Vanwege Hemelvaartsdag worden bestellingen later verzonden

Artrose bij de hond

Artrose of gewrichtsslijtage is een aandoening die kan voorkomen in alle gewrichten. Bij honden komt artrose vaak voor. De meeste honden zijn van middelbare of oudere leeftijd als deze klachten beginnen, maar het kan ook bij de jongere hond optreden.

Wat is artrose?

Artrose is slijtage in een gewricht. Bij gewrichtsslijtage wordt kraakbeen vervangen door bindweefsel en kan er extra been- en bindweefsel vorming zijn. Normaliter is een gewricht soepel en kan goed bewegen. Door artrose kan een gewricht minder goed bewegen, een onstekingsreactie in het gewricht onstaan en daardoor extra pijn veroorzaken.

Wat zijn de symptomen?

  • stijfheid na periode van rust;
  • startkreupelheid of ochtendstijfheid;
  • moeilijk kunnen opstaan;
  • mank of kreupel lopen, onregelmatig lopen;
  • pijnuitingen, piepen, poot omhoog houden.

Wat kun je eraan doen?

Voorkom of bestrijd overgewicht

Het gewicht is het allerbelangrijkste! Wanneer je huisdier overgewicht heeft, is hij namelijk ook in een continue staat van onsteking, wat zelfs een oorzaak kan zijn van het ontwikkelen van artrose. Daarnaast geeft iedere extra kilo een extra belasting voor de gewrichten.

Regelmatige beweging

Het is belangrijk om in beweging te blijven. Elke dag dezelfde beweging (dus niet op zondag opeens 4 uur in het bos). Liever wat meerdere kleine stukjes, dan 1 keer per dag een hele lange wandeling. Zwemmen is een goede manier van bewegen, maar de hond moet wel zelf in en uit het water kunnen lopen. Ook fysiotherapie kan helpen de hond soepel te houden.

Pijnstillende en ontstekingsremmende medicatie toedienen

Loopt je hond acuut kreupel en wordt artrose vermoed, dan kan het verstandig zijn om meteen te starten met een ontstekingsremmer. Dit zal direct de steriele ontsteking in de gewrichten tegengaan, waardoor verdere schade wordt beperkt en de hond meteen minder pijnlijk zal zijn. In eerste instantie zal gestart worden met een kortdurende behandeling, die verlengd kan worden aan de hand van de klachten.

Speciaal gewrichtsdieët

Sanimed Osteoarthritis helpt gewrichtsontsteking tegen te gaan en de pijn te verzachten. Ook helpt het de afbraak van kraakbeen te remmen en de groei van kraakbeen te stimuleren.

Aanvullende voedingssupplementen

Er is veel onderzoek gedaan naar het effect van glucosaminen en Omega-3 vetzuren op de vermindering van artroseklachten. Gebleken is dat deze voedingssupplementen wel degelijk artroseklachten kunnen helpen verminderen en de gewrichten ondersteunen. Ook onze ervaring is dat honden er zeker baat bij hebben!

ArthroVet HA - tabletten

Aspitol plus - capsules

BioFlexa Plus - capsules

Cosequin DS - tabletten

Doils Joint - olie

Flexadin Advanced - zachte brokken

Flexadin Plus - zachte brokken

Fortiflex - tabletten

Omegard - poeder

PUUR Glucosamine Extra - capsules

Primeval Gelatinaat - poeder

Synopet - vloeistof

 

Het grote voordeel van het gebruik van voedingssupplementen is dat deze eigenlijk geen bijwerkingen kennen en het gebruik van andere medicijnen, zoals ontstekingsremmers, kunnen verminderen. Het nadeel is dat u waarschijnlijk pas na 3-6 weken resultaat zult zien.

Relevante items

Bij verdere vragen zijn wij elke werkdag te bereiken via de chat of via info@dierenapotheek.nl.

Delen
Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9/10 uit 1960 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 49,50

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons dagelijks mailen, chatten of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met dierenarts Martin Hovius. We delen onze kennis en ervaring met liefde.