De oudere hond en kat

Elke huisdierbezitter wil dat zijn dier zo lang mogelijk gezond blijft. Dat je dier lang gezond blijft heeft deels met geluk te maken, maar de eigenaar heeft hier zeker ook wel wat invloed op. Denk hierbij aan zorgen voor de juiste huisvesting, goede voeding, aangepaste verzorging en regelmatig bewegen.

Vacht- en huidconditie

Aan de huid en vacht kun je een deel van de gezondheid aflezen. Een gezonde vacht glanst en heeft geen kale plekken en geen schilfers. Wanneer de huid dof is en plekken heeft dan wil dat vaak zeggen dat de gezondheid wat minder is. Bij ouder  dieren gaat  het immuunsysteem vaak minder goed werken en is de kans op vachtproblemen  groter. Ook werkt de lever vaak minder goed, dit herken  je aan dunne en kale plekken in de vacht en allergische reacties van de huid. Je kan de huidconditie ondersteunen door Omega-3 olie of andere voedingssupplementen te geven, dit is tevens goed ter ondersteuning van het algehele immuunsysteem.

icelandpet-omega-3-oil-alle-varianten

Iceland Pet Omega-3 Oil21,95

In mijn mandje
In mijn mandje
Seraquin-omega-hond

Seraquin Omega Hond49,95

In mijn mandje
In mijn mandje
Seraquin-omega-Kat-kleine-hond-gewrichten-kraakbeen-oude-katten

Seraquin Omega Kat & Kleine Hond26,75

In mijn mandje
In mijn mandje

 

Vermoeidheid en ziekte

De stofwisseling van oudere dieren gaat wat anders functioneren. Door verminderde voeropname en energie(behoefte), zullen oudere dieren minder gaan bewegen. De speelbehoefte kan ook afnemen,  dus stem af op je dier en pas eventueel de beweging aan. Aangepaste voeding voor oudere dieren is een aanvulling op het algehele welbevinden. Dieren eten minder dus wat ze binnenkrijgen moet goed zijn. Vraag informatie over senioren voeding. Dat is meestal compleet maar soms worden extra vitaminen en mineralen aanbevolen.

De-groene-os-multivitaminen-mineralen-complex-hond-kat

De Groene Os - Multivitaminen en Mineralen Complex - Hond/Kat41,95

In mijn mandje
In mijn mandje

 

Oudere dieren zullen het eerder wat frisser hebben door een dunner wordende vacht. Goede oplossingen hiervoor zijn een jasje aandoen bij de hond of een extra dekentje in de mand van je huisdier leggen. Doordat het immuunsysteem minder goed werkt kan het dier sneller ziek worden. Vaak zie je ook dat de darmflora wat uit balans is. Om de darmbalans en de weerstand te ondersteunen kun je voeding geven met probiotica.

puur_probiotic-50g-darmflora

PUUR Probiotic Hond & Kat25,75

In mijn mandje
In mijn mandje

 

Staar bij oudere honden en katten (lensscelerose)

Bij veel dieren  die ouder worden treedt verkleuring van de lens op. Dit heet ouderdomsstaar. Dit hoort bij het ouder worden van het dier en gaat geleidelijk. Je huisdier wordt hierdoor niet blind maar gaat er wel wat minder door zien. Je dier kan soms wat last hebben van fel daglicht.

Gebitsproblemen

Bij oudere dieren komen vaak gebitsproblemen voor. Honden en katten hebben vaak last van tandsteen. Dit kan leiden tot ontstekingen, aantasting van de tanden en kiezen. Hierdoor krijgt het dier pijn aan de bek of mond en gaat het dier minder eten. Raadzaam is om minimaal twee keer per jaar het gebit door een dierenarts na te laten kijken.

Artrose (gewrichtsslijtage)

Gewrichtsslijtage komt vaak voor bij oudere honden en oudere katten. Dit komt deels door aanleg en het ras soort, niet op de juiste manier bewegen en  de verkeerde voeding kan daar een rol bijspelen. Dieren met artrose hebben pijn wanneer ze bewegen. De eerste passen na het opstaan zijn vaak lastig stijf en moeizaam.  Er zijn verschillende producten om dieren met artrose te ondersteunen. Naast onderhoudsvoeding van bv Hill kan je ook denken aan de supplementen van Puur, voeding van Calibra Dog, Joint Support. Voor honden zijn er ook speciale orthopedische kussens te koop.

Hill's Joint Care J/D hondenbrokken

Hill's Prescription Diet j/d Joint Care Hondenvoer43,50

In mijn mandje
In mijn mandje
Hill's Prescription Diet j/d Joint Care Kattenvoer

Hill's Prescription Diet j/d Joint Care Kattenvoer29,25

In mijn mandje
In mijn mandje
puur-choline-extra-hond-kat-50-mg-100-mg-ouderdom

PUUR Choline Extra21,04

In mijn mandje
In mijn mandje

 

Ouderdomsdementie hond

Ouderdomsdementie wordt bij honden het Cognitieve Disfunctie Syndroom genoemd. Het vermogen om te onthouden en te leren neemt af vaak kunnen ze bepaalde dingen niet meer plaatsen en gedragen zich anders. Helaas is dit nog steeds niet te genezen. Rust, reinheid en regelmaat zijn juist dan erg belangrijk. Ook is het belangrijk je hond van de juiste voeding te voorzien. Ter ondersteuning van ouderdomsdementie kun je Cholodin gebruiken.

Cholodin-ouderdom-bij-honden-katten

Cholodin0,00

In mijn mandje
In mijn mandje

 

Tot slot

Bij vragen over ouder wordende dieren kun je altijd contact opnemen met de dierenarts. Zie je ineens verandering bij je dier en vertrouw je het niet, bel dan altijd een dierenarts. Het is ook belangrijk om jaarlijks een gezondheidscheck uit te laten voeren, zeker bij oudere dieren wil je problemen voorkomen.

Verwante artikelen

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2276 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.