Herfsttips voor honden

De herfst is een heerlijk seizoen om lekker lange wandelingen te maken met jouw trouwe viervoeter. Het bos ziet er prachtig uit. De herfst is ook een seizoen om weer op een aantal nieuwe dingen te letten. Lees snel verder voor herfsttips voor hondeneigenaren.

Herfstweer

Naast de mooie natuur staat de herfst ook bekend om het gure weer. Het wordt kouder en er valt veel regen. Let er nu op dat je lieve hond een goede lichaamstemperatuur aanhoudt. Honden met een dunne vacht of als ze geschoren zijn (na bijvoorbeeld een operatie) kunnen vooral snel afkoelen. Hiervoor kan je ze een speciale honden(regen)jas aandoen. Het kan gevaarlijk zijn als een hond uit plassen gaat drinken. Plassen kunnen veel bacteriën bevatten die gevaarlijk zijn. Waaronder de bacterie die de ziekte van Weil veroorzaakt. De ziekte van Weil wordt overgedragen door rattenurine in bijvoorbeeld plassen. Het is dus erg belangrijk om goed op te letten dat jouw trouwe viervoeter niet uit plassen drinkt. Bij stormachtig weer kunnen honden soms erg angstig zijn. Blijf op dit soort momenten bij je maatje en stel hem gerust door knuffels en tegen hem praten.

De dagen worden korter

En dus wordt het weer eerder donker! Als je gaat wandelen met je hond in het donker, is het wellicht een goed idee om een lichtgevend halsbandje aan te schaffen. Hierdoor is jouw maatje goed zichtbaar voor alle weggebruikers

Eikels, kastanjes en dennenappels

Dit zijn voor honden hele leuke speeltjes. In eikels (vooral groene eikels) zit een stof die giftig is voor dieren. Als deze heel door worden geslikt, kan dit ook voor verstopping zorgen. Kastanjes en dennenappels zijn niet giftig. Wel kunnen deze bij inslikken verstopping in de darmen veroorzaken. Pas hier goed op, dieren kunnen hier erg ziek van worden en kan alleen met een operatie worden opgelost.

Paddenstoelen

Paddenstoelen alle kleuren en vormen maken de herfst zeer sfeervol. Honden vinden dit tijdens wandelingen vaak erg interessant. Niet alle paddenstoelen zijn giftig, maar ze zijn er wel. Verschijnselen van een paddenstoelenvergiftiging zijn braken, buikloop en maagklachten. Mocht je deze verschijnselen herkennen bij jouw hond na een wandeling, neem dan contact op met je eigen dierenarts.

Takken

Honden vinden het een heerlijk spelletje om in het bos te gooien met stokken. Helaas kunnen deze speeltjes van de natuur schadelijk zijn voor je lieve maatje. Van een tak kunnen splinters komen die beschadigingen achterlaten in de mond en keel van je hond, deze wondjes kunnen gaan ontsteken. In plaats van een tak, heb je speciale werpsticks om ditzelfde spelletje te spelen.

Teken en vlooien

Zowel teken als vlooien zijn in deze tijd van het jaar nog actief. Nu de verwarming weer aan gaat, zitten vlooien nu vaak zelfs in huis. Het is dus belangrijk om je hond preventief te blijven behandelen tegen deze vervelende beestjes. Wij raden hiervoor de Seresto anti-vlooien- en tekenband of Frontline spray aan. Heeft jouw hond al een teek? Deze kan je makkelijk en veilig verwijderen met de O’TOM Tick Twister tekentang. Klik hier om ons volledige assortiment tegen teken en vlooien voor honden te bekijken.

Herfstmijt/oogstmijt

Deze vervelende mijt komen vooral op kalkhoudende gronden, in weilanden en grasstroken langs water voor. De beestjes komen op en in de huid terecht en kunnen heftige jeuk veroorzaken. Honden gaan hier dan aan likken, bijten en krabben. Herfstmijten zijn feloranje en zijn te zien met het blote oog. Goed controleren dus als je hond jeuk heeft! Deze zijn goed te behandelen met vlooienmiddelen zoals Amflee Spot-on Hond of Seresto anti-vlooien- en tekenband.

Verwante artikelen:

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2279 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.