Zomereczeem bij paarden

Zomereczeem (ook wel SME, Staart en Manen Eczeem) bij paarden is een zeer vervelende aandoening. Zodra de temperaturen boven de 10 graden komt kan je paard erg last krijgen van jeuk. Wat is nu zomereczeem? Wat kun je er aan doen? En is zomereczeem te voorkomen?

Hoe ontstaat zomereczeem bij paarden?

Zomereczeem is een allergie, die spontaan kan ontstaan bij je paard. Zelfs bij oudere paarden die nooit last hebben gehad, kan de allergie zich ineens ontwikkelen. De oorzaak hiervan wordt vaak gezocht in erfelijkheid in combinatie met verminderde afweer. Voeding kan ook van invloed zijn.

Zomereczeem is een allergische reactie op bepaalde steekmuggen (Colloïden). Een paard dat overgevoelig is, reageert op het speeksel van de mug en krijgt jeuk. De jeuk zit vooral bij de manen en staart. Je paard gaat schuren wat de klachten nog erger kan maken.

Wat kun je doen tegen zomereczeem bij paarden?

Vaak lukt het niet om met alleen inwendige aanpak de jeuk de baas te worden. Een eczeemdeken kan daarom helpen om de muggen zoveel mogelijk te vermijden. Laat op warme, vochtige zomerdagen je paard overdags op stal staan. Vermijd schemering, tijdens schemering zijn de muggen het actiefst.  Gebruik ook een eczeemdeken- en of hoofdkap en behandel de manen en staart elke dag met een insecten werende spray of gel (Audevard, Naf).

Audevard-Flymax-Nano-extract-anti-insectenspray-paarden

Audevard Flymax Nano Extract30,95

In mijn mandje
In mijn mandje
NAF-citronella-spray-muggen-insecten-750ml-paarden

NAF Citronella Spray17,95

In mijn mandje
In mijn mandje

 

Medicijnen

Als je paard extreem allergisch is dan kan je je paard medicijnen geven (Corticoide). Dit is uitsluitend te verkrijgen op advies van de dierenarts. Aan deze medicijnen zitten de nodige bijwerkingen, met onder andere een verhoogde kans op hoefbevangenheid.

Voeding

Voeding heeft ook een invloed op de allergie. Geef je paard een rantsoen met het minimale aan eiwitten. Eiwitten houden namelijk de allergie tot stand. Wanneer je paard in de sport loopt, dan heeft je paard een hoger energieverbruik. Kies dan voor voer met wat meer vetten als energiebron (Omega 3 olie). Er zijn drie soorten omega vetzuren, deze hebben allemaal een andere werking.

Omega 3 is werkzaam als antioxidant, bovendien werkt deze ontstekingsremmend en verhoogt het de weerstand en de algehele gezondheid van je paard. Een paard met zomereczeem kan een omega 3 (Puur, Primeval) aanvulling goed gebruiken.

Paarden met ernstig zomereczeem kan je beter hooi dan voordroogkuil geven. Ook is het raadzaam deze paarden op een paddock te houden en zeker niet in het gras.

Tot slot

Een paard wat zomereczeem heeft is erg vervelend. Er is dan ook niet een geschreven regel voor hoe je dit het beste kunt behandelen. Vaak heeft ieder paard weer een andere behandeling nodig. Blijf altijd zoeken wat het beste is voor je paard en schakel bij twijfel of vragen altijd een dierenarts in.

Verwante artikelen

Vliegenseizoen bij paarden

Hoofdschudden paard

Paard wassen

Voor vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2267 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.