Temperatuur van je hond

De lichaamstemperatuur van de hond zegt veel over de gezondheid van het dier. Een kleine afwijking in de temperatuur kan duiden op een beginnende ziekte of erger.  Het is daarom van groot belang wanneer je denkt dat je hond een veranderend gedrag heeft dat je de temperatuur opneemt. Het beste kun je de temperatuur opmeten met een digitale thermometer en kijken of jouw huisdier koorts heeft. De normale lichaamstemperatuur van een hond ligt tussen de 38°C en 39°C graden. Puppy's hebben een iets hogere normaal temperatuur 39,5°C.

Oorzaken hoge temperatuur hond

Een verhoogde temperatuur kan optreden wanneer het dier zich flink ingespannen heeft of wanneer de hond een infectie heeft. Een verlaagde lichaamstemperatuur kan duiden op hartfalen, bloedarmoede of een shock. Raadpleeg bij een afwijkende temperatuur altijd een dierenarts!

Opnemen van de temperatuur van je hond

De temperatuur kun je het beste rectaal meten met een thermometer speciaal voor je dier(en). bijvoorbeeld een digitale thermometer. Het makkelijkste kun je de thermometer met een beetje vaseline  of olie inbrengen wanneer de hond staat of op de zij ligt.

Met de ene hand hou je de staart iets omhoog en met de andere hand breng je de thermometer in, minimaal 1.5 centimeter diep. Vraag eventueel een helpende hand.

Wanneer de thermometer niet diep genoeg naar binnen gaat, kan het zijn dat de hond de spieren erg aangespannen heeft. Wacht dan eventjes tot de spieren ontspannen. Forceer het niet, dit kan erg pijnlijk zijn. wellicht kan je je hond afleiden met smeerworst of iets anders wat hij heel lekker vindt.

Dierenapotheek-thermometers

Thermometer4,87

In mijn mandje
In mijn mandje
Grand-National-witte-Vaseline-monhoeken-droog-paarden

Grand National Witte Vaseline14,95

In mijn mandje
In mijn mandje

 

Ontsmetten van de thermometer

Vergeet niet om de thermometer schoon te maken met warm zeepsop of ontsmettingsalcohol. Laat de thermometer volledig drogen voordat je deze opbergt. Ook moet je de gootsteen waarin de thermometer is schoongemaakt direct ontsmetten en vergeet niet om je handen grondig te wassen!

Tips

Houdt bij het temperaturen altijd een grote handdoek bij de hand. Een kat of hond kan erg onrustig worden wanneer hij tegen de zin wordt vast gehouden. Het kan daarom verstandig zijn het dier strak in te wikkelen in een handdoek zodat hij niet kan bewegen. Dit lijkt erg vervelend voor het dier, maar zorgt ervoor dat de hond zichzelf of jou niet kan verwonden.

Verwante artikelen

Wat vertelt een hondendrol

Chocoladevergiftiging hond

Ontwormen op maat

Voor vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2264 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.