Artrose bij de hond

Artrose of gewrichtsslijtage is een aandoening die kan voorkomen in alle gewrichten. Bij honden komt artrose vaak voor. De meeste honden zijn van middelbare of oudere leeftijd als deze klachten beginnen, maar het kan ook bij de jongere hond optreden.

Wat is artrose?

Artrose is slijtage in een gewricht. Bij gewrichtsslijtage wordt kraakbeen vervangen door bindweefsel en kan er extra been- en bindweefsel vorming zijn. Normaliter is een gewricht soepel en kan goed bewegen. Door artrose kan een gewricht minder goed bewegen, een onstekingsreactie in het gewricht onstaan en daardoor extra pijn veroorzaken.

Wat zijn de symptomen?

  • stijfheid na periode van rust;
  • startkreupelheid of ochtendstijfheid;
  • moeilijk kunnen opstaan;
  • mank of kreupel lopen, onregelmatig lopen;
  • pijnuitingen, piepen, poot omhoog houden.

Wat kun je eraan doen?

Voorkom of bestrijd overgewicht

Regelmatige beweging

Het is belangrijk om in beweging te blijven. Elke dag dezelfde beweging (dus niet op zondag opeens 4 uur in het bos). Liever wat meerdere kleine stukjes, dan 1 keer per dag een hele lange wandeling. Zwemmen is een goede manier van bewegen, maar de hond moet wel zelf in en uit het water kunnen lopen. Ook fysiotherapie kan helpen de hond soepel te houden.

Pijnstillende en ontstekingsremmende medicatie toedienen

Loopt je hond acuut kreupel en wordt artrose vermoed, dan kan het verstandig zijn om meteen te starten met een ontstekingsremmer. Neem ook contact op met je dierenarts voor de juiste diagnose en medicatie. De ontstekingsremmer zal direct de steriele ontsteking in de gewrichten tegengaan, waardoor verdere schade wordt beperkt en de hond meteen minder pijnlijk zal zijn. In eerste instantie zal gestart worden met een kortdurende behandeling, die verlengd kan worden aan de hand van de klachten.

Speciaal gewrichtsdieët

Hill's Joint Care helpt gewrichtsontsteking tegen te gaan en de pijn te verzachten. Ook helpt het de afbraak van kraakbeen te remmen en de groei van kraakbeen te stimuleren.

Aanvullende voedingssupplementen

Er is veel onderzoek gedaan naar het effect van glucosaminen en Omega-3 vetzuren op de vermindering van artroseklachten. Gebleken is dat deze voedingssupplementen wel degelijk artroseklachten kunnen helpen verminderen en de gewrichten ondersteunen. Ook onze ervaring is dat honden er zeker baat bij hebben!

Het grote voordeel van het gebruik van voedingssupplementen is dat deze eigenlijk geen bijwerkingen kennen en het gebruik van andere medicijnen, zoals ontstekingsremmers, kunnen verminderen. Het nadeel is dat je waarschijnlijk pas na 3-6 weken resultaat zult zien.

Relevante items

Bij verdere vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2276 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.