Gewrichtsproblemen bij paarden

Een paard kan gewrichtsproblemen oplopen. Dit is niet altijd meteen te zien bij een paard, maar wel belangrijk om dit vaak te checken. In dit artikel lees je hoe je de gewrichten van je paarden werken, hoe je ze checkt en hoe je gewrichtsproblemen voorkomt en geneest.

Hoe werken de gewrichten van paarden?

Een gewricht van een paard is een complex en kwetsbaar mechanisme dat de mobiliteit tussen twee botten mogelijk maakt. Het bestaat uit kraakbeen dat het botoppervlak bedekt, ligamenten die de botten met elkaar verbinden, en uit synovia. Synovia is een stroperig smeervloeistof die bewegingen vergemakkelijken.

Het kraakbeen dat de beschermende laag van elastisch en stevig vet vormt op het botoppervlak, vervult een dempende functie. Het beschermt de botten tegen wrijvingen en dempt de schokken die veroorzaakt worden door bewegingen.

Hoe worden gewrichten van een paard aangetast en hoe herken je dat?

Gewrichten bij paarden worden vooral aangetast door een verkeerde beenstand en zware arbeid, als intensieve trainingen en wedstrijden. Ook simpelweg door ouderdom gaat de kwaliteit van de gewrichten van je paard achteruit. Oudere paarden hebben sneller last van gewrichtsklachten dan jonge paarden. Daarnaast kunnen letsel en verwondingen de gewrichten en spieren van paarden ook aantasten. Door de juiste vitamine en mineralen te voeden, kan dit worden voorkomen.

Verslechterde gewrichten kun je herkennen bij jouw paard aan stijfheid, plaatselijke warmte, gezwollen gewrichten, moeizaam bewegen, kreupel lopen en gebrek aan inzet tonen. Het is altijd belangrijk om hier waakzaam op te zijn en je paard goed in de gaten te houden.

Wat kun je doen bij verslechteren gewrichten van je paard?

Wanneer het afbraakproces van het kraakbeen eenmaal is ingezet, is het onomkeerbaar. Ondanks het voortschrijdende karakter van artrose, is het mogelijk om de progressie ervan te vertragen en de pijn te verzachten door het kraakbeen te voeden.

Ter preventie en om functioneel kraakbeen te behouden, is het belangrijk om het kraakbeen bij de opbouw ervan te voeden met essentiële voedingsstoffen: glucosamine, chondroitine, collageen, etc. Onze dierenarts raadt hiervoor de supplementen Ekyflex Arthro (gegarandeerd dopingvrij) en Ekyflex Mobility van Audevard aan. Lees onderaan dit artikel meer over deze producten.

De juiste supplementen voor paarden kunnen er preventief voor zorgen dat het kraakbeen en de gewrichten van je paard gezond en soepel blijven en helpen om het afbraakproces van kraakbeen te vertragen. Indien nodig kun je jouw paard ook ondersteunen door hem plantenextracten toe te dienen waarvan bekend is dat ze het bewegings comfort vergroten; door ontstekingen te remmen en pijn te verzachten (denk hierbij aan; harpagophytum, schietwilg, boswellia, kurkuma, zwarte peper, veld paardenstaart en witte wilg).

Wat kan de dierenarts doen aan gewrichtsproblemen bij paarden?

Je eigen dierenarts kan je zeker adviseren en jouw paard behandelen in het geval van aangetaste gewrichten van een paard en andere kreupelheden. De dierenarts kan hevige pijn verlichten met ontstekingsremmende geneesmiddelen via orale toediening of als injectie. Daarnaast kan hij de kwaliteit van de synovia verbeteren door hyaluronzuur in het gewricht te spuiten. Kortom, er zijn voldoende veterinaire behandelingen mogelijk om je paard zo snel mogelijk van de pijn en kreupelheid af te helpen.

Hoe kun je gewrichtspijn bij paarden voorkomen?

