Hernia bij honden

Een hernia bij honden komt weleens voor. Het is erg vervelend en de dieren hebben veel pijn. Wat is een hernia? Komt het bij bepaalde rassen vaker voor? Hoe kun je een hernia herkennen? Wat kun je er aan doen? En hoe kun je het voorkomen?

Wat is een hernia

Door de wervelkolom lopen de zenuwen. De zenuwen liggen daar goed beschermd. De wervelkolom is buigzaam en bestaat uit verschillende wervels. Deze ruimtes liggen van elkaar gescheiden door tussenwervelschijven en een bindweefsellaag met een gelachtige substantie.

Bij een hernia is de tussenwervelschijf stuk, de gelachtige substantie stulpt uit en drukt op het ruggenmerg of de zenuw. Hierdoor krijgt je hond pijn en/of verlammingsverschijnselen. Hoe erg een hernia is en hoe de herstelkansen zijn, ligt aan de plaats waar het optreedt.

Hoe komt een hond aan een hernia?

Er zijn verschillende oorzaken van een hernia mogelijk. Denk hierbij aan erfelijkheid, maar ook de leefomgeving kan hierin invloed uitoefenen, zoals trappen lopen of een verkeerde beweging maken tijdens spel. Hernia’s kunnen bij alle soorten honden voorkomen, maar er zijn rassen met een verhoogd risico. Denk hierbij aan de Teckel, Beagle, Basset. Deze dieren zijn extra gevoelig omdat hun ruggenwervel in verhouding erg lang is.

Symptomen hernia bij honden

Je kan een hernia herkennen aan:

  • Verlammings-of uitvalsverschijnselen
  • De hond laat erge pijn zien
  • Lichte symptomen (hond sleept een klein beetje met de pootjes, is uit zijn doen)
  • Schichtig reageren door pijnscheuten

Hoe te handelen

Wanneer je vermoed dat je hond een hernia heeft, ga dan onmiddellijk naar de dierenarts. Met lichamelijk onderzoek en röntgenfoto’s kan er worden vastgesteld of het daadwerkelijk een hernia is. In veel gevallen zal je hond een aantal weken ‘rust’ moeten hebben, zodat de hernia kan herstellen. ‘Rust’ betekent geen onnodige beweging en in een bench verblijven. De hond wordt natuurlijk wel uitgelaten om zijn of haar behoefte te laten doen, maar regelmatig kort en aan de riem.

Kan een hernia bij een hond genezen?

Met veel rust is volledig herstel mogelijk. Een enkele keer zal er wel geopereerd moeten worden. Er tegenwoordig supplementen op de markt ter ondersteuning van spieren en gewrichten en zijn er speciale voedingen voor hernia-gevoelige honden.

Ook zijn er speciale tuigjes op de markt om voor- of achterpoten tijdens een wandeling te ontlasten. Sowieso wordt een tuigje vaak aangeraden in plaats van een halsband zodat er geen onnodige ‘rukken’ aan de nek zijn.

Tot slot

Laat je hond nooit onnodig trap lopen, maar draag hem of haar liever. Evenals de hond op de bank laten springen of in de auto. Zorg dan voor een speciaal trapje om de rug te ontlasten. Ga bij een hernia altijd direct naar een dierenarts, want je hond zal veel pijn hebben.

Verwante artikelen:

Wat vertelt een hondendrol?

Temperatuur van de hond

Hond verzekeren

Voor vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2276 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.