Spierpijn bij paarden

Na een intensieve training in de sportschool, weten wij al hoe laat het is. De komende dagen zal bewegen een stuk stroever gaan. Hardwerkende (sport)paarden hebben hier ook last van. We willen de spieren van onze maatjes natuurlijk zo goed mogelijk verzorgen. In dit artikel lees je meer over spierpijn bij paarden en hoe je je paard hierin kan verlichten!

paard spierpijn

Hoe herken je spierpijn bij je paard?

Paarden kunnen natuurlijk niet aangeven dat ze spierpijn hebben na een zware training. Je merkt dit pas bij de volgende training. Dan beweegt hij stijver. Je kan het ook herkennen als hij minder enthousiast de wei op rent. Hij zet kortere passen, reageert heftiger op aanrakingen en zal zich meer verzetten tijdens het rijden.

Wat is de oorzaak van spierpijn bij je paard?

Door overmatige druk op het lichaam kunnen de spieren stijf en pijnlijk worden. Door deze overbelasting verkorten de spieren. Die gespannen spieren worden minder goed doorbloed. Hierdoor vindt er een ophoping van afvalstoffen en/of een gebrek aan zuurstof plaats, waardoor er pijn ontstaat.

Spierpijn ontstaat vooral als je spieren gebruikt, die je normaal niet tot nauwelijks gebruikt. Als een paard zadelmak gemaakt wordt, krijgt hij vaak last van spierpijn. Maar ook andere intense trainingen kunnen voor spierpijn zorgen.

Voor paarden die zadelmak gemaakt worden, raden wij Equistro Myo Power of Audevard Myostem Mass aan. Deze producten helpen de ontwikkeling van krachtige spieren te bevorderen en ondersteunt de algehele conditie van jonge en atletische paarden.

Tips om spierpijn bij je paard te voorkomen

Begin de training altijd met een goede warming up en eindig de training altijd met een cooling-down. Tijdens de cooling-down is het belangrijk dat je paard niet te snel afkoelt. Wanneer het buiten koud is, is uitstappen met een fleecedekentje raadzaam. Train niet te lang of te intensief, luister goed naar je paard. Verder zijn intervaltrainingen erg goed voor de spieren. Door een korte periode de spieren erg aan te spannen en daarna ze weer even rust te geven, kunnen ze tussendoor beter herstellen. Train wel regelmatig, zo blijft je paard in een goede conditie. Hoe beter de conditie is, hoe minder snel last hij krijgt van spierpijn.

Er zijn natuurlijk ook een aantal goede producten die de spieren van jouw paard een handje kunnen helpen om spierpijn te voorkomen. Hieronder zie je een aantal aanraders:

Myostem-Protec-apieren-herstel-paarden

Audevard Myostem Protec61,95

In mijn mandje
In mijn mandje

Audevard Myostem Protec is een aanvullende voeding ter ondersteuning van de musculaire weerstand van het sportpaard (anti-oxidanten, aminozuren). Het bevat excellente anti-oxidanten en aminozuren voor paard en pony. Ondersteunt de vitaliteit van de spieren van paarden.

naf-m-fit-paard-pony-spieren-herstel-paarden

NAF M Fit35,95

In mijn mandje
In mijn mandje

NAF M Fit draagt bij aan ontspannen en gezonde spieren, niet alleen bij (sport)paarden die zware arbeid verrichten maar ook bij paarden die gevoelig zijn voor spiergerelateerde spanning. Dit supplement bevat onder andere selenium en vitamine E. Hiernaast bevat het MSM, wat speciaal goed is voor de weken delen van het spierstelsel. Deze vitamine draagt bij aan het in standhouden van soepele spieren en weefsels. Dit product bevat een cocktail van meerdere natuurlijke ingrediënten en wordt door vele (top)sporters aanbevolen!

NAF-vitamin-e-selenium-Lysine-paarden

NAF Vitamine E, Selenium & Lysine30,95

In mijn mandje
In mijn mandje

NAF Vitamine E, Selenium & Lysine is een supplement dat de spierfunctie van het (sport)paard ondersteunt tijdens prestaties. Wanneer er weinig selenium in de bodem zit, is het erg nuttig om dit supplement toe te voegen aan de voeding. Vitamine E en selenium kunnen beide een bijdrage leveren aan een goede spierfunctie. Het bevat seleniumgist, dat veiliger te gebruiken is dan anorganische vormen.

Audevard-Nodolox-paarden

Audevard Ekyflex Nodolox10,65

In mijn mandje
In mijn mandje

Audevard Nodolox is speciaal ontwikkeld voor sportpaarden met verhoogde bewegingsbehoeften tijdens wedstrijden. Dit supplement biedt voedingsstoffen die het bewegingsapparaat helpen bij intense activiteit.

Wat kan ik doen als mijn paard spierpijn heeft?

Het is erg belangrijk om rustig aan te blijven bewegen. Zo worden de afvalstoffen sneller opgeruimd en komt er weer zuurstof in de spieren. Tijd voor een heerlijk ontspannende buitenrit misschien? Ook is het een goed idee om de spieren van jouw maatje lekker los te masseren. Dit verhoogt ook de doorbloeding. Daarnaast is het raadzaam om kou en vooral tocht te vermijden. Let er ook op dat je paard genoeg drinkt!

Er zijn natuurlijk ook producten die de spierpijn van jouw paard kunnen verlichten. Hieronder zie je er een aantal die wij zouden aanraden:

ekyrenal-plus-lever-nier-inspanning-paarden

Audevard Ekyrenal Plus42,95

In mijn mandje
In mijn mandje

Audevard Ekyrenal Plus biedt bescherming, energie en herstel aan spieren die dat nodig hebben. Denk aan spieren die intensief worden getraind, en de mogelijk schadelijke effecten die intensieve training kan hebben op de spierbehoefte maar ook spieraandoeningen als maandagziekte en andere spiermyopathieën.

Audevard-Ekylaxyl-stijfheid-spieren-blauwe-plekken-paarden

Audevard Ekylaxyl31,25

In mijn mandje
In mijn mandje

Audevard Ekylaxyl is een op Arnica Mexicana geformuleerde gel om spieren en pezen te ontspannen. Deze gel kan voor of na inspanning gebruikt worden. Ekylaxyl is een essentieel product in de poetskist van elk sportpaard, het bevat geen dopingingrediënten. De combinatie van Arnica, hyperoxygenated vetzuren en Achillea millefolium heeft een positief effect op het spierstelsel voor of na inspanning.

Virbac-Neutradex-spieren-stijfheid-paarden

Neutradex42,95

In mijn mandje
In mijn mandje

Neutradex ondersteunt vermindering van spierstijfheid en pijn. Ook helpt het bij het vertragen van spiervermoeidheid en ondersteunt het uithoudingsvermogen. Daarnaast helpt het ook paarden die gevoelig zijn voor ‘tying up’ syndroom, ook wel maandagziekte of spierbevangenheid genoemd.

Verwante artikelen:

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2276 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.