Probiotica voor honden en katten

Goede ontlasting is erg belangrijk voor je huisdier. Wanneer de darmen niet goed functioneren dan krijgt je huisdier minder goede ontlasting (diarree, platte poep). Een goede darmbalans is van levensbelang voor je hond of kat. Hoe kun je ervoor zorgen dat je geliefde huisdier weer goede ontlasting heeft? Wat is probiotica? Hoe kun je dit geven? En wat doet het?

Wat is probiotica?

Probiotica zijn levende, goede bacteriën die de darmflora kunnen herstellen. Deze houden de microbiële darmbalans op peil. Probiotica hebben na inname invloed op het microbiële evenwicht in de darm van uw huisdier en zorgen zo veelal voor een verbetering van de darmwerking en ondersteunen daardoor mogelijk de algehele gezondheid van uw huisdier.

Tekenen van een onevenwichtige darmbalans bij hond en kat kun je herkennen aan dunne ontlasting (diarree) en winderigheid. Vaak gaat dit gepaard met schimmelinfecties en algehele malaise. De darmbalans kan verstoord worden door:

  • Veranderingen in het dieet;
  • Langdurig gebruik van antibiotica;
  • Stress (verhuis, verlatingsangst, scheiding);
  • Aangeboren afwijkingen.

Ook pups kunnen baat hebben bij het geven van probiotica. Overleg dit altijd met je dierenarts.

Het geven van probiotica aan jouw hond of kat

Probiotica kan worden gegeven als pasta, poeder of pilletje (Vitalstyle, Vetplus, Puur). Tegenwoordig zijn er ook al diverse voedingen waar dit in verwerkt zit.  Het makkelijkste voor het geven van probiotica is wanneer het al in het voer verwerkt zit of als poeder. Wanneer je probiotica als poedervorm geeft dan kun je dit makkelijk geven met natvoer. Natvoer is smaak verhogend en je hond of kat zal weinig doorhebben dat er een poeder in verwerkt zit.

Hoe snel werkt probiotica

Het effect van probiotica is afhankelijk van:

  • De oorzaak;
  • De grootte van het probleem;
  • Het soort probleem;
  • De algemene toestand van je hond of kat.

Normaal gesproken zou je na 2-4 dagen verbetering moeten zien. Wanneer er naar 8 weken nog geen resultaat geboekt is, dan doet de probiotica niet het werk voor jou hond of kat en is de slechte ontlasting misschien een andere oorzaak.

Tot slot

Ontworm je viervoet minimaal vier keer per jaar. Wanneer je hier niet genoeg over weet overleg dit dan met je dierenarts. Wanneer je plotselinge verandering in de ontlasting ziet, ga dan altijd naar een dierenarts en ga niet zelf lopen dokteren. Je dierenarts helpt je verder op weg met het vinden van de juiste oplossing. Dunne ontlasting kan veel verschillende oorzaken hebben!

Verwante artikelen:

Wat vertelt een hondendrol

Ontworming van volwassen honden en katten

Botulisme bij honden

Voor vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2276 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.