Een gezonde spijsvertering bij paarden

Het complete spijsverteringsproces van een paard duurt tussen de 36 en 72 uur. De spijsvertering heeft te maken met veel organen van het paard. Hieronder lees je precies waar het voedsel allemaal langsgaat en welk orgaan wat doet.

Met het gebit vermaalt het paard het voedsel in kleinere stukken. Daar neemt hij rustig de tijd voor. Er wordt nu veel speeksel gemaakt, dit is erg van belang voor de spijsvertering. Nadat het voedsel wordt doorgeslikt gaat het naar de slokdarm, en door naar de maag. De maag bestaat uit twee delen. Het bovenste deel bestaat uit een goede bacteriepopulatie, deze zetten zetmeel om in melkzuur. In het onderste deel van de maag wordt maagsap en enzymen af. Regelmatig kleine porties eten is essentieel om te voorkomen dat de maag leeg raakt. Als de maag leeg is, is de kans op maagzweren groter door het overtollige maagzuur.

 

Na de maag vervolgt het voedsel zijn weg naar de dunne darm. Hier worden zetmeel, eiwit en vetten verteerd. De lever zorgt voor uitscheiding van gifstoffen en hormonen, breekt eiwitten af, slaat vitaminen op en produceert gal. Vanuit de dunne darm komt voedsel in de blinde en dikke darm terecht. Hier vindt het grootste gedeelte van de spijsvertering plaats. Hier worden vezels en de laatste hoeveelheden eiwit en vet verteerd. Ook wordt in de dikke darm elektrolyten en water opgenomen. Hier begint ook al de vorming van mestballen. Dit proces wordt afgemaakt in de endeldarm/rectum, waarna de voedselmassa via de anus het paardenlichaam verlaat. Dit is het einde van de spijsvertering.

Problemen bij de spijsvertering

Er zijn talloze problemen bij de spijsvertering van het paard. Spijsverteringsproblemen leiden tot problemen met huid en vacht, koliek en kunnen ontstekingen van slijmvliezen van maag en darm leiden tot maagzweren, braken, een opgeblazen buik en winderigheid.

NAF Sand Gard is zeer geschikt om te geven als je vermoedt dat er behoefte is aan een ondersteuning bij de natuurlijke maag- en darmreiniging wegens zandophoping in de darmen of wanneer jouw paard graast op kale zanderige weide. Daarnaast is het een handig brokje, wat ook als beloning gevoerd kan worden.

Naf-sand-gard-spijsvertering-zandophoping-darmen-paarden

NAF Sand Gard48,95

In mijn mandje
In mijn mandje

 

Gevoelige spijsvertering

NAF Gastri Aid van NAF Equine is een voedingssupplement speciaal ontwikkeld voor paarden en/of pony’s met een gevoelige spijsvertering. Het supplement behoed het dier dagelijks tegen de invloeden van spanning en het beschermt de maagwand.
De mix van ingrediënten in de NAF Gastri Aid ondersteunt het behoud van een normale zuurtegraad in de maag, bevordert de darmperistaltiek en stabiliseert en reguleert de darmflora op een natuurlijke manier. Zo heeft het supplement een ondersteunende werking voor de darm en maag.

Door deze ondersteuning van de spijsvertering, helpt NAF Gastri Aid een gevoel van onbehagen voor te zijn. Hierdoor zit het paard lekkerder in zijn/haar vel en zal het dier minder gespannen gedrag vertonen (denk aan onrustigheid op stal, luchtzuigen, kribbebijten, een doffe vacht, minder werklust en/of prikkelbaarheid bij het aansingelen).

NAF-gastri-aid-paarden

NAF GastriAid55,95

In mijn mandje
In mijn mandje
gastri-comp-paard-pony-maagfunctie-spijsvertering

Phytonics Gastri Comp Paard65,95

In mijn mandje
In mijn mandje

 

Verwante artikelen:

Koliek bij paarden

Maandagziekte

Spierbevangenheid bij paarden

Voor vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].

Delen
Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2163 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met dierenarts Martin Hovius. We delen onze kennis en ervaring met liefde.