honden en katten

Wond bij hond of kat

Bij verdere vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2264 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.