Stress en angst bij honden

Stress en angst bij honden kunnen verschillende oorzaken hebben. Denk hierbij aan: stress door andere honden, bezoek aan de dierenarts, vuurwerk, visite. Ook kunnen plotselinge veranderingen tot stress leiden. Hoe kun je zien dat je hond stress en angst heeft? Wat kun je doen aan een hond die stress en angst heeft? En hoe kun je stress en angst voorkomen?

Hoe herken je stress bij je hond?

Wanneer je dagelijks je hond goed observeert, dan kun je het gedrag van je hond beter herkennen. Je hond kan verschillend gedrag vertonen om stress en angst uit te drukken. Kenmerken van angst en stress zijn:

 • Onrustig rondkijken, herhaaldelijk naar zijn baasje kijken
 • Veel snuffelen
 • Veel hijgen
 • Bibberen
 • Op hoge toon blaffen (soms janken en piepen)
 • Krabben en/of pootje optillen
 • Verstoppen in een hoekje
 • Overmatig gapen
 • Veel likken langs de bek en poten

Het is erg belangrijk om altijd goed je hond te observeren, zodat je precies weet wat normaal en abnormaal gedrag is.

Hoe verminder je stress bij je hond?

Op verschillende manieren kun je de stress van je hond verminderen. Het is erg belangrijk om de oorzaak te achterhalen, dit kun je op verschillende manieren doen.

 • Zorg altijd voor voldoend rust en structuur. Zorg voor een goede balans in het leven van jouw hond. Besteedt de nodige aandacht aan de dagelijkse routine. Zorg dat je hond voldoende rust en ontspanning op een dag krijgt. Dit zijn de momenten dat je hond kan ontstressen.
 • Vermijdt stressvolle prikkels. Wanneer je je hond goed kent dan weet je ook waarop je hond doet reageren. Vermijdt stress bij je hond en geef je hond de rust om alles te verwerken.
 • Ook heb je verschillende producten op de markt die stress doen verminderen (Primeval, Adaptil).

Heeft je hond verlatingsangst of andere terugkomende problemen dan kun je ook eens met een gedragstherapeut gaan werken. Vaak heeft een gedragstherapeut goede tips die jullie verder op weg kunnen helpen.

Tot slot

Het is belangrijk om het gedrag van je hond dagelijks te observeren, op deze manier herken je afwijkingen in het gedrag van je viervoeter. Probeer prikkels die veel stress opleveren te vermijden. Zorg voor een dagelijkse routine en zorg voor voldoende rustmomenten op een dag. Heeft je hond stress bij een steeds terugkerend moment, dan kan een gedragstherapeut ook baat hebben.

Verwante artikelen

Verlatingsangst bij honden

Kattenkruid/Catnip

CBD olie voor honden en katten

Voor vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2276 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.