Waarom moeten konijnen hooi eten?

Konijnen moeten hooi eten. 80% van het dieet voor konijnen bestaat uit hooi of gras. Er zijn verschillende soorten hooi voor konijnen te koop. Wat is nu het beste hooi voor konijnen en waar moet je op letten?

Verschillende soorten hooi

Er zijn vele soorten verschillende hooi te koop, denk hierbij aan:

  • Bergweidehooi
  • Weidehooi
  • Timothy hooi

Per konijn verschilt het wat het dier lekker vindt. Vaak zijn er kleine verpakkingen hooi te koop en het beste is om dit eens te testen. Op deze manier kun je er snel achter komen wat jouw konijn het lekkerste vindt.

Voordeel van hooi

Hooi doet veel meer dan alleen voeden. Hieronder het belang van het geven van hooi:

  • Goed voor de spijsvertering: hooi is grofstengelig, dit helpt de spieren in het maag-darmstelsel sterk te houden. Het konijn moet de hele dag kunnen eten om geen verstoppingen in de darmen te krijgen. Wanneer je konijn een verstopping heeft is dat heel gevaarlijk. Dit kan zelfs dodelijk zijn! Zorg dus dat je konijn de hele dag en nacht door vers hooi tot de beschikking heeft.
  • Afslijten van de tanden: De tanden van het konijn blijven zijn hele leven doorgroeien. Wist je dat een tand wel 12 centimeter per jaar kan groeien? Het is dus erg belangrijk dat de tanden op een natuurlijke manier kunnen slijten. Hooi draagt daaraan bij. Wanneer de tanden van je konijn te lang worden kan het dier vele ongemakken krijgen. Ga met een konijn die te lange tanden heeft altijd naar een dierenarts.

Knaagstenen

Mensen geven wel eens knaagstenen om de tanden af te laten slijten, maar deze zijn gevaarlijk voor konijnen. Het calcium in deze stenen zorgt ervoor dat het konijn blaastenen kan ontwikkelen. Bovendien slijten enkel de voortanden van het konijn.

Geven van biks

Hooi is nog belangrijker dan brokjes biks. Een konijn heeft echt niet genoeg aan alleen maar biks. De brokjes slijten de tanden van het konijn onvoldoende af.  Ook missen de brokjes de vezels die essentieel zijn om de spijsvertering op gang houden

Wat kun je nog meer geven?

Naast 24 uur per dag hooi geven aan je konijn kun je ook verse wilgentakken geven. Deze wilgentakken zorgen ervoor dat de tanden voldoende slijten en je zult zien dat je konijn er gek op is. Het is een gezond tijdsverdrijf.

Tot slot

Koop proefverpakkingen van andere merken hooi als je konijn niet goed eet. Je zal zien dat er een geschikte hooisoort tussen zit die jouw konijn wel lekker vindt. Smaken verschillen tenslotte! Zorg ervoor dat je konijn 24 uur per dag hooi en vers water tot zijn of haar beschikking heeft. Wanneer je twijfelt over het gebit van je konijn neem dan contact op met je dierenarts.

Verwante artikelen:

Juiste voeding voor je konijn

Gebitsverzorging bij je knaagdier

Het gebit van je konijn

Voor vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2279 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.