Kattenogen: goede maar gevoelige kijkers

Katten zien de wereld door hele andere ogen dan wij. Zo zijn zij ontzettend goede jagers en kunnen ze ook in het donker goed zien. Ook bevatten de ogen van katten 3 keer zoveel ‘staafjes’ als de ogen van mensen. In dit kennisbankartikel lees je meer over de bijzondere ogen van katten.

Kattenogen met staafjes en kegeltjes

De ogen van zoogdieren bevatten 2 type cellen die ervoor zorgen dat we kunnen zien. Dat zijn staafjes en kegeltjes. De staafjes zijn gevoelig voor zwak licht en zorgen daardoor voor zwart/wit-beeld. De kegeltjes zorgen voor het zien van kleuren.

Kattenogen bevatten 3 keer zoveel staafjes als mensenogen. Mensen hebben daarentegen meer kegeltjes dan katten. Doordat de staafjes veel gevoeliger zijn voor licht dan de kegeltjes, kunnen katten bij minder licht beter zien dan wij.

Mensen zien 3 primaire kleuren: rood, geel en blauw. Katten zien slechts 2 primaire kleuren: geel en blauw. Kattenogen kunnen dus helemaal geen rood waarnemen.

Jagen met kattenogen

Voor de jacht is het helemaal niet zo belangrijk om alle kleuren te kunnen zien. De meeste prooidieren zijn namelijk grijs/bruin van kleur. Ook gaan de meeste katten pas in het (schemer)donker op jacht, wanneer zelfs mensen de kleuren niet meer goed kunnen onderscheiden.

Katten zijn ontzettend goed in het waarnemen van beweging. Kattenogen maken namelijk 60 beelden per seconde. Dat is ongeveer 2 keer zo snel als onze eigen hersenen aan kunnen. Daarnaast vergelijken de hersenen van katten de gemaakte beelden automatisch met elkaar, waardoor katten zelfs de kleinste beweging razendsnel kunnen detecteren.

Gevoelige kattenogen

Omdat kattenogen door de vele staafjes zo gevoelig zijn voor licht, zijn ze ook gevoelig voor beschadigingen door te veel licht. Om het netvlies te beschermen kunnen de pupillen van een kat heel klein worden wanneer er licht op valt. Wij zien dan alleen nog 2 kleine verticale zwarte streepjes in de ogen van de kat. Op z’n kleinst is een kattenpupil slechts 1 mm breed!

Het formaat van de ogen van de kat

Ten opzichte van het lichaam van een kat zijn de ogen erg groot. De diameter van een kattenoog is 22 mm. Een mensenoog heeft een diameter van 25mm, terwijl het lichaam van een mens veel groter is dan dat van een kat. Ook de pupillen van een kat kunnen erg groot worden, zelfs 3 keer zo groot als bij ons. De grote ogen en pupillen zorgen ervoor dat er zoveel mogelijk licht op het netvlies valt, waardoor katten extra goed kunnen zien.

Snorharen om te helpen kijken

Katten kunnen het best zien wanneer een object ergens tussen de 2 en de 6 meter ver is. Objecten die zich dichter dan 25 cm bij de kat in de buurt zijn kunnen ze niet scherp zien. Om op korte afstand dingen waar te nemen hebben katten gelukkig snorharen om te helpen.

Tot slot

Ogen zijn voor de kat dus ontzettend belangrijk. Het is daarom van belang dat de ogen goed worden verzorgd. In het kennisbankartikel ‘De ogen van je huisdier schoonmaken’ lees je hoe je de ogen van je kat het beste kunt onderhouden om een oogontsteking te voorkomen. Heb je nog vragen over de ogen van je kat of over producten om de ogen van je kat te verzorgen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag.

Relevante artikelen:

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2268 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.