Intelligentiespellen voor je hond

Het is algemeen bekend dat lichamelijke activiteit essentieel is voor het welzijn van onze honden. Echter, mentale stimulatie is net zo cruciaal. Intelligentiespellen voor honden bieden een uitstekende manier om de geest van je hond scherp te houden, verveling tegen te gaan en ongewenst gedrag te verminderen. Welke spellen zijn er allemaal? En waarom zijn intelligentiespellen zo goed voor je hond?

Waarom intelligentiespellen?

Honden zijn van nature nieuwsgierige wezens. Ze hebben de drang om hun omgeving te verkennen en problemen op te lossen. Voor wat zijn intelligentiespellen juist zo goed:

 • Stimuleren het brein: net zoals puzzels en raadsels ons menselijk brein activeren, doen hondenspellen dat voor onze viervoetige vrienden.
 • Verminderen verveling en gedragsproblemen: een verveelde hond kan destructief gedrag vertonen. Door hun geest bezig te houden, kunnen veel van deze problemen worden voorkomen.
 • Versterken de band: samenwerken met je hond om een puzzel op te lossen kan de band tussen jullie versterken.
 • Zorgen voor variatie: net zoals wandelingen en spelen belangrijk zijn, voegen deze spellen een andere dimensie van verrijking toe aan het leven van je hond.

Populaire intelligentiespellen

Bij Dierenapotheek.nl kun je verschillende soorten intelligentiespellen vinden en een aantal kun je zelf in mekaar zetten!

Nina-Ottosson-Dog-Hide-N-Slide-speelgoed-honden

Nina Ottosson Dog Hide 'n Slide Composiet24,95

In mijn mandje
In mijn mandje
 • Voerpuzzels: deze spellen vereisen dat honden draaien, duwen, trekken, of tillen om bij hun traktaties te komen.
Nina-Ottosson-dog-treat-tumble-blauw-speelgoed-honden

Nina Ottosson Dog Treat Tumble9,95

In mijn mandje
In mijn mandje
 • Verstopspellen: verberg traktaties onder bekers of binnen speciale speeltjes en laat je hond de verborgen traktatie vinden.
AFP-Interactive-Fetch'N-Treat-speelgoed-honden

AFP Interactive - Fetch'N Treat29,95

In mijn mandje
In mijn mandje
 • Interactieve speeltjes: veel speeltjes vereisen dat de hond acties uitvoert om traktaties los te krijgen.
 • Dooslabyrint: met behulp van lege dozen kun je een labyrint creëren waarin traktaties zijn verstopt, zodat je hond zijn neus moet gebruiken om ze te vinden.
 • Apporteer- en zoekspellen: gooi een speeltje en laat je hond het terugbrengen, of verstop het speeltje en laat je hond het zoeken.

Tips voor het kiezen van het juiste spel

Hieronder volgen enkele tips waarmee je rekening moet houden wanneer je een spel met je hond speelt:

 • Houd rekening met het niveau van je hond: begin met eenvoudigere spellen en ga geleidelijk over naar complexere uitdagingen.
 • Overweeg de grootte en het ras van je hond: zorg ervoor dat het speelgoed geschikt is voor de grootte van je hond om verstikkingsgevaar te voorkomen.
 • Varieer de spellen: net zoals wij verschillende soorten puzzels en spellen waarderen, zal je hond het waarderen als je regelmatig van spel wisselt.
 • Veiligheid eerst: zorg ervoor dat de spellen gemaakt zijn van veilige, niet-giftige materialen en dat er geen kleine onderdelen zijn die kunnen worden ingeslikt.

Tot slot

Intelligentiespellen zijn meer dan alleen speelgoed; ze zijn erg belangrijk voor de mentale gezondheid en het algemene welzijn van je hond. Door je hond regelmatig nieuwe uitdagingen en puzzels te bieden, zorg je niet alleen voor een gelukkigere en tevreden viervoeter, maar versterk je ook jullie band en creëer je talloze gelukkige momenten samen. Neem een kijkje tussen al onze slimme speeltjes!

Verwante artikelen

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2279 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.