Vanwege Hemelvaartsdag worden bestellingen later verzonden

Gebitsverzorging bij je knaagdier

Knaagdieren heten niet voor niets knaagdieren. Als ze niet kunnen knagen, dan leidt dit zeker tot problemen. Die variëren van gebitsproblemen tot maag- en darmproblemen. Ook het gedrag kan veranderen, bijvoorbeeld als de behoefte aan knagen tot uiting komt in het bijten op de tralies.

Tanden en kiezen

De tanden en kiezen van konijnen en knaagdieren groeien hun hele leven door. De snijtanden groeien maar liefst 2 tot 2,4 millimeter per week. Door het kauwen op ruwvoer maalt een konijn het voer. Hierdoor slijt het gebit op een natuurlijke manier. Daarom is knabbelen voor knaagdieren en konijnen zo belangrijk: het voorkomt dat de tanden te lang worden en zorgt voor normale slijtage.

Wanneer naar de dierenarts?

Door een verkeerde stand van de tanden en kiezen, of door verkeerde voeding kunnen gebitsproblemen ontstaan. Knaagdieren en konijnen moeten altijd blijven eten, om de maag en darmen goed hun werk te kunnen laten doen. Stopt je dier met eten, maar zie je dat hij wel interesse heeft in het voer? Wacht niet te lang en ga meteen naar je eigen dierenarts. Dan is er beslist iets aan de hand. Zo kunnen bijvoorbeeld haken op de kiezen zitten, die pijn veroorzaken. Een dierenarts kan dit ongemak snel verhelpen.

Hoe voorkom je gebitsproblemen?

Geef je huisdier voldoende te knagen met de juiste voeding: veel vers hooi van goede kwaliteit en brokjes die in de juiste verhouding zijn samengesteld. Dat is zowel voor de tanden als voor de darmwerking belangrijk. Natuurlijk zorg je ook dat er altijd vers water klaarstaat in een schoon flesje.

Tanden en kaken van je knaagdier houd je sterk met voer waar de juiste hoeveelheid calcium in zit. Een teveel aan calcium kan leiden tot blaaszand of blaasstenen. Terwijl een tekort aan calcium, bijvoorbeeld door voer met gemengde granen, kan zorgen voor botontkalking.

Geef je konijn of knaagdier bij voorkeur geen knaagstenen. Hier zit teveel calcium in. Geef liever de juiste kwaliteit brokjes zonder toegevoegde suikers, zoals Supreme Science Selective Rabbit.

Hoewel je de kiezen van een konijn of knaagdier niet makkelijk kunt zien, kun je wel controleren of de voortanden niet te lang worden. Gaat het dier slechter eten, of zie je wat kwijl in de mondhoek, dan kan het zijn dat er iets met het gebit aan de hand is. Je dierenarts kan controleren of dit inderdaad zo is. (bronnen: www.licg.nl en www.dierenkliniekwilhelminapark.nl)

Bij verdere vragen zijn wij elke werkdag te bereiken via de chat of via info@dierenapotheek.nl

Delen
Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9/10 uit 2050 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 49,50

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met dierenarts Martin Hovius. We delen onze kennis en ervaring met liefde.