Peesontsteking paard
Pezen zijn een stug weefsel dat spieren verbind met botten. Om gewrichten te kunnen bewegen wordt de kracht en energie van de spier via de pezen overgebracht op het bot. Pezen hebben te maken met veel kracht en langdurige belasting kan dan ook leiden tot klachten. Zo kan er een peesontsteking (ook wel Tendinitis) ontstaan, dit is te herkennen aan warmte, pijn en zwelling. De ontsteking kan verergeren wanneer de inspanning of belasting aanhoud. Je leest hier meer over de oorzaken en behandelmethoden.
Wat zijn de symptomen van Peesontsteking bij paarden?
Een paard dat last heeft van een peesontsteking of tendinitis is te herkennen aan pijn bij het bewegen van de getroffen gewrichten, daarnaast kan er een zwelling optreden en kan de ontstoken pees warm aanvoelen. Per type ontsteking neemt de pijn toe, de vier verschillende types en bijbehorende pijn vind je in onderstaande lijst:
- Type-I tendinitis: gedeeltelijke scheur met mogelijke pijn aan het begin van de inspanning, de pijn verdwijnt als het paard opwarmt.
- Type-II tendinitis: gedeeltelijke scheur met aanhoudende pijn de inspanning, de pijn kan toenemen bij intensievere inspanning.
- Type-III tendinitis: gedeeltelijke scheur met blijvende en intense pijn, die de training van het paard belemmert.
- Type-IV tendinitis: totale scheur waardoor alle beweging door pijn onmogelijk wordt en een mogelijk een chirurgische ingreep nodig blijkt.
Wat zijn de oorzaken van peesontsteking bij paarden?
Er zijn verschillende oorzaken van een peesontsteking of tendinitis bij het paard. Elke herhaalde, langdurige en/of ongewone inspanning, vooral als die intens is, kan peesontsteking of tendinitis veroorzaken. De anatomie van het paard is een andere oorzaak van peesontsteking. Paarden die duivenvoeten of spreidvoeten hebben verdelen de belasting en kracht van bewegingen slecht en hebben een grotere kans om een peesontsteking te ontwikkelen.
Ten slotte spelen voeding en bodemkwaliteit een belangrijke rol, zowel wat betreft de algemene conditie en het trainingsniveau van je paard als de steun en demping die de grond geeft. Goede voeding en een goede bodem geven jouw paard een goede basis en een kleinere kans op peesontstekingen.
Diagnose en onderzoek
De diagnose peesontsteking of tendinitis is gebaseerd op een onderzoek door de dierenarts dat in verschillende fasen wordt uitgevoerd.
Allereerst zal de dierenarts een klinisch onderzoek in drie stappen uitvoeren: een visueel onderzoek met het paard in stilstand. Hierna volgt een onderzoek naar de tred van het paard en word er gevoeld waar het paard ongemak ervaart. Als laatste zal door middel van echografie de blessure gelokaliseerd worden. Tegelijkertijd wordt ook de ernst van de ontsteking bepaald.
Behandeling van peesontsteking bij paarden
Pezen bevatten minder bloedcellen als spieren en kunnen daarom minder snel herstellen. Het belangrijkste advies voor behandeling van een peesontsteking is rust. Door rust krijgen de pezen kans om te genezen. Alleen rust is doorgaans echter niet voldoende, om het herstel van de pees te ondersteunen kunnen dierenartsen, afhankelijk van het type peesontsteking, de volgende technieken toepassen:
- Ontstekingsremmers, zowel oraal als via injecties.
- Injecties met regeneratieve geneeskundige middelen.
- Plaatselijke behandeling op de huid zoals, ontstekingsremmende gels, pleisters, klei of douches.
Deze groene klei van Audevard draagt bij aan de afvoer van gifstoffen en neemt overtollig vocht op. Zo wordt het herstel van de pezen gestimuleerd.
- Fysiotherapie voor paarden.
- Ook voedingshulpmiddelen kunnen door uw dierenarts worden aanbevolen.
Deze voedingshulpmiddelen kunnen jouw paard ondersteunen bij een peesontsteking of herstel na training.
Tot slot
Een peesontsteking is een vervelende blessure die lang duurt om te genezen. Voor het juiste behandelplan is het raadzaam om een dierenarts in te schakelen en af te wachten. Wanneer je je paard te snel of te zwaar belast na een peesontsteking kan het probleem alleen maar verergeren. Voorkomen is beter als genezen, geef jouw maatje daarom regelmatige activiteit met een goede warming up!
Verwante artikelen:
Gewrichtsproblemen bij paarden
Voor vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].
Klantbeoordeling: 9/10 uit 2322 beoordelingen
Deskundigheid van een dierenarts
Veilig en betrouwbaar bestellen
Dagelijkse verzending (ma t/m vr)
Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95