Voorkomen is uiteraard altijd beter dan genezen! Onderstaande punten kunnen helpen om artrose bij jouw paard te voorkomen:

  • Regelmatig de hoefsmid laten komen voor hoefonderhoud, als een juiste bekapping en goed hoefbeslag
  • Bewegingsoefeningen en grondwerk met jouw paard verrichten op daarvoor geschikte bodem
  • Trainingen langzaam opbouwen, een goede warming-up en cooling down: voorkom letsel
  • Zorg voor de juiste, uitgebalanceerde voeding met hoogwaardige ingrediënten en weinig suikers

Supplementen bij gewrichtsproblemen voor paarden

Er zijn verschillende supplementen voor de gewrichten van je paard. Deze vitamine en mineralen zorgt voor een gezond gewricht.

audevard-ekyflex-arthro-evo-paarden

Audevard Ekyflex Arthro Evo64,95

In mijn mandje
In mijn mandje

Ekyflex Arthro biedt de nodige nutriënten voor het kraakbeen van (sport)paarden waarvan de gewrichten sterk worden belast, door intensieve trainingen en wedstrijden. Het bevat een uitgebalanceerde, geconcentreerde formule die vanaf de eerste week van gebruik al resultaten toont, dopingvrij. Het certificaat van batchtest is via de Audevard website te raadplegen.

Dit is een product met onder andere een hoge dosering glucosamine met de juiste verhoudingen chondroïtine en een collageenhydrolysaat met een laag molecuulgewicht voor een betere opname door het lichaam. Daarnaast wordt de formule compleet gemaakt met het plantenextract kurkuma die door de combinatie met zwarte peper ook nog eens goed wordt opgenomen.

audevard-ekyflex-mobility-spieren-botten-wervelkolom-paarden

Audevard Ekyflex Mobility43,25

In mijn mandje
In mijn mandje

Ekyflex is een vloeibaar supplement ter ondersteuning van de gewrichten. De formule van dit product is op basis van hoge concentraties harpagophytum en hyaluronzuur. Daardoor zit er een dopingrestrictie op met een wachttijd van 48 uur. Een goedkopere en perfecte oplossing voor paarden zonder dopingbeperkingen, zoals herstellende of gepensioneerde paarden recreatiepaarden of wedstrijdpaarden in het laagseizoen.
Dit product is aangevuld met onder andere Vitamine C als antioxidant en Veldpaardenstaart als ontstekingsremmer.

pharmox-glucosamine-chondroitine-msm-paard

Pharmox Paard & Pony Glucosamine Chondroitine / MSM42,95

In mijn mandje
In mijn mandje

 

Pharmox Paard & Pony Glucosamine is een vloeibaar supplement met appelsmaak voor paarden en pony’s. Dit supplement heeft een uitgebalanceerde samenstelling van glucosamine, chondroïtine en MSM. Glucosamine stimuleert de opbouw van gewrichtsvocht, waardoor de gewrichten gesmeerd en soepel worden gehouden. Chondroïtine stimuleert de productie van bouwstenen die nodig zijn voor het behoud van het kraakbeen.

Puur Arthro

Puur Arthro20,25

In mijn mandje
In mijn mandje

 

Het ontstaan van beschadigingen van het kraakbeen kan ontstaan door overbelasting van één of meerdere gewrichten, blessures of langdurig tekort aan essentiële (van de voeding afhankelijke) aminozuren. Daarnaast kunnen ook erfelijke factoren een rol spelen. Puur Arthro kan worden ingezet bij opstartproblemen en ter ondersteuning van de gewrichtsfunctie. Het ondersteunt ook het behoud van soepele gewrichten bij hond, kat paard, en pony.

Verwante artikelen:

Peesontsteking paard

Spierpijn bij paarden

Gebitsverzorging bij je paard

Voor vragen over de gewichten van jouw paard kun je altijd contact opnemen. Wij zijn elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].

Naast supplementen en medicijnen kun je bij ons ook terecht voor paardenvoeding, paardenverzorging en medische hulpmiddelen voor paarden.

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2279 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.