Wat vertelt een hondendrol

Wat vertellen uitwerpselen van jouw huisdier ons?

Een hondendrol, altijd vervelend wanneer je er met je schoen instapt. Maar over ontlasting en de vorm van een drol is heel wat te vertellen! Aan de vorm en vastigheid is één en ander over de gezondheid van je dier af te lezen. Je kan hieraan bijvoorbeeld zien of een hond ziek is of het dier de juiste voeding krijgt.

De ideale drol

Als eerste een beschrijving van wat de ideale drol is. Wanneer deze op de grond valt breekt hij af. De drol heeft een wat donkere kleur en blijft in een mooie vaste vorm tijdens het neervallen. Hieraan kan ook al vaak worden afgeleid dat een hond het juiste voer krijgt wat bij het dier past. Niet ieder voer past bij elke hond, en dit zal ook van dier tot dier verschillen. Wanneer een hond niet de juiste voeding krijgt zal een drol vaak lichter van kleur zijn en vaak platter.

Wanneer je hond of kat niet de juiste ontlasting heeft en je al diverse merken geprobeerd hebt is misschien het voer van Jachtinstinct een gepaste oplossing. Jachtinstinct biedt huisdiereneigenaren natuurlijk hondenvoer en kattenvoer. Deze hondenbrokken en kattenbrokken zijn natuurlijk, hypoallergeen, graanvrij en glutenvrij. Zij zijn rijk aan de beste dierlijke eiwitten (van kip, zalm, lam, eend en hert) en bevatten géén kunstmatige stoffen. Het hondenvoer kent, naast de reguliere variant, ook een puppy-variant en een geperste variant. Het kattenvoer is ook geschikt voor kittens. De brokken van Jachtinstinct bevatten slechts één dierlijke eiwitbron. Daarom kan er ook getest worden of en voor welke dierlijke eiwitten jouw hond of kat allergisch is.

Jachtinstinct Dierenvoeding - Graanvrije Hondenbrokken - Kip

Jachtinstinct Dierenvoeding - Graanvrije Hondenbrokken - Kip23,95

In mijn mandje
In mijn mandje
 

De grote drol

Wanneer een hond een megagrote drol weglegt, betekent dit vaak dat het dier of te veel aan voer krijgt of voer met een lage calorische waarden dat het dier de voeding niet kan verteren.

De lichte drol

Een wat geelachtige drol dat erop wijst dat er veel granen in het voer van de hond zitten. De voeding past niet helemaal bij het dier. Ook zie je vaak, wanneer de voeding niet bij je hond of kat past, dat het dier dof wordt in de vacht. Het beste is dan van merk te veranderen. Ook kun je tijdelijk Puur Derma Vital geven. Dit is een voedingssupplement om de conditie van de vacht en huid van hond of kat te ondersteunen.

puur-derma-vital-150-gram

Puur Derma Vital Hond & Kat32,50

In mijn mandje
In mijn mandje
 

De dunne drol

Dit kan diarree zijn. Dit wijst erop dat de hond mogelijk te veel voer of ineens ander voer heeft gekregen. Of misschien heeft de viervoeter te veel beloningen gehad. Tijdens warme dagen kan door te veel drinken van koud water ook diarree ontstaan. Mocht je hond of kat een ernstige diarree hebben dan is de Diarsanyl Plus een tijdelijke oplossing. Dit verhelpt ernstige of aanhoudende diarree. Wanneer diarree aanhoudt ga dan altijd naar een dierenarts!

 

De vetachtige drol

Bij voeding waarin verkeerde vetten zijn verwerkt kan de hond een witte kleiachtige drol krijgen. Goede voermerken gebruiken vetten van hoogwaardige kwaliteit. Je kan ook zalmolie (Pharmox, Jachtinstinct) toevoegen aan de voeding, dit zorgt voor een verbeterde spijsvertering en een sterker immuunsysteem.

Pharmox-zalmolie-100%-puur

Pharmox Zalmolie 100% Puur Hond & Kat13,95

In mijn mandje
In mijn mandje
 

De keuteltjes drol

Wanneer een hond voer krijgt met te veel ruwe celstof erin, wordt de ontlasting te hard en zijn het geen drollen meer, maar harde keuteltjes. Advies is om ander voer te geven met minder ruwe celstof. Ook het geven van lijnzaadolie of visolie helpt om de stoelgang te vergemakkelijken.

Extreme platte poep

Wanneer de hond een bacterie of infectie heeft zal de ontlasting erg waterig zijn. Noodzaak is om direct naar de dierenarts te gaan, omdat het dier erg snel kan uitdrogen. Specific Digestive Support is een ideaal dieetvoer voor honden met spijsverteringsaandoeningen. Dit dieetvoer ontlast het spijsverteringssysteem en compenseert het verlies aan vitaminen en mineralen waar de hond als gevolg van de ziekte mee te maken kan krijgen. Dit is ook leverbaar in natvoer.

De bloederige drol

Dat is extra opletten! Dit kan heel veel betekenen, van een scherp object in het verteringsstelsel, wormen en parasieten, ontsteking van de dikke darm of zelfs kanker. Wanneer er bloed in de ontlasting zit is het raadzaam om met een mestmonster naar de dierenarts te gaan. Draag bij het nemen van een mestmonster zelf handschoenen, dit om bijvoorbeeld besmetting van mensen met lintworm tegen te gaan. Je hond of kat regelmatig ontwormen is erg belangrijk. Hiervoor zijn verschillende ontwormingsmiddelen verkrijgbaar.

Tot slot

Zoals je kan lezen zijn er veel verschillende voedingen en middelen op de markt om de darmgesteldheid van je trouwe huisdier te verbeteren. Maar ga nooit zelf lopen dokteren. Wanneer je twijfelt over de gezondheid van je hond of kat, ga dan altijd naar een dierenarts.

Verwante artikelen:

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2279 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.