Vachtverzorging bij katten

Bij katten is de vachtverzorging ook erg belangrijk. Borstelen is goed voor de bloedsomloop en voor het verwijderen van de losse haren die haarballen kunnen veroorzaken. Begin met een kat te borstelen als het nog een kitten is, zodat je kat aan het borstelen kan wennen. Katten met lang haar hebben meer vachtverzorging nodig dan kortharige katten.

Hoe vaak moet ik mijn kat borstelen?

Hoe vaak dat een kat geborsteld moet worden, hangt af van de lengte van de haren. Borstel een kat zeker niet te vaak, dit stimuleert juist het verharen. In het voor- en najaar (ruiperiode) dient het borstelen intensiever worden gedaan. Buiten de ruiperiode geldt:

  • Kortharige katten: 1x per week borstelen
  • Half langharige katten: 2x per week borstelen
  • Langharige katten: 3x per week borstelen

Tijdens het borstelen is het belangrijk om op de volgende punten te letten:

  • Vlooienpoep (zwarte korreltjes), met de vlooienkam zie je deze poepjes.
  • Kale plekken in de vacht
  • Rode plekken, schilfers, wondjes (kan wijzen op huidproblemen)
  • Teken

Welke borstel gebruiken?

Afhankelijk van de lengte van de haren, gebruik je voor het borstelen een vlooienkam en een borstel. Hieronder staat beschreven welk soort borstel voor welke soort haren je moet gebruiken.

  • Kortharige katten: hiervoor gebruik je een borstel met korte, gebogen tanden. Vervolgens gebruik je een borstel van natuurhaar voor de glans van de vacht. Gebruik nooit een borstel met kunststof haren, deze borstel wordt statisch en je kat kan kleine elektrische schokjes krijgen. Bovendien gaan de haren omhoog staan bij je kat (statisch).
  • Halflange en langharige katten: hiervoor gebruik je een speciale ontviltingskam met afgeronde tanden. Met deze kam kun je makkelijk klitten verwijderen. Kam altijd bij de oren en onder de staart voorzichtig, dit omdat deze plaatsen erg gevoelig zijn. Vervolgens gebruik je een draadborstel waarvan de tanden lang en gebogen zijn.

Lukt het niet om door de klitten heen te komen, ga dan naar een trimster. Zij kan er voor zorgen dat het haarkleed van je kat er weer perfect komt uit te zien.

Voeding en vachtverzorging

Kijk ook eens kritisch naar de voeding. Want door het geven van ‘verkeerde voeding’ kan je kat huidproblemen krijgen. Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten voedingen op de markt. Er zijn zelfs voedingen die speciaal voor huid en vacht onderhoud uitgebalanceerd zijn.  Er zijn ook supplementen beschikbaar die naast de reguliere voeding gegeven kunnen worden. Ook voor deze vragen kun je terecht bij je dierenarts of de dierenspeciaalzaak. Deze supplementen zijn bijvoorbeeld geschikt voor het ondersteunen van de vacht- en huid:

puur-omega-3-90-capsules-hond-kat-visolie

Puur Omega-3 Extra24,45

In mijn mandje
In mijn mandje
sensipharm-omniderma

Sensipharm - Omniderma25,95

In mijn mandje
In mijn mandje

 

Tot slot

Wanneer je twijfelt over het haarkleed van je kat of je ziet plots veranderingen, kan je ook advies vragen aan een trimsalon of ga naar een dierenarts. De trimsalon is specialist op het gebied van vachtverzorging. De dierenarts kan je helpen met informatie over vlooien, teken, ontworming, huidproblemen enzovoorts. Al deze aspecten zijn belangrijk voor een mooie vacht bij je kat.

Verwante artikelen:

Vlooien bij katten

Rui bij honden en katten

Kattenkrabziekte

Voor vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2268 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.