Zijn slakken gevaarlijk voor honden en katten

Je hebt ze ongetwijfeld wel eens gezien, in je tuin, op het balkon of op het fietspad... Slakken. De ene persoon vindt ze fascinerend terwijl de ander het maar vieze beestjes vindt. De grote vraag is: zijn slakken gevaarlijk voor honden en katten? Wat is de reden waarom ze gevaarlijk kunnen zijn? En wat kunnen voor maatregelen kunnen we nemen?

Zijn slakken gevaarlijk voor honden en katten?

Het grootste gevaar van slakken is dat ze nare parasieten zoals wormen kunnen bij hebben. Niet alle slakken hebben wormen en het is bekend dat in bepaalde gebieden slakken meer wormen bij zich dragen dan in andere gebieden in Nederland (Flevopolder, Den Haag, Veluwe). De meest voorkomende worm die een naaktslak bij kan hebben is de longworm en de Franse hartworm (Angiostrongylus vasorum). Deze wormen kunnen honden en katten erg ziek maken. Met name honden lopen grote kans op besmetting door slakken. Dit omdat katten niet snel een slak zullen opeten. Katten zijn van nature nieuwsgierig aangelegd en hier vormt het slijm van de slak een gevaar, omdat zij zo wormen kunnen oplopen.

Levenscyclus van wormen

Wanneer de hond of kat in aanraking is geweest met een besmette slak, dan kruipt na opname de larve van de worm vanuit de darm via de bloedvaten naar de longen. Wanneer de wormen zich in de longslagader bevinden dan kan je huisdier hier ernstig ziek van worden. In het hart en de longslagader ontwikkelen ze zich tot een volwassen worm. De eitjes die deze wormen produceren komen uiteindelijk in de kleine bloedvaatjes van de longen. De larven die uit deze eitjes komen, worden opgehoest en meestal weer doorgeslikt. Zo komen de larven in de ontlasting terecht. Wanneer jouw hond besmet is geraakt, kan jouw hond via de eitjes en larven in zijn ontlasting ook weer andere dieren besmetten.

Symptomen van een wormbesmetting

Symptomen van een wormbesmetting zijn:

  • Hoesten (maar dit hoeft niet altijd)
  • Ademhalingsproblemen
  • Lusteloos
  • Geen zin om te eten
  • Overgeven en diarree
  • Vermagering
  • Bleke huid, dit kun je vooral bij het tandvlees zien
  • Slechte conditie (buiten adem na een lichte inspanning)
  • Problemen met de bloedstolling

Wat moet je doen als je hond of kat een slak heeft gegeten?

Wanneer je weet dat je hond of kat in contact is geweest met een slak, neem dan contact op met je dierenarts. Ook is het noodzaak om je hond of kat op tijd te ontwormen (Milbemax). Kies voor een wormenmiddel dat zowel de larven als de volwassen vorm van longwormen dood. Dit voorkomt een heleboel problemen en narigheden. Gebruik ook nooit geen slakkengif om de slakken te bestrijden waar je hond of kat loopt. Slakkengif is dodelijk voor je huisdier.

Milbemax-grote-hond-Milbemax-Kleine-hond-ontworming

Milbemax Hond4,95

In mijn mandje
In mijn mandje
Milbemax-kat-kitten-ontwormingskuur-lintworm-spoelworm-ontworming

Milbemax Kat5,50

In mijn mandje
In mijn mandje

 

Verwante artikelen:

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2273 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.