Kippenvoer: gebruik jij de juiste voeding voor jouw kippen?

Kippenvoer is er in verschillende soorten en maten. Welk voer jouw kippen nodig hebben hangt af van de hoeveelheid eieren die ze leggen, welk ras het is en wat de leeftijd is van de kippen. Kuikens hebben bijvoorbeeld ander voer nodig dan volwassen kippen. In dit kennisbankartikel leggen we uit welke soorten kippenvoer er bestaan en welk kippenvoer jouw kippen nodig hebben.

Soorten kippenvoer

Het basisvoer voor kippen is een volledige voeding en is te verkrijgen als korrel, meel of een mix.

Korrel

Kippenkorrels bevatten in principe alle voedingsstoffen die kippen nodig hebben.
Doordat kippen veel morsen, is de korrel ideaal. Korrels worden namelijk, nadat ze uit de voerbak zijn gevallen, alsnog opgegeten.

Meel

Kippenmeel houdt de kippen vaak langer bezig, maar wordt niet meer opgegeten nadat er mee is gemorst. Je kunt het morsen eventueel beperken door een voerbak te gebruiken met een zogenaamde anti-morsrand.

Meel is minder geschikt voor kippen met een kuif of baard, omdat het voer daarin blijft hangen en andere kippen er dan aan gaan pikken.

Mix

Kippenmix is een gemengd kippenvoer, dat past bij het natuurlijke scharrelgedrag van kippen. In de meeste gevallen eten de kippen eerst de lekkerste granen op. Let daarom goed op dat ze de voerbak volledig leegeten, zodat ze geen voedingsstoffen missen. Bij een mix als kippenvoer is het belangrijk om geen extra granen als aanvulling te geven.

Graanvoer voor kippen als aanvullend voer

Kippen vinden graanvoer erg lekker, maar ze kunnen hier wel snel (te) dik van worden. Geef dit dus uitsluitend als aanvullend voer en niet als standaard kippenvoer. Door graanvoer laat in de middag aan te bieden, zijn de kippen nog bezig met verteren als ze op stok gaan. Dit bevordert de rust in het kippenhok.

Groenvoer ter afwisseling

Voor de afwisseling kun je je kippen regelmatig groenvoer geven. Dit kan prima groenvoer uit je eigen keuken zijn. Denk aan sla, komkommer, broccoli en wortel. Ook appel, peer, bessen en banaan vinden ze heerlijk.

Geef het groenvoer in een apart bakje en zorg dat aan het einde van de dag alle restjes weggehaald zijn, zodat het niet gaat rotten.

Zorg wel dat je kippen eerst hun volledige kippenvoer op hebben gegeten, voordat je hen groenvoer aanbiedt. Als ze namelijk te veel groenvoer eten, en daardoor te weinig kippenvoer, kunnen ze een tekort aan vitaminen en mineralen krijgen.

Let op! Geef nooit gekookt ‘keukenafval’ met zout of kruiden.

Kippengrit en maagkiezel

Door je kippen kippengrit en maagkiezel te geven ontstaan maagsteentjes. Dit is belangrijk voor de maagspier, waarmee de kip het voedsel fijnmaalt zodat het beter te verteren is. Geef je kippen daarom in een apart bakje kippengrit en maagkiezel.

Kippenvoer voor kuikens

Wanneer kuikens uit het ei komen, hebben ze de eerste 24 tot 26 uur nog geen kippenvoer nodig. Ze hebben namelijk de gehele dooierzak via de navel opgenomen in hun lichaam. Daarna kun je ze speciaal kuikenvoer geven. Tot ongeveer 6 weken geef je ze start- of opgroeimeel en -korrels, daarna wat gemengd graan voor oudere kuikens. Na ongeveer 14 weken kun je geleidelijk overschakelen op gewoon kippenvoer voor volwassen kippen.

Kippenvoer voor leggende hennen

Wanneer je hennen hebt die gaan leggen, kun je ze gewoon kippenmeel of kippenkorrels geven. Dit bevat alle voedingsstoffen die leggende kippen nodig hebben.

Water voor je kippen

Naast bovenstaande kippenvoeding hebben kippen veel water nodig. Met behulp van voldoende water kunnen ze eieren produceren. Zorg er dus altijd voor dat er voldoende drinkwater beschikbaar is voor je kippen.

Bij Dierenapotheek.nl verkopen wij Harrison’s Organic Chicken Food, een hoogwaardig gecertificeerd biologisch kippenvoer. Heb je vragen over dit product of over jouw kippen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag.

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2276 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.