Vanwege Hemelvaartsdag worden bestellingen later verzonden

Juiste voeding voor je konijn

Een juiste voeding is essentieel voor de gezondheid van je konijn. Konijnen voer je twee keer per dag (elke dag 's morgens en 's avonds, mits de eerste maaltijd op is).

Goede voeding voorkomt gebits- en spijsverteringsproblemen. De belangrijkste component van de dagelijkse voeding voor je konijn is gras/hooi van goede kwaliteit. De vezels die hierin zitten zorgen er namelijk voor dat het konijn goed moet kauwen, waardoor kiezen en tanden netjes afslijten en het maag-darmkanaal goed gestimuleerd wordt.

Voeding met te weinig vezels en te veel koolhydraten (zoals konijnenmuesli, mengvoer) kunnen zorgen voor diarree, overgewicht, inactieve darmen en gebitsproblemen (haken, abcessen).

Wat is nu de juiste voeding voor je konijn?

  • ruim voldoende hooi of gras van goede kwaliteit;
  • een beperkte hoeveelheid pellet voer (max. 30 gram/kg per dag), geen gemengd konijnenvoer, want dan kunnen konijnen selectief gaan eten waardoor het konijn niet alle voedingsstoffen binnen kan krijgen. Supreme Selective konijnenvoer is een goede brokvoeding met een hoog vezelgehalte;
  • kleine beetjes groenvoer zoals:

andijvie
basilicum
broccoli
erwtendoppen
koriander
paardenbloem
peterselie
radijs
selderij
witlof
witte waterkers
wortels inclusief wortelloof;

  • paardenbloemblad, weegbree, gras, duizendblad en braamknoppen uit de tuin;
  • wilgentakken.

Waar moet je extra op letten?

  • Wees voorzichtig met sappige groenten. Liever geen sla, klaver, komkommer, kool, tomaat, spinazie en zacht fruit;
  • Geen plotselinge grote veranderingen in de voeding, spreid dit over 1 à 2 weken. Zorg dat het hooi niet bedorven, bevuild of bevroren is. Zorg altijd voor vers water;
  • Flesjes zijn makkelijker schoon te houden en zo voorkom je huidontsteking bij de wam, dit is een huidplooi onder de kin die kan gaan ontsteken wanneer die nat wordt;
  • Een konijn dat geen eetlust heeft, voelt zich niet goed. Heeft je konijn gedurende een dag helemaal niets gegeten, neem dan direct contact op met je dierenarts. Wanneer een konijn niet eet heeft dit schade aan de darmen tot gevolg.

Verwante artikelen

Bij verdere vragen zijn wij elke werkdag te bereiken via de chat of via [email protected].

Delen
Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9/10 uit 2092 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met dierenarts Martin Hovius. We delen onze kennis en ervaring met liefde.