Wat zijn de regels voor diergeneesmiddelen?

Voor het uitschrijven van een recept, maar ook voor de productie en het gebruik van diergeneesmiddelen, gelden strenge regels. Elke dierenarts moet zich hier aan houden en dat is maar goed ook, want als diergeneesmiddelen verkeerd worden gebruikt, is niemand daar bij gebaat.

Categorieën

Diergeneesmiddelen zijn in Nederland in vier categorieën ingedeeld:

1. Vrij

Geneesmiddelen die vrij te koop zijn bij de dierenarts, dierspeciaalzaken of boeren organisaties. Denk hierbij aan vlooienbestrijding en ontworming voor kleine huisdieren.

2. URA (Uitsluitend op recept)

Te koop bij je eigen dierenarts en ook met een recept van je eigen dierenarts te koop bij dierenapotheken of boerenorganisaties. Voorbeelden hiervan zijn ontwormingsmiddelen voor landbouwhuisdieren en paarden en voor sommige pijnstillers. De dierenarts houdt het gebruik van deze middelen bij om te voorkomen dat je dier te vaak of te veel medicijnen krijgt. Dit is veiliger voor mens en dier.

3. UDA (Uitsluitend door dierenarts afgeleverd)

Deze middelen mogen alleen door de dierenarts of op recept van de dierenarts verstrekt worden.

4. UDD (Uitsluitend door dierenarts)

Alleen de dierenarts mag deze geneesmiddelen toedienen aan je dier. Denk aan entingen of antibiotica.

Waar extra op letten?

De diergeneesmiddelen in onze webshop zijn vrij verkrijgbaar. Je hebt dus geen recept nodig van de dierenarts. Even goed opletten dus, als je online producten koopt voor je huisdier. Ook is het goed om te weten waarom dierenapotheek.nl niet alle diergeneesmiddelen mag verkopen. Op deze website vindt je meer informatie over de bijbehorende regelgeving. Je vindt in onze webshop alleen medicijnen waarvan wij als dierenarts de goede werking kunnen garanderen: betrouwbaar, veilig en voordelig.

Verwante artikelen

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2273 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.