Vanwege Hemelvaartsdag worden bestellingen later verzonden

Vliegenseizoen bij paarden

Op stal en in de wei zie je de paarden weer regelmatig met hun staarten zwiepen. Sommige paarden krijgen last van hun ogen, ervaren stress en relaxt rijden zit er dan niet in. En al deze moeilijkheden worden veroorzaakt door kleine, maar zeer vervelende, beestjes. In deze tijd van het jaar zijn er vooral veel dazen en horzels actief. Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen om jouw geliefde paard te beschermen. Lees snel verder!

Dazen

Dazen zijn grote insecten en lijken een beetje op vliegen. Deze beestjes bijten gemeen. Wel enkel de vrouwtjes, zij hebben bloed nodig voor hun eiproductie. Dazen komen vooral veel voor in broeierig weer en komen af op lichaamswarmte en donkere kleuren. Een beet van een daas doet flink pijn en kan een grote bult achterlaten bij mens en dier. Wel zijn de op zich ongevaarlijk, ze leggen geen eitjes in of op hun slachtoffers.

Dazen steken niet, maar bijten. Ze hebben namelijk geen angel, maar wel een snuit die bestaat uit vele mesjes. Bij een beet snijden ze de huid dus als het ware een beetje open. Door dit mechanisme is de daas, in tegenstelling tot een mug, in staat om ook door dunne kledingstukken zoals T-shirts, dunne broeken en dunne sokken heen te bijten.

Horzels

Horzels zijn groot en hebben een opvallend krom achterlijf. Deze beesten zien eruit als dikke bijen. Horzels zoemen hard, in tegenstelling tot dazen kan je ze goed horen. Ook in tegenstelling tot dazen, bijten horzels niet. Toch zijn ze voor paarden wel gevaarlijk. Ze plakken eitjes aan de haren, deze zien eruit als lichtgele stipjes. Als een paard ze oplikt, ontwikkelen de eitjes zich in de maag en het begin van de darm tot larven. Deze hechten zich vast aan de wanden hiervan en richten daar beschadigingen aan.

Wat gebeurt er met jouw paard?

Veel paarden zijn bang voor beestjes waardoor ze in paniek gaan rennen en zich hierdoor kunnen beschadigen. Ook gaan ze nu zweten waardoor ze nog meer insecten aantrekken.

Verder kan jouw paard ontstoken ogen krijgen door beestjes. Dit komt doordat sommige vliegen het oogvocht van paarden drinken. Dit wil je natuurlijk niet!

Ook hebben paarden veel last van vliegen die rond de mond en neus irriteren. Daarnaast kunnen insectenbeten en -steken voor pijn en jeuk zorgen. Dazen en horzels kunnen zelfs ziektes overdragen en allergische reacties veroorzaken.

Wat kan je doen?

Ten eerste is het goed om de stal en de weide dagelijks uit te mesten en de paarden zo ver mogelijk van de mesthoop te houden. Beestjes komen op de geur van mest af en houden van vochtige plekjes. Zorg er dus ook voor dat er geen waterplassen in de buurt van de stal en weide zijn, dit zijn optimale broedplekken voor vervelende beestjes.

Verder werkt een vliegenkap goed om de ogen van je paard te beschermen. Een vliegendeken zorgt ervoor dat beestjes niet kunnen steken. Zo staat je maatje een stuk rustiger in de stal of in de weide.

Het is ook mogelijk om vliegen te vangen voordat ze je paard kunnen bereiken. Dit doe je met een vliegenval.

Ook zijn er verschillende goede vliegensprays en insecticiden. Het verschil tussen deze twee is dat een vliegenspray het paard minder aantrekkelijk maakt voor vliegen, insecticiden maakt de beestjes dood. Een vliegendeken kun je eventueel nog behandelen met insecticide voor optimale bescherming.

Tot slot kan het een oplossing zijn om je paard ’s morgens en ’s middags op stal te zetten, dan zijn de meeste vliegen druk in de weer.

Producten Audevard

Flymax Derm

Dit product is een beschermende huidmelk welke helpt huidirritatie verzachten en ondersteunt de huid van uw paard. Flymax Derm van Audevard is op basis van etherische oliën voor paarden.

  • Koelt de huid;
  • Vermindert de irritaties;
  • Goed voor de droge huid;
  • Verzachtend en verzorgend bij insecten beten en -steken.

Let op dat je dit product wel consequent en frequent aanbrengt in de namiddag/ avond als de insecten actief worden.

Flymax Nano

Flymax Nano bevat .o.a. citronella dit werkt vlieg afwerend en is veilig voor het milieu en insecten in de omgeving. Dit product bevat geen Permethrin.

  • Houdt insecten op afstand;
  • Fijne geruisloze spray;
  • Lekt niet, sprayt goed;
  • Plakt en vlekt niet en stinkt niet.
Delen
Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9/10 uit 2050 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 49,50

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met dierenarts Martin Hovius. We delen onze kennis en ervaring met liefde.