vuurwerkangst bij honden

Het is weer de tijd van het jaar. De tijd richting het nieuwe jaar, waarbij er regelmatig veel geknald wordt op straat. Veel honden hebben vuurwerkangst en zijn bang bij het horen van vuurwerk. Hoe kun je je hond laten wennen aan vuurwerk? En is er nog meer wat je kan doen om de stress wat te verminderen?

Verminderen vuurwerkangst bij honden

Je kan de angst voor vuurwerk verminderen op verschillende manieren:

  • Met een speciale vuurwerk-cd kan je harde knallende geluiden afspelen. Begin hier minimaal 2 maanden van te voren mee, om je huisdier langzaamaan hieraan te laten wennen. Het is belangrijk je hond hier geleidelijk aan te laten wennen. Merk je dat je hond zenuwachtig wordt, doe dan een stapje terug. Signalen van stress zijn: staart tussen de poten, piepen, likken rond de bek.
  • Met hulpmiddelen zoals een speciale halsband en/of verdamper. Deze producten geven feromonen af om de hond te kalmeren. Ook zijn hier tabletten van verkrijgbaar. Hieronder vind je een aantal suggesties.
adaptil-calm-verdamper-navulling

ADAPTIL Calm Verdamper/Navulling22,50

In mijn mandje
In mijn mandje
Primeval-stressless-hond

PrimeVal StressLess Hond28,95

In mijn mandje
In mijn mandje
Virbac-Telizen-S-M-L

Telizen25,25

In mijn mandje
In mijn mandje
Zylkene-Capsules-100-Stuks

Zylkène19,95

In mijn mandje
In mijn mandje
Adaptil-calm-halsbanden

ADAPTIL Calm Halsband31,95

In mijn mandje
In mijn mandje

 

Gedragstherapie

Is jouw hond erg bang voor knallen, harde en onverwachte geluiden? Neem dan contact op met een dierengedragstherapeut. Die kan je helpen om je dier minder bang te maken en je leren hoe je zelf het beste kan reageren op een angstige hond. Soms wordt er een combinatie gemaakt met therapie en bovenstaande middelen. Er zijn ook dierenartsen die veel weten over gedrag. Zoek je een gedragsdeskundige in de buurt? In de HuisdierenApp staan erkende therapeuten in jouw buurt vermeld.

Tips

Verder nog een aantal tips om de stress en angst in de decembermaand bij je hond te verminderen:

  • Zorg voor een veilige en rustige omgeving binnen (zachte mand, gordijnen dicht).
  • Zet de radio zachtjes aan.
  • Laat je hond niet alleen en zorg voor voldoende afleiding.
  • Wanneer je hond bang is, straf hem dan niet, maar biedt steun.
  • Zorg ervoor dat je hond een halsband om heeft en het liefst met je telefoonnummer. Check ook de registratie bij de databank. Mocht je hond per ongeluk schrikken en weglopen, kunnen baas en hond sneller herenigd worden.

Tot slot

Wanneer je vragen hebt over vuurwerkangst bij je hond, overleg dit dan met je dierenarts. Vaak hebben zij contact met goede gedragstherapeuten. Wil je helemaal weg van het vuurwerk-geweld? Er zijn diverse pensions die de mogelijkheid bieden voor een vuurwerk-vrij verblijf. Wij wensen je, samen met je hond, een rustige en fijne jaarwisseling toe!

Verwante artikelen:

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2273 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.