Fietsen met je hond

Eindelijk komt het goede weer eraan het is langer ligt en de zon gaat steeds feller schijnen. Dus tijd om met deze aangename temperaturen er met je hond op uit te gaan. Let op: temperaturen van rond de 20 graden Celsius kunnen al warm zijn voor je hond! Heb je weleens over fietsen met je hond nagedacht? Fijn voor beide partijen om de nodige energie te verbranden en conditie op te bouwen. Fietsen kan erg leuk zijn, mits het natuurlijk niet te warm is. En waar moet je nog meer opletten wanneer je met je hond gaat fietsen?

Opbouwen van fietsen met je hond

Bouw het lopen naast de fiets rustig op. Je hond moet wennen aan de nieuwe manier van uitlaten en moet conditie opbouwen. Begin met kleine stukjes en maak de route steeds wat langer. Laat met warm weer niet je hond naast de fiets uit, dit is veel te warm. Ook honden hebben een warming-up nodig, ga dus rustig van start en eindig ook rust. Wanneer de spieren rustig worden opgewarmd, verklein je de kans op blessures.

Een drafje is het beste voor de gewrichten van de hond en versterkt de spieren in de achterhand. Galop is het hoogste tempo van de hond. Galop is zeer belastend voor het schoudergewricht en de gewrichten in de poten. Fiets daarom ook altijd in een rustig tempo en nooit harder dan 10-15 km per uur (afhankelijk van de grootte van je hond).

Tips voor de hond naast de fiets

Om veilig te fietsen met je hond, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten:

  • Manier van aanlijnen: lijn je hond niet te lang of niet te kort aan. Een lange lijn is gevaarlijk omdat deze tussen het wiel kan komen. Een te korte lijn is niet fijn voor je hond, deze kan dan niet ontspannen lopen.
  • Fiets niet met de riem aan het stuur: wanneer je hond opzij springt kun je vallen. Dit met alle gevolgen van dien. Beter kun je een fietsbeugel aanschaffen, op deze manier wordt de kans op een valpartij kleiner. Fietsbeugels zijn voorzien van een veer, wanneer je hond plotseling aan de riem rukt voel je dat minder goed en wordt de kans op vallen aanzienlijk verkleind.
  • Wacht na het fietsen een half uur met je hond eten te geven.
  • Geef ook nooit je hond te eten vlak voor het fietsen, hier moet minimaal 3 uur tijd tussen zitten.
  • Geef je hond tijdens het fietsen wat kleine slokjes water. Geef ook nooit na het fietsen je hond ijskoud water. Zorg ervoor dat dit altijd lauw is.
  • Controleer na het fietsen altijd de voetzolen van je hond op beschadigingen of dat er niets in zit. Ga nooit met warm weer fietsen met je hond en zeker niet op het warme asfalt.
  • Wanneer je in het donker fietst, zorg dan voor een veiligheidshesje voor jouw en je hond.

Tot slot

Ga nooit fietsen met warm weer (boven de 20 graden Celsius) dit kan al veel te warm zijn voor je hond. Laat je hond ook nooit te hard lopen en zeker niet in galop. Dit is te belastend voor de gewrichten. Geef je hond op tijd een slokje water en geef je hond nooit vlak voor en na het fietsen te eten. Wij wensen je veel fietsplezier toe!

Relevante artikelen:

Hond mee in de auto

Teken bij je hond of kat

Gewrichtsproblemen bij honden

Voor vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2258 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.