Vliegenseizoen bij paarden

Op stal en in de wei zie je de paarden weer regelmatig met hun staarten zwiepen. Sommige paarden krijgen last van hun ogen, ervaren stress en relaxt rijden zit er dan niet in. En al deze moeilijkheden worden veroorzaakt door kleine, maar zeer vervelende, beestjes. In deze tijd van het jaar zijn er vooral veel dazen en horzels actief. Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen om jouw geliefde paard te beschermen. Lees snel verder!

Wat zijn dazen?

Vaak worden dazen en horzels met elkaar verward. De vrouwelijke dazen kunnen een paard erg gemeen bijten. Dazen steken niet maar bijten, hun snuit bestaat uit vele mesjes waarmee ze de huid als het ware een beetje open snijden. Daarom zijn ze ook in staat om door dunne kledingstukken heen te bijten. Dazen hebben het bloed nodig voor de productie van hun eitjes. Wel zijn de op zich ongevaarlijk, ze leggen geen eitjes in of op hun slachtoffers. Dazen houden erg van broeierig weer en komen vooral af op warme, donkere kleuren.

Wat te doen tegen dazen bij een paard?

Dazen zijn vervelende steekbeesten voor jouw paard. Het beste kun je deze tegengaan door de paarden een vliegendeken (liefst met hals) op te doen. Ook kan een speciale dazenval  worden gebruikt en veel van deze vervelende plaaggeesten vangen. Een dazenval is een grote zwarte bal met daarboven en omheen een soort trechter. Je ziet ze vaak in weilanden staan.Er zijn ook diverse anti-insectensprays op de markt waar je paard baat bij kan hebben.

Wat zijn horzels?

Horzels zijn groot en hebben een opvallend krom achterlijf. Deze beesten zien eruit als dikke bijen. Horzels zoemen hard, in tegenstelling tot dazen kan je ze goed horen. Ook in tegenstelling tot dazen, bijten horzels niet. Toch zijn ze voor paarden wel gevaarlijk. Ze plakken eitjes aan de haren, deze zien eruit als lichtgele stipjes. Als een paard een horzel oplikt, ontwikkelen de eitjes zich in de maag en het begin van de darm tot larven. Deze hechten zich vast aan de wanden hiervan en richten daar beschadigingen aan.

Wat kun je doen tegen horzels?

Belangrijk is om je paard altijd goed te ontwormen. Op basis van een mestonderzoek kun je precies zien met welk ontwormingsmiddel er ontwormd moet worden.Tijdens de zomerdagen kun je ongenodigde gasten tegengaan door je paard in te sprayen met een anti-insectenmiddel. Zie je toch eitjes van de horzel op je paard, verwijder deze dan met een horzelmesje. Ook kun je hiervoor een schuurblokje gebruiken. Zorg ervoor dat je zelf geen eitjes in je mond krijgt. Ook is het belangrijk om elke dag de mest uit de wei te verwijderen.

Wat zijn muggen?

Muggen zijn er ook in veel verschillende soorten. De mug die meestal in de nacht rond ons hoofd zoemt, kan ook het paard bijten. Ook een paard krijgt hier bulten van. Via trekvogels kunnen muggen besmet worden met het West Nijl virus. Via de mug kan een paard besmet worden. Dit is in Nederland nog niet geconstateerd, maar dat is waarschijnlijk een kwestie van tijd. Je kan je paard er tegen laten vaccineren door middel van een jaarlijkse vaccinatie. De ‘knut’ of kleine Culicoïde mug is de veroorzaker van staart- en maneneczeem. Wanneer paarden daarvoor gevoelig zijn, schuren ze zich tot bloedens toe open.

Wat te doen tegen muggen bij paarden?

Muggen zijn erg vervelend en vooral wanneer je paard er erg gevoelig voor is. Er zijn speciale dekens te koop voor paarden met staart- en maneneczeem. Ook het insprayen met een goede anti-insectenspray kan helpen.Heeft je paard erg veel jeuk dan zijn er ook diverse middelen op de markt om de jeuk te verlichten. Een paard met zomereczeem kan het beste op open winderige plaatsen gezet worden (bijvoorbeeld aan de kust of in een polder). Dit omdat muggen niet van wind houden. Voorkom ook stilstaand water, dat trekt muggen juist aan. Kan je daar geen rekening mee houden, dan is het raadzaam om je paard overdag op stal te houden en alleen in de nacht buiten te zetten.

Productsuggesties bij dazen, horzels of muggen:

Flymax derm

Dit product is een beschermende huidmelk welke helpt huidirritatie verzachten en ondersteunt de huid van uw paard. Flymax Derm van Audevard is op basis van etherische oliën voor paarden.

  • Koelt de huid;
  • Vermindert de irritaties;
  • Goed voor de droge huid;
  • Verzachtend en verzorgend bij insecten beten en -steken.
audevard-flymax-derm-insectenbeten-huid-paard

Audevard Flymax Derm Paard34,95

In mijn mandje
In mijn mandje

Let op dat je dit product wel consequent en frequent aanbrengt in de namiddag/ avond als de insecten actief worden.

Flymax Nano

Flymax Nano bevat .o.a. citronella dit werkt vlieg afwerend en is veilig voor het milieu en insecten in de omgeving. Dit product bevat geen Permethrin.

  • Houdt insecten op afstand;
  • Fijne geruisloze spray;
  • Lekt niet, sprayt goed;
  • Plakt en vlekt niet en stinkt niet.
Audevard-Flymax-Nano-extract-anti-insectenspray-paarden

Audevard Flymax Nano Extract30,95

In mijn mandje
In mijn mandje

 

Verwante artikelen:

Zomereczeem bij paarden

Paard wassen

Hoofdschudden paard

Voor vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2276 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.