Vanwege Hemelvaartsdag worden bestellingen later verzonden

Madenziekte (Myiasis) bij het konijn

Madenziekte (of: myiasis) is een zeer ernstige aandoening, die bij konijnen, maar bijvoorbeeld ook bij schapen voorkomt. De ziekte wordt veroorzaakt door de maden (vliegenlarven) van de groene vleesvlieg, ook wel 'strontvlieg' genoemd. Met name bij warme, vochtige dagen is het oppassen, want dan zie je deze vliegen weer overal. Madenziekte ontwikkelt zich erg snel, dus wacht vooral niet af en ga direct met je konijn naar de dierenarts!

Oorzaak

Hoe goed en vaak je het konijnenhok ook schoonmaakt, vliegen kunnen er bijna altijd in. Op zoek naar ontlasting, waarin ze hun larven leggen. Wist je dat een konijn twee soorten keutels poept, gewone keutels en de zogenaamde blindedarmkeutels? Het konijn eet zijn eigen blindedarmkeutels op en haalt hier voedingsstoffen uit. Dit is volkomen normaal. Maar soms zijn deze keutels dun en dan blijven ze aan de anus van het konijn plakken. Als de strontvlieg hierop haar eitjes legt, kan je konijn madenziekte krijgen. De vliegen komen vooral af op de geur van urine, uitwerpselen en een ontstoken huid. Je konijn kan er ernstig ziek van worden.      

Weer alert op madenziekte!

Stel je voor: de vliegenmaden graven zich in de huid en spieren van het konijn in. Daar vreten ze hun weg vrij, vooral rond de anus, de urinewegen en soms rond de bek. Ook wondjes kunnen een broedplek worden. Voor je konijn is dat zeer pijnlijk en de huid zal gaan ontsteken. Het konijn kan in shock raken en overlijden. Vooral oudere konijnen lopen meer risico, omdat zij hun vacht minder goed schoon kunnen houden.

Hoe herken je madenziekte?

  • je ziet groene vliegen in of rond het hok;
  • het konijn wordt sloom (apatisch);
  • het konijn eet niet meer;
  • het konijn heeft vreemde kale plekken;
  • het konijn heeft gaatjes en wondjes in de huid (die door maden zijn gemaakt!).

Ga direct naar de dierenarts als je dit ziet: madenziekte is altijd een spoedgeval!

Behandelen

De dierenarts wast het konijn met een speciale shampoo tegen parasieten. Na het wassen maakt hij het konijn goed droog. Hij knipt de vacht, verwijdert een voor een de maden en spoelt de wonden schoon. Omdat de wonden erg pijnlijk zijn, krijgt je konijn een pijnstiller en medicijnen om ontstekingen tegen te gaan. In zeer ernstige gevallen moet de dierenarts het dier laten inslapen. Dan is de kans dat je konijn het overleeft te klein.

Hoe voorkom je madenziekte?

Zorg dat het konijn altijd in een schoon en droog hok zit;

Geeft je konijn de juiste hoeveelheid voer: zoveel hooi als hij lust en 20 gram konijnenvoer per kilogram lichaamsgewicht per dag, bijvoorbeeld Supreme Science Selective Rabbit;

Kijk het konijn dagelijks na op diarree of plakpoep en haal de ontlasting weg;

Weer de vliegen met een hor, of maak vliegen- of horrengaas aan de buitenkant van het hok;

Konijnen met lang haar kun je eventueel scheren, een korte vacht kun je makkelijker schoonhouden;

Voorkom infectie met vliegenlarven en maden, dit kan door het konijn preventief in te sprayen met Nomyiasis.

Bij verdere vragen zijn wij elke werkdag te bereiken via de chat of via info@dierenapotheek.nl.

Delen
Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9/10 uit 1896 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 49,50

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons dagelijks mailen, chatten of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met dierenarts Martin Hovius. We delen onze kennis en ervaring met liefde.