Rui bij honden en katten

Help! Mijn hele huis zit onder de haren! Tijdens de rui periode verandert je hond of kat van vacht. Dit gebeurt wanneer de temperaturen beginnen te stijgen of te dalen, dus richting de lente en de herfst. Gevolg is dat uw huisdier gaat verharen.  Huisdieren die veel binnen zitten kunnen het hele jaar door flink verharen. In deze blog wat tips om de rui periode voor je hond of kat zo aangenaam mogelijk te maken.

Voeding tijdens de rui

Wanneer je de juiste voeding hebt voor je hond  of kat (bijvoorbeeld van Hill's of Jachtinstinct), probeer dan niet te vaak te wisselen. Dit kan het verharen tijdens de rui juist bevorderen. Wanneer je hond veel verhaart dan kun je kijken naar een passende voeding met een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren. Wanneer er niet genoeg onverzadigde vetzuren in de voeding zitten dan kan je dier een droge huid, schilfertjes en snel uitvallende haren krijgen.

Ook het geven van voedingssupplementen kan helpen met de rui periode van je hond of kat. Denk hierbij aan supplementen zoals: Omegard, Vétoquinol Skin Care - Omega 3 – 6 of Puur Veg Omega voor je hond of kat. Ook zalmolie of visolie helpt om de huid en vacht van je huisdier te ondersteunen, dit bevat ook veel Omega 3 en Omega 6 vetzuren.

Borstelen

Het borstelen van je hond of kat is ook een uitstekende oplossing. Borstel langharige honden of katten minimaal tweemaal per week. Het borstelen van honden of katten met korte vacht volstaat minimaal éénmaal per week. Wanneer je merkt dat je geliefde viervoeter een droge huid heeft dan kun je de Maxani Hydralac gebruiken. Met borstelen verwijder je de loszittende haren en masseer je de huid. Een hond laten trimmen doe je het beste na de rui-periode. Wel kan je bij een trimsalon terecht voor een speciale rui behandeling.

Tot slot

Wanneer je denkt dat de vacht van je hond of kat niet gezond is. De vacht ziet er vaal uit, met schilfers of zelfs kale plekken of je hebt er een vervelend gevoel over. Ga dan altijd naar een dierenarts. De dierenarts beschikt over de nodige kennis en zal je hierbij verder helpen.

Verwante artikelen:

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2279 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.