Wateropname bij katten

Katten zijn dieren die niet veel uit zichzelf drinken. Dit komt omdat katten vroeger in hele droge en dorre omstandigheden leefden en hierdoor weinig dorstprikkels krijgen. Vroeger werd de vochtopname op peil gehouden door het eten van een lekker sappig muisje. Tegenwoordig krijgen katten droge brokken voorgeschoteld of wat natvoer. Kortom hele andere omstandigheden om je kat te voldoen aan de vochtbehoefte. Waarom is de vochtbehoefte van een kat zo belangrijk? Hoe kun je drinken stimuleren?

Waarom is de vochtbehoefte zo belangrijk voor katten

Wanneer een kat te weinig vocht binnen krijgt, kan dat voor een heleboel ellende zorgen. Denk hierbij aan:

Wanneer het drinkgedrag van je kat plots veranderd dan kan dit een symptoom zijn van allerlei problemen. Denk hierbij aan blaas- en nierproblemen en stofwisselingsproblemen (diabetes). Ga dan onmiddellijk naar een dierenarts. Een gezonde kat drinkt dagelijks tussen de 40 ml en 60 ml water per kilo lichaamsgewicht.

Stimuleren drinkgedrag van je kat

Omdat katten weinig dorstprikkels krijgen is het belangrijk om het drinkgedrag te stimuleren. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden:

  • Verschillende waterbakjes door het hele huis plaatsen. Plaats verschillende waterbakjes door het huis, wissel af met verschillende vormen, groottes en materiaal om het drinkgedrag te stimuleren. Soms vinden katten het vervelend als ze met hun snorharen de zijkanten van de waterbak raken. Of hebben ze liever een plat schaaltje of een bak gevuld tot aan de rand? Ga op ontdekking!
  • Zet ook waterbakjes buiten, je kan ook een waterbakje vullen met regenwater of juist kraanwater. Kijk uit wat je kat het lekkerste vindt.
  • Drinkfontein. Vaak is stromend water voor katten erg interessant. Tegenwoordig zijn er veel verschillende drinkfonteinen te koop in allerlei soorten en maten!
  • Voeg ijs of een smaakje toe aan het drinkwater. Een ijsblokje toevoegen aan het water tijdens warme dagen kan wonderen doen. Ook kun je wat kookvocht toevoegen van kip of vis om het water lekkerder te maken voor je kat.
  • Zorg altijd voor vers en schoon drinkwater. Was ook de waterbakjes minimaal 1x per week uit. Wanneer je sop gebruikt spoel deze goed na!

Tot slot

Vers en schoon drinkwater is essentieel voor je kat. Geef je kat dagelijks vers water en zorg voor voldoende drinkplaatsen door het hele huis. Wissel af met verschillende soorten water en kijk wat je kat het lekkerst vindt. Ook een drinkfontein kan zorgen voor voldoende vochtbehoefte. Wanneer het drinkgedrag van je kat plots veranderd neem dan contact op met je dierenarts.

Verwante artikelen

Blaasontsteking bij de kat

Reinigen van urinegeur- en vlekken

Mag mijn kat thee?

Voor vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2288 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.