Vanwege Pasen kan de verzending langer duren dan verwacht

Oormijt bij je huisdier

Oormijt (Otodectes cyanotis) is een parasiet die in het oor van voornamelijk honden en katten, maar ook bij konijnen voorkomt. Het zijn kleine spinachtige beestjes die zich voeden met oorsmeer, weefselvocht en dood weefsel (huidschilfers) in het oor. Meestal kan je dierenarts de oormijten zien lopen door het oor te bekijken met een otoscoop (oorkijker). Is de oormijt niet zichtbaar dan wordt soms een uitstrijkje uit de oren microscopisch onderzocht.

Vooral bij jonge dieren komen oormijtinfecties regelmatig voor omdat ze nog onvoldoende afweer hebben. Natuurlijk hebben wij een oplossing.

 

Hoe herken je een oormijtinfectie?

Oormijt is vaak al enige tijd aanwezig voordat de eerste verschijnselen optreden. De klachten die je huisdier heeft bij oormijt lijken veel op de klachten van een oorontsteking:

  • veel krabben aan de oren;
  • scheef houden van de kop;
  • zwart/ bruine afscheiding in het oor;
  • nare lucht uit het oor.

Hoe behandel je een oormijtinfectie?

Oormijt is zeer besmettelijk. De meeste dieren krijgen oormijt omdat ze in aanraking komen met andere dieren die oormijt hebben. Een oormijtinfectie gaat ook niet vanzelf over dus is het van belang om je huisdier met oormijt snel en goed te behandelen. Zo voorkom je complicaties, chronische ontsteking en vermijd je de besmetting van andere dieren.

Bij een ernstig vervuild oor is het raadzaam om eerst het oor van je huisdier goed  te reinigen met een oorcleaner zoals Otoclean. Heeft dit onvoldoende resultaat dan moet het oor gespoeld worden.

Oormijt bij je kat kun je behandelen of door een oorzalf met een mijtendodend middel (Otimectin) in het oor aan te brengen. Daarbij is het erg belangrijk om de zalf voldoende diep in het oor aan te brengen.

Relevante items

Sterk vervuild oor met oormijt

Relevante items

Bij verdere vragen zijn wij elke werkdag te bereiken via de chat of via info@dierenapotheek.nl.

Delen
Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9/10 uit 1860 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 49,50

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons dagelijks mailen, chatten of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met dierenarts Martin Hovius. We delen onze kennis en ervaring met liefde.