Een gezonde spijsvertering bij paarden

Het spijsverteringsstelsel van een paard is gevoelig. Goede voeding is essentieel. Ruwvoer is de beste basis voor een gezond paard. In de natuur kunnen ze non-stop grazen. Gras en hooi zijn dus belangrijk en moeten ruim voorradig zijn, liefst met een zo kort mogelijke onderbreking. Maximaal 5-6 uur aanhouden is het beste. Houd bij het voeren van je paard altijd rekening met leeftijd, gewicht, werk en groei om het juiste dieet te bepalen.

Paarden voeren

Het ene paard is gemakkelijker te voeren en heeft minder voedingsstoffen nodig dan het andere. Sommige paarden hebben speciale aandacht nodig. Het belangrijkste rantsoen voor paarden is ruwvoer. Het kan worden aangevuld met krachtvoer, zoals bix of muesli.

Het begrijpen van de functie van het maag-darmkanaal van het paard is van belang voor het behoud van de gezondheid en het voorkomen van aandoeningen, denk hierbij bijvoorbeeld aan maagzweren of hoefbevangenheid.  Het is belangrijk om te weten hoe je je je paard moet voeren en om ervoor te zorgen dat het alle voedingsstoffen binnenkrijgt die het nodig heeft. Maar voer niet té veel. Denk aan een goede body condition score. Veel paarden zijn namelijk te dik. Overleg met je dierenarts voor het juiste gewicht en pas eventueel je trainings-en voedingschema aan.

Het maag-darmstelsel van een paard

Het maag-darmkanaal van een paard bestaat uit: de mond, de slokdarm, de maag, de dunne darm, de dikke darm en de endeldarm.

 

Een gezonde mond is essentieel om goed te kunnen kauwen en speeksel te produceren. Laat het gebit daarom regelmatig controleren door een paardentandarts. Het maag-darmstelsel van een paard is gewend om constant kleine beetjes te verwerken, daarvoor wordt er constant maagzuur aangemaakt. Een paard heeft een relatief kleine maag, maar wel een hele lange dunne darm, van wel ongeveer 20 meter. Via de maag komt het voedsel in de dunne darm en daar worden eiwitten, vetten en koolhydraten afgebroken. In de dikke darm (bestaande uit een blinde darm en kanteldarm), vind de vergisting van de planten plaats. Vervolgens worden de mestballen gevormd in de endeldarm.

Kwaliteit ruwvoer

Paarden hebben hooi van goede kwaliteit nodig. De kwaliteit wordt beïnvloed door het soort hooi, de rijpheid bij het maaien, de weersomstandigheden tijdens het groeien en uitharden van het hooi en de uithardingsprocedures van het hooi. Vezels zitten voornamelijk in ruwvoer: hooi, kuilgras of gras. Per 100 kg lichaamsgewicht moet een paard per dag minimaal 1 tot 1.25kg droge stof aan ruwvoer opnemen, in 3 of 4 maaltijden verspreid over 24 uur. Als je minder ruwvoer geeft vergroot dat het risico op verteringsproblemen en stalondeugden.

Muf hooi of andere tekenen van schimmel, verhitting of onkruid in hooi kunnen voor een dier ongezond zijn. Stof moet je ook zien te vermijden. Het vermindert niet alleen de smaak van het hooi, het kan hoest opwekken of ademhalingsproblemen verergeren. Stoffig hooi kan je met water besprenkelen of onderdompelen, daar maak je het hooi minder stoffig mee. Kleur is ook een indicator van kwaliteit en gehalte aan voedingsstoffen: goed hooi is heldergroen en fris ruiken. Als je twijfelt over de kwaliteit kan je een ruwvoeranalyse laten uitvoeren.

'Hooivervangers'

Door de weersomstandigheden hebben we helaas geen invloed op de kwaliteit van het hooi of je hebt een paard dat het hooi niet goed kan verwerken, bv door een slecht gebit. Dan is bijvoeren van ‘hooivervangers’ een optie. Denk hierbij aan luzernehooi wat voorverpakt is, of haychunks of grasmix dat in verschillende merken verkrijgbaar is.

Problemen bij de spijsvertering

Spijsverteringsproblemen zijn bij paarden niet ongebruikelijk omdat hun maag-darmsysteem zo gevoelig is. Het is daarom goed om op de symptomen van problemen te letten en hier zo snel mogelijk op te reageren. Onbehandeld zijn spijsverteringsproblemen niet alleen ongemakkelijk maar hebben ze ook invloed op de algehele gesteldheid van je paard. Symptomen van spijsverteringsproblemen zijn:

  • Winderigheid
  • Darmkrampen
  • Diarree of water bij de mest
  • Acute koliek
  • Slecht ruikende mest

Om de darmflora van jouw maatje te bevorderen zijn er verschillende supplementen beschikbaar die zijn afgesteld op specifieke behoeften. Zo helpen Audevard Ekygard en NAF Gastri Aid de maagwand beschermen en maagzuur verminderen.

Audevard-Ekygard-spijsvertering-maag-paarden

Audevard Ekygard+8,95

In mijn mandje
In mijn mandje
NAF-Gastri-Aid

NAF GastriAid54,95

In mijn mandje
In mijn mandje

 

Voor de spijsvertering zijn er pre- en probiotica zoals Audevard Bo Yeas Act en Puur Probiotic beschikbaar. Deze supplementen dragen bij aan goede voedselvertering en verhogen de weerstand.

audevard-bo-yeas-act-ultra-darmflora-paarden-1,2kg

Audevard Bo Yeas Act Ultra49,95

In mijn mandje
In mijn mandje
puur-probiotic-150g-darmflora-stress-huid-vacht-paarden

Puur Probiotic Paard47,50

In mijn mandje
In mijn mandje

 

Weet je dat jouw paard teveel zand binnenkrijgt? Dan zijn er supplementen zoals NAF Sand Gard en Synovium Sand Oil   die kunnen helpen.

Naf-sand-gard-spijsvertering-zandophoping-darmen-paarden

NAF Sand Gard50,11

In mijn mandje
In mijn mandje
Synovium-sand-oil-369-maag-darmen-zand-paarden

Synovium Sand-Oil 36962,45

In mijn mandje
In mijn mandje

 

Tot slot

Wanneer je twijfelt of je wel de juiste balans aan voeding geeft aan jouw paard of er zijn problemen (meerdere malen koliek, hoefbevangenheid, stalondeugden) neem dan altijd contact op met je dierenarts en ga op zoek naar de juiste oplossing. Laat je ruwvoer eens analyseren en je goed informeren over het voerschema. Paarden zijn erg gevoelig in hun spijsverteringsstelsel en je wilt problemen voorkomen!

Verwante artikelen:

Koliek bij paarden

Weerstand bij paarden

Pollenallergie bij paarden

Voor vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2279 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.