Lintworm bij katten

Het is van belang om als eigenaar van een kat het dier regelmatig te controleren op de gezondheid. Katten zijn experts in het verbergen van pijntjes en kwaaltjes, hierdoor zullen ziekten soms onopgemerkt blijven. Lintworm kan er hier één van zijn. Wat is een lintworm? Hoe krijg je lintworm? En hoe kun je lintworm voorkomen?

Wat is lintworm?

Een lintworm bestaat uit meerdere stukjes (segmenten). Op het moment dat een segment vol zit met eitjes dan wordt deze losgelaten. In de ontlasting van de kat kun je deze dan vaak terugvinden. Ook zie je vaak eitjes rondom de anus en op de slaapplek van de kat. Een kat kan geen tot weinig klachten hebben van een lintworm. Hierdoor is het herkennen ook moeilijk.

Hoe krijgt een kat lintworm?

Door een gastheer (in dit geval vaak vlooien) komt de lintworm terecht bij de kat. Wanneer de kat de vlo oplikt is dan de kans groot dat er een eitje meekomt en op deze manier de kat besmet. Ook kunnen katten lintwormen krijgen door het eten van bijvoorbeeld vogels, muizen of ratten.

Wanneer katten geen contact hebben met andere dieren, dan lopen zij het minste kans op een lintwormbesmetting.

Hoe herken je een lintworm bij een kat?

Wanneer een kat een lintworm heeft kun je dit herkennen aan jeuk aan de anus. Heel zelden komt bij het hebben van een lintworm buikpijn, overgeven of diarree voor.

Een lintworm kun je soms zien in de ontlasting, de segmenten zijn zo een 1-1,5 cm groot en worden al vrij snel een stuk kleiner als ze in de ontlasting zitten. Vaak kun je dan alleen nog een ‘rijstkorrel’ zien.

Wat te doen als een kat lintworm heeft?

Met ontwormingstabletten (Milbemax, Flubenol) kun je makkelijk de kat tegen lintworm behandelen. Vlooien gaan vaak samen met lintwormen. Heeft je kat vlooien dan is een behandeling tegen lintwormen aangeraden.

Milbemax-kat-kitten-ontwormingskuur-lintworm-spoelworm-ontworming

Milbemax Kat5,50

In mijn mandje
In mijn mandje
Flubenol-ontworming-pasta-hond-kat

Flubenol Pasta13,95

In mijn mandje
In mijn mandje

 

Het is aangeraden om iedere 2-6 maanden de kat te behandelen tegen spoel – en lintwormen. Kittens worden het eerste jaar vaker tegen spoelwormen behandeld op 3,4,5 en 6 maanden. Bij het hebben van meerdere katten is het verstandig ze steeds allemaal op hetzelfde tijdstip tegen vlooien en lintwormen te behandelen. De kans is namelijk groot dat ze elkaar besmetten.

Lintworm voorkomen

Om lintwormen te voorkomen is het belangrijk om je kat goed te beschermen tegen vlooien. Dit kan met behulp van pipetten (Drontal, Milprazon) of een halsband (Seresto). Vlooien zorgen ervoor dat je kat anders binnen 3-5 weken weer met lintwormen besmet wordt. Ook is het belangrijk dat je de omgeving goed schoonhoudt en alle mandjes goed wast. Goed stofzuigen en warm wassen is bij het hebben van dieren erg belangrijk. Dit om vlooienbesmettingen te voorkomen.

Drontal Cat

Drontal Cat9,95

In mijn mandje
In mijn mandje
Milprazon-katzen-kitten-Entwurmungsmittel

Milprazon Kat6,25

In mijn mandje
In mijn mandje
Seresto-kat-vlooienband-vlooien-teken-parasieten-kitten

Seresto Vlooien- en Tekenband Kat34,25

In mijn mandje
In mijn mandje

 

Tot slot

Een goed vlooienbeleid zorgt ervoor dat je kat geen lintwormen krijgt door vlooien. Ga altijd hygiënisch te werk en gebruik goede vlooienmiddelen. Ontworm je kat tijdig. Wanneer je vragen hebt over ontwormen en ontvlooien dan kun je altijd met je dierenarts contact opnemen.

Verwante artikelen:

Ontwormen op maat

Ontwormen van volwassen hond en kat

Top 5 ontwormingsproducten

Voor vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2279 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.