Luchtwegproblemen cavia

Cavia’s zijn zeer gevoelig op de luchtwegen en kunnen dan ook zeer snel ziek worden. Hoe herken je luchtwegproblemen bij een cavia? Hoe kun je het voorkomen? En als een cavia problemen heeft, wat kun je er aan doen?

Oorzaken van luchtwegproblemen bij cavia's

Een cavia is zeer gevoelig op de luchtwegen en dat kan diverse oorzaken hebben:

 • Een hok dat op de tocht staat, maar ook een hok boven de verwarming kan tot problemen lijden door te droge lucht en of oververhitting.
 • Een vies hok of gebruik van een stoffige bodembedekker
 • Je cavia kan een stofallergie hebben.
 • Stress
 • Tekort aan vitaminen
 • Rokerige omgeving

Kortom er zijn veel verschillende oorzaken die kunnen lijden tot problemen aan de luchtwegen. Probeer een cavia altijd een droge, schone en lichte omgeving te zetten die tochtvrij is. Maak minimaal éénmaal per week het hok goed schoon, verwijder natte urineplekken meerdere keren per week. Urinelucht kan namelijk ook problemen aan de luchtwegen veroorzaken. Zorg altijd voor een stofvrije bodembedekker (Back-2-Nature, Happy-Home). Vermijdt stress en harde geluiden. Zorg dat je cavia altijd voldoende schoon drinkwater tot zijn of haar beschikking heeft.

Een gezond dier is minder vatbaar voor ziektes.  Vitamine C versterkt het immuunsysteem en is belangrijk voor een cavia, omdat ze dat zelf niet kunnen maken. Met een gevarieerd dieet bestaande uit ruwvoer, krachtvoer en groente en fruit, komt je cavia wel aan voldoende vitamines. Eventueel geef je een extra boost in de vorm van een supplement (Beaphar).

Beaphar Vitamine C tabletten cavia

Beaphar Vitamine C tabletten cavia7,95

In mijn mandje
In mijn mandje

 

Symptomen luchtwegproblemen bij je cavia

Een probleem aan de luchtwegen van een cavia kun je herkennen aan een of meerdere van de volgende symptomen:

 • Loopneus, natte neus
 • Veel niezen
 • Reutelen
 • Ontstoken, natte ogen
 • Vieze voorpootjes doordat de cavia de pootjes steeds over de ogen haalt die nat zijn
 • Moeite met ademhalen, kortademigheid
 • Moedeloos
 • Weinig eten, slechte eetlust
 • Vermageren

Niezen

Net als mensen kan een cavia ook niezen. Vaak is niezen niet iets waar je je zorgen over moet maken. Niezen wordt vaak veroorzaakt door stof. Wanneer je merkt dat je cavia veel niest, dan kan dit duiden op een allergie of een infectie. Ga dan altijd direct naar een dierenarts.

Wat kan je doen bij luchtwegproblemen bij cavia?

Een luchtwegprobleem bij een cavia moet je altijd goed in de gaten houden. Probeer eerst de oorzaak van een luchtwegprobleem te achterhalen en dit op te lossen. Als je cavia een stofallergie heeft dan is het zaak om het hooi dat hij eet nat te sprayen met een plantenspray en een goede stofvrije bodembedekker te gebruiken.

Wanneer een cavia een verkoudheid heeft ga dan onmiddellijk naar een dierenarts. Een verkoudheid bij een cavia kan zich snel tot een longontsteking of chronische bronchitis ontwikkelen. Je dierenarts zal vaak een antibioticum voorschrijven.

Tot slot

Cavia’s lijken makkelijke huisdieren om te houden, maar zijn dit niet. Cavia’s zijn erg gevoelige dieren, waar je met de juiste verzorging wel heel veel plezier aan kan beleven! Laat je voor de aanschaf van een cavia altijd goed adviseren bij een dierenspeciaalzaak of door je dierenarts.

Verwante artikelen:

Waarom (t)rillen cavia's?

Vachtverzorging bij je cavia

Gebitsverzorging bij je knaagdier

Voor vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2288 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.